'LJUDSKI ŠLJAM'

IZVJEŠTAJ KOJI JE ZATRESAO KOREJSKI POLUOTOK 'Drvodjelac na privremenom radu u Rusiji susreo se s agentima CIA-e i primio 740.000 dolara i telefon

 KCNA / REUTERS

Sjeverna Koreja optužila je SAD i Južnu Koreju da su pokušali izvesti atentat na Kim Jong-una. U principu Zapad ne reagira na takve poluinformacije, ali detaljan izvještaj koji je objavila državna agencija izazvao je sumnju da se tu stvarno nešto događalo. Kako god bilo, ovakve optužbe nikome neće dobro sjesti u trenucima velike napetosti na poluotoku.

Pjongjang tvrdi da su agenti CIA-e organizirali atentat na način da su drvodjelcu iz Sjeverne Koreje pod imenom 'Kim' masno platili da ubije Dragog vođu i da su ga opskrbili 'biokemijskim supstancama i radioaktivnim tvarima'. Atentat, naravno, nije uspio, ali nigdje se ne navodi gdje je zapelo i koja je sudbina zadesila stanovitog 'Kima'. CIA i službena Južna Koreja odbili su komentirati optužbe.

Priča je navodno počela u lipnju 2016. godine kada su agenti CIA-e i njihove kolege iz Južne Koreje upoznali Korejca koji je radio u drvnoj industriji u ruskom gradu Habarovsku. Pjongjang tog čovjeka naziva Kim, a povremeno ga tituliraju kao 'ljudski šljam'. Navodno su ga vrlo brzo nagovorili da sudjeluje u pokušaju atentata. U tom naumu pomogao je i keš koji su mu dali.

Kim se satelitskim telefonom vratio u Pjongjang gdje je tijekom 2016. godine s južnokorejskim agentima dogovarao na koji način će doći do oružja i gdje će točno izvršiti atentat. