SASTANAK OKO SIGURNOSTI

IZVANREDNO OBRAĆANJE NACIJI BARACKA OBAME Američki predsjednik umirivao sugrađane koji strahuju od terorizma

 AFP

Barack Obama sastao se u srijedu sa svojim savjetnicima u pitanju nacionalne sigurnosti kako bi raspravili potencijalne prijetnje u povodu američkog Dana zahvalnosti.

Predsjednikov tim obavijestio je Obamu o sigurnosti Sjedinjenih Država u kontekstu nedavnog terorističkog napada u Parizu.

Nakon sličnog sastanka u utorak, iz Bijele kuće poručeno je da trenutno ne postoji specifična i predstojeća prijetnja sigurnosti SAD-a, ali se usprkos tome povećava pozornost obavještajnih i sigurnosnih agencija. Osim toga, u utorak se Obama susreo s francuskim predsjednikom Hollandeom kako bi raspravljali o globalnoj strategiji borbe protiv Islamske države.

Špekulira se da će Obama u narednim danima tržiti veći angažman od savezničkih država u borbi protiv ISIS-a, budući da je potpredsjednik Biden istaknuo kako SAD-a borbu protiv džihadista praktički nosi na svojim leđima.

Obama je konferenciju započeo u 18:00 sati:

"Dobro jutro!

Sastao sam se sa svojim timom za nacionalnu sigurnost kako bih dobio redovno izvješće o sigurnosnoj situaciji u SAD-u. Svi znamo kako su odvratni bili napadi u Parizu i osjećamo veliku povezanost s Francuskom. Znam da se zbog blagdana mnogi naši građani prvi put nakon 11.9. ozbiljno pitaju kakve su prijetnje za Dan zahvalnosti.

Za početak, činimo apsolutno sve da naša domovina bude sigurna. Gađamo mete ISIS-a u Siriji i Iraku, ciljajući njihove borce, opskrbne linije i spremišta. Pojačavamo pritisak na njih i to ćemo raditi dok ih nećemo pobijediti. Drugo, činimo baš sve da spriječimo bilo kakav potencijalni napad na SAD i druge savezničke države.

Trenutno ne znamo niti za jednu ozbiljnu prijetnju našoj domovini, što je u skladu s nedavnim izvješćima koje sam dobio.

Treba pohvaliti naše obavještajne službe koje rade odličan posao i koje su u proteklim godinama spriječile mnogo napada. Oni nemaju pauze za blagdane i svoj će posao obavljati još intenzivnije. Ako posumnjamo da ima prijetnje od terorističkog napada, obavijestit ćemo javnost odmah.

Sretan vam Dan zahvalnosti!"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 00:11