AKCIJA SHIN BETHA

IZRAEL TVRDI 'Uhitili smo iranskog špijuna'

JERUZALEM - Izraelska protuobavještajna služba Shin Beth priopćila je u nedjelju da je 11. rujna uhitila osobu za koju tvrdi da je iranski špijun, kod kojega je pronašla fotografije američkog veleposlanstva u Tel Avivu.

Tog čovjeka koji posjeduje belgijsku putovnicu, u Izrael su poslali iranski Čuvari revolucije, tvrdi Shin Beth u priopćenju, dodajući da je uhićen u zračnoj luci Ben Gurion u Tel Avivu. Navodnog špijuna, Alija Mansourija, vrbovala je "posebna operativna jedinica Čuvara revolucije zadužena za organiziranje terorističkih akcija u svijetu", dodaje Shin Beth.

Osumnjičenik kojemu je 58 godina i koji je u Izrael ušao s lažnom putovnicom na ime Alexa Mansa, rekao je tijekom ispitivanja da su Iranci zatražili od njega da kao poduzetnik osnuje u Izraelu tvrtke uime iranskih sigurnosnih služba kako bi "nanosio štetu izraelskim i zapadnim interesima".

Za taj posao obećano mu je milijun dolara, opet po navodima izraelske protuobavještajne službe.

U priopćenju se dodaje da je osumnjičenik, koji je u Izrael ušao 6. rujna, u dva navrata već boravio u toj zemlji, u srpnju 2012. i u siječnju 2013. Podrijetlom je iz Irana a 2006. je dobio belgijsko državljanstvo pošto se oženio Belgijankom, od koje se poslije razveo. Često je posjećivao Iran zbog posla. Lani je vrbovan za agenta, tvrdi Shin Beth.

Tijekom uhićenja kod njega je pronađeno više dokumenata, među kojima i veći broj fotografija različitih objekata u Izraelu, pa i onih koji "zanimaju iranske obavještajne službe". Među potonjima je i zgrada veleposlanstva Sjedinjenih Država smještena na obali u Tel Avivu.

Uhićenje tog navodnog špijuna događa se uoči susreta u Washingtonu premijera Benjamina Netanyahua, u čijoj nadležnosti je Shin Beth, i američkog presjednika Baracka Obame. Potonji je u petak razgovarao s iranskim kolegom Hassanom Rohanijem, što je susret bez presedana na toj razini nakon islamske revolucije 1979.

Izrael smatra Iran zakletim neprijateljem kojeg, zajedno sa zapadnim zemljama, optužuje da želi proizvesti atomsko oružje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 07:40