RAT NA BLISKOM ISTOKU

Izrael obećao da će evakuirati bebe iz bolnice u Gazi; zaprijetili Hezbolahu: ‘Bejrut bi mogao biti nova Gaza!‘

Ratna zbivanja na području Pojasa Gaze pratimo iz minute u minutu

Izraelski tenkovi ispred bolnice u Gazi

 Screenshot Twitter/

Ključni događaji

  • WHO: Zdravstveni sustav u Gazi je "na koljenima"

  • Izrael revidirao broj mrtvih u Hamasovu napadu 7. listopada na 1200

  • Više od 1000 dužnosnika USAID-a od Bidena traži prekid vatre u Gazi

  • Izraelski tenkovi viđeni ispred bolnice u Gazi

  • Saudijska Arabija domaćim izvanrednog islamsko-arapskog summita

  • Iranski predsjednik: 'U Gazi su potrebna djela, a ne riječi'

20:56

Izraelska vojska kaže da će evakuirati bebe iz bolnice u Gazi

Izraelska vojska pomoći će u nedjelju evakuirati novorođenčad iz bolnice Al Shifa u Gazi, rekao je u subotu glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari.

"Osoblje bolnice Al Shifa tražilo je da sutra pomognemo bebama na odjelu pedijatrije da dospiju u sigurniju bolnicu. Omogućit ćemo potrebnu pomoć", rekao je Hagari na konferenciji za medije.

Izraelska nevladina udruga Liječnici za ljudska prava-Izrael izvijestila je u subotu da su "dvije prerano rođene bebe umrle" jer je zbog nestašica goriva onemogućen nastavak neonatalne skrbi u Al Shifi, najvećoj bolnici u opkoljenom Pojasu Gaze.

Ranije u subotu glasnogovornik ministarstva zdravstva Gaze rekao je da su obustavljene operacije u bolničkom kompleksu Al Shifa i da je posljedično tomu umrlo jedno nedonošče.

Liječnici bez granica (MSF), čiji članovi operiraju u bolnici, navode da je u "protekla 24 sata bolnica Al Shifa bila nekoliko puta napadnuta, pa tako i odjel rodilišta".

Izraelska vojska tvrdi da "nije bilo nijednog napada na bolnicu i da ona nije opkoljena".

18:50

Izraelski ministar prijeti Hezbolahu: Bejrut bi mogao biti nova Gaza

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant upozorio je u subotu libanonski Hezbolah da bi Bejrut mogao doživjeti sudbinu Gaze ako ta proiranska skupina uvede Libanon u rat.

"Ono što možemo učiniti u Gazi, možemo učiniti i u Bejrutu", rekao je Gallant tijekom posjeta sjeveru Izraela, blizu granice s Libanonom.

"Ako Hezbolah počini takve greške ovdje, prvi koji će platiti cijenu bit će građani" Libanona, upozorio je.

Dodao je da ta šijitska skupina uvlači Libanon u rat.

Hezbolah razmjenjuje vatru s izraelskim snagama na libanonsko-izraelskom frontu od 8. listopada te je otad poginulo 70 njihovih boraca. Nekoliko civila također je ubijeno, piše Reuters.

Izrael je pojačao svoj opsadu Gaze nakon napada Hamasa 7. listopada u kojima je prema riječima Izraela stradalo 1200 osoba te je oko 240 oteto u palestinsku enklavu.

Zdravstvene vlasti Gaze kažu da je više od 11.000 osoba, od kojih veliki broj čine žene i djeca, ubijeno otkad je Izrael započeo svoju operaciju u malom obalnom pojasu u kojem živi 2,3 milijuna ljudi.

18:15

Hezbolah pozvao na ukidanje blokade Gaze, obećao front s Izraelom držati aktivnim

Čelnik libanonskog Hezbolaha pozvao je u subotu čelnike islamsko-arapskog samita da ukinu opsadu Gaze i otkrio da se koristio novim vrstama oružja i pogodio nove mete u Izraelu te je obećao da će južni front protiv zakletog neprijatelja ostati aktivan.

