UTJECAJ U KONGRESU SAD-A

Izrael će pokušati spriječiti američki dogovor s Iranom

 AFP

Izrael će iskoristiti svoj utjecaj u američkom Kongresu ne bi li spriječio dogovor o iranskom nuklearnom programu, rekao je u nedjelju jedan ministar uoči nastavka pregovora o tom pitanju 20. studenoga.

"Prije nastavka pregovora vodit ćemo kampanju u Sjedinjenim Državama među desetak kongresnika kojima ću osobno razložiti da je u pitanju sigurnost Izraela", rekao je ministar gospodarstva Naftali Bennett, dodajući za vojni radio da u utorak putuje u SAD.

Priznao je da postoje "razlike" u odnosu na administraciju predsjednika Baracka Obame koji zajedno s drugim silama želi postići dogovor s Teheranom.

"Ako za deset godina u New Yorku eksplodira atomska bomba sakrivena u putnoj torbi ili na Rim padne raketa s nuklearnom bojevom glavom, moći ćemo reći da će za sve to biti krivi ustupci koji se čine" Iranu, dodao je Bennett.

Naporni trodnevni pregovori Irana i šest svjetskih sila završili su se u nedjelju u Ženevi bez dogovora o iranskom nuklearnom programu za koji se sumnja da mu je namjera proizvesti atomsko oružje.

Nakon napeta sureta u petak u Tel Avivu s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem, izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovo je istaknuo da je dogovor o kojemu se pregovara s Iranom, vječnim neprijateljem Izraela, "veoma loš dogovor".

Zamjenik izraelskog ministra obrane Danny Danon kazao je pak da će "za dvije i pol godine netko drugi biti u Bijeloj kući". "Ne budemo li imali izbora, Izrael će djelovati, zato smo i stvorili zračne snage", rekao je Danon za javni radio.

Izrael kojeg smatraju jedinom atomskom silom u regiji, i Zapad optužuju Iran da se iza civilnog nuklearnog programa zapravo skriva vojni, što Teheran niječe ističući da ima pravo na razvoj civilnog nuklearnog programa.

Izrael je više puta upozoravao da će izvesti preventivne napade na iranska nuklearna postrojenja.

Nuklearni pregovori bez sporazuma, nova runda 20. studenoga

Maratonski pregovori Irana i svjetskih sila završili su rano u nedjelju u Ženevi bez dogovora o spornom iranskom nuklearnom programu, no sudionici su suglasni da su se približili rješenju i najavili novu rundu pregovora za 20. studenoga.

Posljednjeg dana trodnevnih pregovora pojavile su se očite podjele između SAD-a i europskih saveznika kada je Francuska ocijenila da prijedlog o kojem se raspravljalo nije dovoljno neutralizirao prijetnju iranske nuklearne bombe.

Iako je za uspjeh ključan dogovor SAD-a i Irana, u subotu je svu pažnju neočekivano privukao francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius koji je francuskom radiju Inter rekao da Pariz neće prihvatiti "igrice", drugim riječima da neće pristati na slabašan dogovor s Iranom.

Fabiusova izjava naljutila je partnere iz zapadnog bloka. Jedan diplomat rekao je da Francuska pokušava zasjeniti ostale sile i da uzrokuje nepotrebne teškoće u pregovorima.

"Amerikanci, EU i Iran intenzivno su mjesecima radili na prijedlogu i ovo nije ništa drugo nego Fabiusov pokušaj da si pred kraj pregovora da na važnosti", ocijenio je anonimni diplomat Reutersu.

Američki državni tajnik John Kerry rekao je da su šest stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a plus Njemačka i Teheran približili stajališta i da bi se cilj "uz dobar rad" mogao postići.

"Došli smo u Ženevu prevladati razlike i bez pretjerivanja mogu reći da smo, ne samo smanjili razlike i razjasnili one preostale, nego smo ostvarili značajan napredak radeći na pitanju kako obuzdati program i zajamčiti njegovu miroljubivu svrhu", rekao je Kerry na konferenciji za novinare.

Ipak, upozorio je da vrata diplomaciji "nisu otvorena beskonačno". SAD i Izrael nisu isključili mogućnost vojne akcije protiv Irana ako se desetogodišnji spor ne rješi diplomatskim putem.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif i europska predstavnica za vanjsku politiku Catherine Ashton izjavili su kako se nadaju da će Iran i svjetske sile postići sporazum kada se za deset dana ponovo okupe, ističući da je posljednja runda pregovora nešto na čemu se može graditi.

"Intenzivno smo pregovarali i razgovarali, naš je cilj postići sporazum i zbog toga ćemo se vratiti i to pokušati ostvariti", rekla je Ashton dodajući da je u Ženevi postignut napredak, ali da su još neka pitanja ostala nerješena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 10:39