KRITIČNA SITUACIJA

Izrael nastavlja bombardirati Gazu, bolnica Naser je pod opsadom: ‘Ondje se skrivaju Hamasovi militanti‘

Petero pacijenata u bolnici umrlo je na intenzivnoj njezi od posljedica nestanka struje i prestanka opskrbe kisikom

Ranjenici u bolnici Naser 

 Mohammed Abed/AFP

Najveća funkcionalna bolnica u Gazi nalazi se pod opsadom u petak s bespomoćnim pacijentima i liječnicima, a izraelski ratni zrakoplovi gađali su Rafah, posljednje utočište za Palestince u enklavi, rekli su dužnosnici.

Izraelska vojska objavila je u četvrtak da je upad u bolnicu Naser bio "precizan i ograničen" i da imaju vjerodostojne informacije da se Hamasovi militanti ondje skrivaju i da su ondje držali taoce.

Ministarstvo zdravstva u Gazi priopćilo je u petak da je petero pacijenata u bolnici umrlo na intenzivnoj njezi od posljedica nestanka struje i prestanka opskrbe kisikom.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u petak da pokušava doći do bolnice Naser nakon izraelskog napada.

"Još uvijek ima kritično ozlijeđenih i bolesnih pacijenata u bolnici", rekao je Tarik Jašarević, glasnogovornik WHO-a.

Ministarstvo zdravstva u Gazi priopćilo je ranije ovoga tjedna da se u bolnici nalazi 10.000 ljudi, ali mnogi su je napustili u strahu od izraelskog napada.

Izraelske snage koje su upale u bolnicu Naser prisilile su žene i djecu da odu u rodilište, koje je pretvoreno u vojno područje. Žene nisu smjele unijeti svoje stvari, upozorile su zdravstvene vlasti.

U međunarodnoj zajednici vlada sve veća zabrinutost da bi se humanitarna kriza u Gazi mogla naglo pogoršati ako izraelska vojska odluči krenuti s vojnom operacijom na grad Rafah na jugu Gaze. Ondje se sklonilo više od polovice stanovništva gusto naseljene enklave.

U izraelskom zračnom napadu pogođene su dvije kuće u Rafahu. Ubijeno je 10 ljudi, a nekoliko je ranjenih, rekli su zdravstveni dužnosnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:28