‘EMIGRACIJA‘ PALESTINACA

Izrael meta teških kritika zbog izjava ministara, oštra osuda iz Rijada i Dohe: ‘Vrijeme je za djelovanje‘

Saudijska Arabija i Katar oštro su osudili izjave dvojice izraelskih ministara koji sugeriraju emigraciju Palestinaca iz Pojasa Gaze

Itamar Ben Gvir

 Abir Sultan/Afp

Saudijska Arabija i Katar snažno su u četvrtak osudili izjave dvojice izraelskih ministara koji su pozvali Palestince da napuste Pojas Gaze.

Izraelski ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben Gvir pozvao je u ponedjeljak na povratak židovskih naseljenika u Pojas Gaze nakon rata i "poticanje" palestinskog stanovništva da emigrira, dan nakon sličnog poziva desničarskog ministra financija Bezalela Smotricha.

Saudijska Arabija "osuđuje i kategorički odbacuje izjave dvojice ministara", objavilo je saudijsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

image

Palestinci u Gazi

Mohammed Abed/Afp

U njemu se poziva međunarodna zajednica da djeluje zbog "upornosti" izraelske vlade u kršenju međunarodnih zakona "izjavama i djelovanjem".

Katar, koji je odigrao ulogu posrednika u prekidu vatre između Izraela i Hamasa krajem studenoga, također je "najoštrije osudio" izjave dvojice ministara.

"Politika kolektivnog kažnjavanja i prisilnog premještanja koju provode okupacijske vlasti nad stanovnicima Gaze neće promijeniti činjenicu da je Gaza palestinska zemlja i da će ostati palestinska", kaže se u priopćenju koje je objavilo ministarstvo vanjskih poslova.

Sjedinjene Države, Francuska i EU također su već osudili izjave izraelskih ministara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:31