Bio je to drugi govor što ga je Sajid Hasan Nasralah održao otkako je 7. listopada počeo rat između Izraela i Hamasa. U prvome obraćanju ranije ovaj mjesec rekao je da postoji mogućnost da borbe na libanonskom frontu prerastu u pravi rat.

Nasralah je pozvao nacije koje su se u subotu okupile na izvanrednom arapsko-islamskom samitu u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji, da ukinu opsadu Gaze, prenosi agencija dpa.

"Palestinci su rekli svoje i oni ne pozivaju arapsko-islamski samit da im šalje oružje. Oni samo žele da arapski i islamski svijet stane iza njih ujedinjen, nasuprot Amerikancima i da zatraži okončanje ove agresije", rekao je Nasralah na svečanoj komemoraciji za žrtve u Bejrutu.

"Zar 57 arpaskih i muslimanskih zemalja ne može otvoriti granični prijelaz Rafah (na granici Gaze i Egipta)?, zapitao je.

Nasralah je govorio o zajedničkom samitu Arapske lige i Organizacije islamske konferencije u Rijadu koji razgovaraju o načinima da se okonča rat u Gazi.

Hezbolah razmjenjuje vatru s izraelskim snagama na libanonsko-izraelskom frontu od 8. listopada te je otad poginulo 70 njihovih boraca. Nekoliko civila također je ubijeno, piše Reuters.

Nasralah je u televizijskom obraćanju u subotu rekao da je došlo do "kvantitativnog poboljšanja broja (Hezbolahovih) operacija, veličine i broja ciljeva, kao i povećanja u vrstama oružja".

Hezbolah je koristio rakete poznate kao Burkan, rekao je i dodao da se one pune eksplozivom od 300 do 500 kilograma te je potvrdio da se skupina prvi put koristila dronovima.

Nasralah je rekao da je skupina također pogodila sjevernoizraelski grad Kirjat Šmona prvi put u znak odmazde za ubojstvo tri djevojčice i njihove bake ranije ovaj mjesec.

"Taj front će ostati aktivan", obećao je, prenosi Reuters.

No međusobna pucnjava uvelike je ograničena na granično područje i Hezbolah je uglavnom gađao vojne mete.

Skupina koju je osnovala Iranska revolucionarna garda 1982., prednjači udruženjem pod pokroviteljstvom Teherana u neprijateljstvu prema Izraelu i SAD-u.

Izrael je pojačao svoj opsadu Gaze nakon napada 7. listopada u kojima je prema riječima Izraela stradalo 1200 osoba te je oko 240 oteto u palestinsku enklavu.

Zdravstvene vlasti Gaze kažu da je više od 11.000 osoba, od kojih veliki broj čine žene i djeca, ubijeno otkad je Izrael započeo svoju operaciju u malom obalnom pojasu u kojem živi 2.3 milijuna ljudi.

17:04

U bolnici u Gazi umrlo i drugo nedonošče

Izraelska nevladina udruga Liječnici za ljudska prava-Izrael izvijestila je u subotu da su "dvije prerano rođene bebe umrle" jer je zbog nestašica goriva onemogućen nastavak neonatalne skrbi u Al Shifi, najvećoj bolnici u opkoljenom Pojasu Gaze, a izraelska vojska tvrdi da ona ne cilja bolnicu i da ona nije opkoljena.

"Velika opasnost sada prijeti životu 37 nedonoščadi", upozorila je izraelska nevladina udruga pošto jačaju borbe između izraelske vojske i pripadnika palestinskog pokreta Hamasa u blizini te bolnice u gradu Gazi.

Ranije u subotu glasnogovornik ministarstva zdravstva Gaze rekao je da su obustavljene operacije u bolničkom kompleksu Al Shifa i da je posljedično tomu umrlo jedno nedonošče.

