PREVARA GRAĐANA?

'Izlaznost na izbore u Venezueli lažirana za milijun glasova'

Nicolas Maduro
 Miraflores Palace / REUTERS

Brojke o odazivu na izbore za venezuelsku Ustavotvornu skupštinu namještene su za najmanje milijun glasova, objavila je u srijedu tvrtka Smartmatic koja od 2004. surađuje s Venezuelom na njezinom glasačkom sustavu.

"Znamo, i izvan je svake sumnje, da su podaci o odazivu na nedavne izbore za Nacionalnu ustavotvornu skupštinu namješteni", rekao je Antonio Mugica iz Smartmatica na konferenciji za novinare u Londonu.

Mugica je rekao da je Smartmatic, koji pruža tehničku potporu elektroničkom glasanju širom svijeta, uočio pretjerane službeno objavljene podatke o izlaznosti jer je venezuelski sustav automatiziran.

"Procjenjujemo da je razlika između stvarnog sudjelovanja i onoga koje su objavile vlasti najmanje milijun glasova", dodao je.

Mugica je odbio izravno odgovoriti jesu li namještene brojke o izlaznosti promijenile rezultat izbora na kojima je, tvrde vlasti, glasalo 8, 1 milijuna ljudi.

Izbore za Ustavotvornu skupštinu kritičari smatraju nelegitimnima i drže da im je cilj proširiti ovlasti nepopularnom predsjedniku Nicolasu Maduru kako bi mogao promijeniti ustav te marginalizirati kongres koji vodi oporba.

Mugica je rekao da se vlastima vjerojatno neće svidjeti njegovi komentari te da još nije proslijedio dokaze izbornom povjerenstvu.

Prema internim podacima povjerenstva koje je pregledao Reuters, na nedjeljnim izborima glasalo je do 17.30 sati samo 3,7 milijuna ljudi.

Venezuelske vlasti nisu odgovorile na zahtjev za komentar o tim podacima.

Predsjednik Maduro tvrdio je da će ustavotvorna skupština donijeti "mir i pomirenje" nakon višemjesečne krize.

No oporba, koja je bojkotirala izbore, vidi je kao sredstvo da predsjednik uzurpira svu vlast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:22