RAT U GAZI

Izrael ponovno napao nakon novog poziva na evakuaciju Rafaha, UN: Sprema se epska katastrofa

Izraelske snage prkose međunarodnom pritisku i ušle su u istočna područja grada, učinkovito zatvorivši ključni granični prijelaz za humanitarnu pomoć i obustavivši promet kroz drugi
 AFP

Izrael je u nedjelju pokrenuo napade na Gazu nakon što je ponovno pozvao na proširenu evakuaciju Rafaha, uz upozorenje Ujedinjenih naroda da izravna invazija na prenapučeni južni grad riskira "epsku" katastrofu.

Agencija za obranu Gaze priopćila je da su dva liječnika ubijena u nedjelju u središnjem gradu Deir al-Balahu, a dopisnici AFP-a izvijestili su o intenzivnim sukobima i teškoj vatri iz izraelskih helikoptera u blizini grada Gaze.

Svjedoci su rekli da je Izrael u subotu izveo napade na Rafah blizu prijelaza s Egiptom, a slike AFP-a pokazuju dim koji se diže iznad grada.

Izraelske snage prkose međunarodnom pritisku i ušle su u istočna područja grada, učinkovito zatvorivši ključni granični prijelaz za humanitarnu pomoć i obustavivši promet kroz drugi.

Izrael je proširio naredbu o evakuaciji iz istočnog Rafaha, nakon što je rekao da je 300.000 ljudi napustilo grad otkako je vojska početkom tjedna pozvala ljude da odu.

Stanovnici su gomilali spremnike vode, madrace i druge stvari na vozila i spremali se ponovno bježati.

"Ne znamo kamo da idemo", rekao je Farid Abu Eida, koji se spremao napustiti Rafah, nakon što je tamo stigao iz grada Gaze.

"Nema više mjesta u Gazi koje je sigurno ili nije prenapučeno... Nemamo kamo otići."

Stanovnicima je rečeno da idu u "humanitarnu zonu" Al-Mawasi, na obali sjeverozapadno od Rafaha.

Hamas je optužio Izrael da je "proširio operaciju u Rafahu na nova područja u središtu i zapadnom dijelu grada".

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari rekao je da su "eliminirali desetke terorista u istočnom Rafahu", a vojska je rekla da se snage bore protiv "naoružanih terorista" i da su pronašli "brojne podzemne tunele".

Čelnik UN-a Antonio Guterres rekao je u petak da je Gaza suočena s rizikom "epske humanitarne katastrofe" ako Izrael pokrene sveobuhvatnu kopnenu operaciju u Rafahu.

Čelnik EU-a Charles Michel napisao je na društvenim mrežama da je civilima iz Rafaha naređeno da odu u "nesigurne zone", osudivši to kao "neprihvatljivo".

Liječnici bez granica (MSF) rekli su da su počeli prebacivati 22 pacijenta iz terenske bolnice u Rafahu, ističući da izraelske operacije u gradu "onemogućuju pružanje medicinske pomoći koja spašava živote".

Hamas kaže da izraelska "kontinuirana kontrola" i zatvaranje prijelaza Rafah pogoršavaju "humanitarnu katastrofu" u Gazi.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je "eliminirati" Hamas u Rafahu.

Izraelska vojska priopćila je da je ponovno otvorila prijelaz Kerem Shalom u blizini Rafaha u srijedu, ali humanitarne agencije upozoravaju da je dobivanje pomoći kroz militarizirano područje i dalje iznimno teško.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 12:42