CAMERONOVA VLADA OBJAVILA PRORAČUN

Izlaz iz krize: Smanjiti cijenu piva i poticati kupovanje nekretnina

LONDON - S ovotjednom objavom proračuna potonuli su optimizam i planovi o rastu britanske ekonomije jer se pokazalo da se vlada zasad neuspješno bori sa smanjenjem deficita koji ostaje na oko 120 milijardi funti u sljedeće tri godine.

U srijedu poslijepodne britanski je ministar financija George Osborne predstavio proračun Kraljevstva i izazvao bujicu oštrih kritika, a najglasnije dolaze od opozicije koja zahtijeva nagli “ekonomski zaokret”. Ranije planirani rast Ujedinjenog Kraljevstva novim je budžetom prepolovljen sa 1,2 na 0,6 posto.

Spašavanje pubova

Budžet uključuje smanjenje poreza na korporacije na 20 posto u 2015. godini, zamrzavanje cijene goriva i smanjenje poreza na pivo za jedan peni, kao dio pokušaja spašavanja pubova diljem zemlje nakon što je utvrđeno da je zbog rasta cijene piva svaki tjedan 18 pubova u Ujedinjenom Kraljevstvu prisiljeno zatvoriti svoja vrata.

Jedna od najvažnijih točaka Osborneova budžeta su mjere za poticanje tržišta nekretnina. Nova shema pod nazivom “Pomoć pri kupnji” garantirat će kredite za kupnju nekretnine onima koji mogu platiti depozit od pet do 20 posto. Za kupnju novosagrađenih nekretnina bit će ponuđeno 20 posto kredita bez kamata.

Osborne taj “veliki korak” smatra potrebnim jer “tržište hipoteka funkcionira nedovoljno dobro”. Ta shema će vladu stajati 130 milijardi funti, a već je naišla na kritike budući da bi mogla značiti da će imućni ljudi vladin poticajni program koristiti za povoljnu kupnju ljetnikovaca.

Koalicijska vlada najavila je poticaj poslovanju , zbog čega smanjuju porez na korporacije sa 21 na 20 posto, što stupa na snagu 2015. godine, a određene su olakšice ponuđene i dijelu kompanija. Kako je i bilo najavljeno, britanska vlada se namjerava obračunati sa svim vrstama izbjegavanja plaćanja poreznih obaveza te ubiranjem neplaćenih poreza planira ekonomiju obogatiti za dodatne tri milijarde funti.

Za one građane koji najbolje zarađuju, a riječ je o više od 150.000 funti (oko 1,350.000 kuna) godišnje, porez na dobit smanjuje se sa 50 na 45 posto. Neke socijalne olakšice, poput dječjeg doplatka, zamrznute su u idućih godinu dana.

Može i gore

George Osborne jučer je rekao kako je svjestan da ne ostvaruje napredak koji bi “Britanci željeli, ali i upozorio da bi situacija mogla biti puno gora.

U srijedu je britanski ministar financija bio osramoćen jer je Evening Standard objavio ključne elemente proračuna prije njegove službene objave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 10:16