Liječnici bez granica (MSF), čiji članovi operiraju u bolnici, navode da je u "protekla 24 sata bolnica Al Shifa bila nekoliko puta napadnuta, pa tako i odjel rodilišta".

Doktor Marwa Abou Saada, voidtelj kirurgije u Al-Shifi rekao je za nevladinu udrugu MAP (Medicinska pomoć za Palestince) da "nitko ne smije izaći iz bolnice Al Shifa".

"Ljudi koji su pokušali izaći bili su ciljani. Neki su ubijeni, neki ranjeni", rekao je.

Izraelska vojska ustvrdila je da "nije bilo nijednog napada na bolnicu i da ona nije opkoljena".

"Odvijaju se borbe između izraelske vojske i Hamasa oko bolnice", rekao je izraelski časnik Moshe Tetro. "Čak i sada, ako netko ćeli izaći može... vojska može osigurati koordinaciju za svakoga tko želi sigurno napustiti bolnice".

MSF "snažno osuđuje smrtnu presudu koju je izraelska vojska odredila civilima blokiranima u bolnici Al Shifa" te traži "bezuvjetni prekid vatre".

Norveško vijeće za izbjeglice (NRC), druga nevladina udruga "užasnuta je informacijama o stalnim napadima na bolnice u Gazi".

"Pacijenti, među njima bebe, te civili koji su se onamo sklonili uhvaćeni su u stupicu", navodi NRC.

Izraelska vojska objavila je da su Hamasovi militanti, koji su napali južni Izrael prošlog mjeseca, smjestili zapovjedne centre ispod bolnice Shifa i drugih bolnica u Gazi i učinili ih vojnim metama.

Hamas poriče korištenje civila kao živih štitova, a zdravstveni dužnosnici upozoravaju da sve veći broj izraelskih napada na bolnice ili u blizini njih dovodi u opasnost pacijente, medicinsko osoblje i tisuće evakuiranih koji su se sklonili u i oko kompleksa.

12:55

Izrael objavio 'taktičku' pauzu u borbi, dva koridora za bijeg

Izraelske obrambene snage (IDF) priopćile su stanovnicima sjevernog Pojasa Gaze da će u subotu na nekoliko sati osigurati dva sigurna koridora za bijeg koji vode prema jugu.

"Vojne aktivnosti" bit će zaustavljene između 10 ujutro i 14 sati u "humanitarne svrhe", objavila je vojska na društvenoj platformi X.

Vojska je dodala da će napraviti "taktičku" obustavu vojnih aktivnosti na nekoliko sati u izbjegličkom kampu Jabalia kako bi se omogućilo i civilima da pobjegnu odande.

"Radi vaše sigurnosti, pridružite se stotinama tisuća stanovnika koji su se posljednjih dana preselili na jug", napisao je glasnogovornik vojske na arapskom na X.

Stanovnicima je dopušteno koristiti obalnu cestu na Sredozemnom moru i onu koja prolazi kroz središte teritorija.

12:12

Ministarstvo zdravstva u Gazi: Bolnica Al Shifa obustavila operacije

Glasnogovornik ministarstva zdravstva Gaze rekao je da su obustavljene operacije u subotu u bolničkom kompleksu Al Shifa, najvećem u palestinskoj enklavi, pošto je kompleks ostao bez goriva.

"Kao rezultat toga, jedno novorođenče umrlo je u inkubatoru, a ondje se nalazi 45 beba", rekao je za Reuters Ashraf Al-Qidra, glasnogovornik ministarstva zdravstva u Gazi pod kontrolom Hamasa.

Tamošnji stanovnici rekli su da se izraelska vojska cijelu noć borila protiv Hamasovih naoružanih pripadnika u i oko grada Gaze u kojemu se nalazi bolnica. Izraelska vojska nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

"Situacija je gora nego što itko može zamisliti. Opkoljeni smo unutar medicinskog kompleksa Al Shifa", rekao je Qidra telefonskim putem.

Izraelska vojska objavila je da su Hamasovi militanti, koji su napali južni Izrael prošlog mjeseca, smjestili zapovjedne centre ispod bolnice Shifa i drugih bolnica u Gazi i učinili ih vojnim metama.

Hamas poriče korištenje civila kao živih štitova, a zdravstveni dužnosnici upozoravaju da sve veći broj izraelskih napada na bolnice ili u blizini njih dovodi u opasnost pacijente, medicinsko osoblje i tisuće evakuiranih koji su se sklonili u i oko kompleksa.

"Okupacijske snage pucaju na ljude koji se kreću unutar kompleksa, što nam ograničava mogućnost prelaska s jednog odjela na drugi. Neki ljudi su pokušali napustiti bolnicu i na njih je pucano", rekao je Qidra i dodao da nema struje i interneta.

11:33

Izraelska vojska kaže da je 11 vojnih položaja Hamasa u Gazi sada pod njezinom kontrolom

Izraelska je vojska objavila da sada kontrolira 11 Hamasovih vojnih položaja u Pojasu Gaze.

U priopćenju se navodi da su izraelske snage uništile vozilo napunjeno eksplozivom koje je bilo parkirano u blizini područja koje su koristili izraelski vojnici. Uništen je i tunel koji su koristili militanti.

Izraelska je vojska rekla i da su pomorske snage pogodile vojne mete unutar izbjegličkog kampa Al Shati koji se nalazi na obali sjeverno od grada Gaze.

11:29

Propalestinski marš u Londonu

Očekuje se da će se stotine tisuća ljudi danas pridružiti propalestinskom maršu u Londonu.

Više od 2.000 policajaca će biti na dužnosti.

Okupljanje počinje oko podneva, a marš u 12.45.

11:03

Ministar zdravstva Gaze: Beba umrla u bolnici nakon nestanka struje

Palestinski ministar zdravlja rekao je da je 39 beba pod rizikom od smrti u bolnici Al Shifa.

Ranije je glasnogovornik ministarstva zdravstva Gaze rekao da su operacije u bolničkom kompleksu obustavljene nakon što je nestalo goriva.

U bolnici je 45 beba u inkubatorima, a jedno novorođenče je umrlo, dodaju iz Ministarstva zdravstva Gaze.

09:12

Izvanredni sastanak Arapske lige posvećen ratu u Gazi

Izvanredni summit koji je sazvala Arapska liga na zahtjev Palestinaca i Saudijske Arabije, na kojemu će se raspravljati o ratu u Gazi, trebao bi se održati u subotu u glavnom saudijskom gradu Rijadu.

Sastanak će biti usredotočen na "izraelsku agresiju na Gazu", stoji u priopćenju Arapske lige.

Aktualni rat započeo je kada je teroristička skupina Hamas ubila1400 Izraelaca, uglavnom civila, u iznenadnom napadu 7. listopada. Također je uzela oko 240 Izraelaca za taoce.

Čelnici 22 zemlje na izvanrednom će se sastanku konzultirati, koordinirati i raspravljati o načinima suočavanja s kontinuiranom eskalacijom na okupiranim palestinskim teritorijima. Ovaj summit predstavlja 16. hitan sastanak arapskih čelnika.

Na sastanku će sudjelovati i iranski predsjednik Ebrahim Raisi koji je rekao da je stiglo vrijeme za djelovanje u vezi sa sukobom u Gazi.

Ministri vanjskih poslova lige na pripremnom sastanku u četvrtak osudili su "izraelsku okupaciju i njenu agresiju na Pojas Gaze" i zatražili da zemlja "odgovara za svoje zločine protiv palestinskog naroda".

Arapski ministri vanjskih poslova također su pozvali na "momentalan prekid izraelske agresije protiv Palestinaca...i na pružanje svih oblika podrške Palestini i njezinom narodu".

Ministri vanjskih poslova već su pozvali na trenutno zaustavljanje izraelskih napada na Gazu na sastanku u Kairu nedugo nakon početka rata 7. listopada. Saudijska Arabija trenutno predsjeda skupinom.

07:38

Iranski predsjednik: 'U Gazi su potrebna djela, a ne riječi'

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi rekao je u subotu da je došlo vrijeme za akciju oko sukoba u Gazi, a ne za razgovor.

- Gaza nije mjesto za riječi, već bi to trebalo biti mjesto za akciju. Danas je jedinstvo islamskih zemalja vrlo važno, dodao je Raisi prije odlaska u Saudijsku Arabiju.

06:47

Izraelski tenkovi viđeni ispred bolnice u Gazi

Jučer su očevici za BBC rekli da su izraelske snage bile u blizini ključnih bolnica u Gazi: Al-Shifa, Al-Quds, Al-Rantisi i indonezijske bolnice, te da je bilo izvještaja o eksplozijama unutar ili blizu njih tijekom dana.

Izrael je više puta optužio hamas da djeluje iz tunela ispodn Al-Shife, što Hamas negira.

Na video snimci koju je BBC potvrdio vidi se žena u bolnici Al-Rantisi u Gazi, koja tvrdi da je dječja bolnica opkoljena tenkovima i puna ljudi kojima je rečeno da se evakuiraju.

Izraelske obrambene snage odgovorile su na pitanja CNN-a u vezi s tenkovima koji okružuju dječje bolnice Al Nasr i Al Rantisi, rekavši da su trenutno uključeni u intenzivnu borbu protiv Hamasa i da ne mogu odgovarati na upite.

Ravnatelj dviju bolnica u sjevernoj Gazi, Mustafa al-Kahlout, rekao je jučer za CNN da su te zdravstvene ustanove bile okružene tenkovima, zbog čega osoblje nije imalo mogućnosti otići.

- Potpuno smo opkoljeni, ispred bolnice su tenkovi i ne možemo otići, rekao je.

- S obzirom na to da se vaše pitanje odnosi na konkretnu vojnu aktivnost koja je trenutno u tijeku, ne možemo odgovoriti niti potvrditi konkretne upite, poručili su iz IDF-a.

06:38

Lažna krv na ulazu u New York Times

Propalestinski prosvjednici prekrili su ulaz u zgradu New York Timesa lažnom krvlju.

Prosvjednici su izaši na ulice New Yorka kako bi pozvali na prekid vatre koja je odgovor Izraela na napad Hamasa 7. listopada.

Policija ih je morala spriječiti da uđu u zgradu jer su vani palili izraelske zastave i vikali 'Dok vi lažete, djeca umiru'.

06:35

Saudijska Arabija domaćim izvanrednog islamsko-arapskog summita

Saudijska Arabija danas će biti domaćin izvanrednog zajedničkog islamsko-arapskog summita u Rijadu, priopćilo je saudijsko ministarstvo vanjskih poslova.

Ta je zemlja danas trebala biti domaćin dvaju izvanrednih summita, onog Organizacije islamske suradnje i summita Arapske lige. Zajednički summit zamijenit će dva odvojena skupa.

Taj će se zajednički sastanak održati kao odgovor na iznimne okolnosti koje se događaju u Pojasu Gaze jer zemlje osjećaju potrebu da ujedine napore i izađu s jedinstvenim kolektivnim stajalištem.

06:32

Macron "poziva Izrael da prekine" bombardiranja u kojima ginu civili u Gazi

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je "pozvao Izrael da prekine" bombardiranja u kojima ginu civili u Gazi, u razgovoru za BBC objavljenom u petak navečer.

"Patimo zajedno s Izraelom i razumijemo njihovu želju da se oslobode terorizma". No "danas su zapravo bombardirani civili. Malena djeca, žene i starci ginu pod bombama". Nema "nikakvog opravdanja" i "nikakve legitimnosti za to. Pozivamo stoga Izrael da stane", istaknuo je.

Hamasovo ministarstvo zdravstva objavilo je da je 11.078 ljudi, među kojima 4.506 djece, ubijeno u izraelskom bombardiranju pojasa Gaze od početka rata koji je potaknuo krvavi napad palestinskog islamističkog pokreta na židovsku državu 7. listopada.

Ta "reakcija u borbi s terorizmom, mora biti u skladu s međunarodnim pravilima ratovanja i međunarodnog humanitarnog prava jer to demokratska zemlja", rekao je francuski predsjednik.

Odgovarajući na pitanje o mogućem izraelskom kršenju međunarodnog prava, Macron je istaknuo da on "nije sudac", već "predsjednik države".

Ujedno je rekao da je zabrinut zbog toga što bi "sveopće bombardiranje" Gaze moglo potaknuti "želju za osvetom" u regiji.

Razgovor je upriličen dan nakon "humanitarne konferencije" organizirane u četvrtak u Parizu na prijedlog francuskog predsjednika na kojoj je pozvao da se "radi na primirju".

"Nema drugog rješenja osim humanitarne stanke u prvom redu", a zatim "primirja koje će omogućiti zaštitu svih civila koji nemaju nikakve veze s teroristima", istaknuo je u petak.

"Ne možemo reći da se protiv terorizma borimo ubijanjem nedužnih", dodao je francuski predsjednik.

Novi službeni podatci revidirani u petak govore da je od početka rata na izraelskoj strani poginulo 1200 ljudi, većinom civila koji su stradali na dan napada Hamasa kojeg su Izrael, Sjedinjene Države i Europska unija proglasili terorističkom organizacijom.

06:27

Zdravstveni sustav u Gazi je "na koljenima", upozorava čelnik WHO-a

Zdravstveni sustav u pojasu Gaze je "na koljenima", upozorio je u petak čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u UN-ovu Vijeću sigurnosti, istaknuvši da polovina od 36 bolnica u enklavi "uopće ne radi".

"Situaciju na terenu nemoguće je opisati: bolnički hodnici prepuni ranjenih, bolesnih i umirućih ljudi, prepune mrtvačnice, operacije bez anestezije, desetci tisuća ljudi koji se sklanjaju u bolnice", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, dodajući da je evidentirano "više od 250 napada" na zdravstveni sektor (bolnice, klinike, vozila hitne pomoći, pacijente) u Gazi i na Zapadnoj obali od početka rata što ga je potaknuo Hamasov krvavi napad 7. listopada. Na zdravstveni sektor u Izraelu bilo je 25 napada.

"Najbolji način da se pomogne zdravstvenim radnicima i ljudima za koje se skrbe jest dati im sve što im treba za njegu: lijekove, medicinsku opremu i gorivo za bolničke generatore", rekao je, zatraživši veću humanitarnu pomoć koja dolazi preko graničnog prijelaza Rafaha i opetujući pozive UN-ovih čelnika na "primirje".

"Razumijem što proživljavaju djeca u Gazi jer sam i sam to doživio kao dijete", istaknuo je čelnik WHO-a rođen u Tigraju, u Etiopiji.

Budući da Vijeće sigurnosti, krajnje podijeljeno u vezi s tim pitanjem, od početka rata nije sposobno nastupiti jedinstveno, čelnik WHO-a je pozvao i na reformu tog UN-ova tijela.

"Odavno mislim da Vijeće sigurnosti više ne ispunjava zadaću za koju je stvoreno", a to je očuvanje "mira i sigurnosti" u svijetu, istaknuo je.

Vijeće sigurnosti je na početku sjednice minutom šutnje odalo počast žrtvama Hamasovih napada na Izrael (1200 mrtvih po revidiranim podatcima izraelskih vlasti), civilima ubijenim u bombardiranju Gaze (više od 11.000 mrtvih po podatcima Hamasova ministarstva zdravstva) te novinarima i UN-ovim zaposlenicima koji su izgubili život od početka rata.

06:27

Izrael revidirao broj mrtvih u Hamasovu napadu 7. listopada na 1200

Izrael je revidirao broj mrtvih u Hamasovu napadu 7. listopada s 1400 na 1200, rekao je u petak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova za AFP.

"Ovo je nova procjena", rekao je Lior Haiat, ne dajući obrazloženje za novi broj.

Novi podatak o 1200 mrtvih, većinom civila koji su poginuli u napadu palestinskog islamističkog pokreta Hamasa 7. listopada naveden je u priopćenju ministarstva vanjskih poslova objavljenom u petak.

"Hamasovi teroristi (...) su hladnokrvno ubili oko 1200 ljudi i oteli 240, među njima djecu, žene i starce", navodi se u priopćenju.

Haiat je na upit AFP-a potvrdio taj broj.

Nakon 7. listopada i napada kakvi nisu viđeni od osnutka Izraela 1948., izraelske vlasti rade na identifikaciji trupala pronađenih na različitim mjestima na jugu Izraela.

Raniji broj 1400 mrtvih utvrđen je postupno u tjednu nakon napada i od tada se nije mijenjao.

Izrael je prije više od mjesec dana objavio rat za "uništenje" Hamasa koji je na vlasti u pojasu Gaze. U neprekidnom izraelskom bombardiranju na taj teritorij poginulo je više od 11.000 ljudi, većinom civila, među kojima više od 4.500 djece, objavilo je Hamasovo ministarstvo zdravstva.

06:26

Više od 1000 dužnosnika USAID-a od Bidena traži prekid vatre u Gazi

Više od 1000 dužnosnika američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) potpisalo je otvoreno pismo u kojem od Bidenove administracije traže da zatraži trenutni prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa, prema kopiji pisma koje je Reuters dobio na uvid.

Pismo je posljednji znak nelagode unutar američke vlade zbog čvrste potpore američkog predsjednika Joea Bidena Izraelu u njegovom odgovoru na napad Hamasa 7. listopada u kojem je stradalo 1400 Izraelaca, uglavnom civila.

Washington je odbio pozive arapskih, palestinskih i drugih čelnika da pozove Izrael da zaustavi napad na Pojas Gaze u kojem je stradalo više od 11.000 Palestinaca, uključujući 4500 djece, po tvrdnjama ministarstva zdravstva Gaze.

"Uznemireni smo i demoralizirani zbog brojnih kršenja međunarodnog zakona, zakona kojem je cilj zaštita civila, zdravstvenog i medijskog osoblja, kao i škola, bolnica i bogomolja", piše u pismu.

"Vjerujemo da se daljnji katastrofalni gubici ljudskih života mogu izbjeći samo ako američka vlada pozove na trenutni prekid vatre u Gazi."

Pismo dolazi uslijed prosvjeda u SAD-u i drugdje kojima se poziva na prekid vatre te zabrinutosti nekih dužnosnika zbog američkog odgovora na bliskoistočnu krizu, uključujući javnu ostavku dužnosnika State Departmenta koji je rekao da se protivi neprestanom slanju oružja Izraelu.

Više od 500 ljudi koji su radili na Bidenovoj kampanji 2020. u četvrtak je objavilo pismo pozivajući predsjednika da podrži prekid vatre, a skupina zaposlenih u Kongresu je u srijedu na Kapitolu održala bdjenje također tražeći prekid vatre.

Jedan izvor rekao je da nakon 7. listopada među dužnosnicima postoji "duboka frustracija" zbog toga što je administracija dala Izraelu "otvorene ruke" za način na koji provodi vojnu ofenzivu u Gazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 20:43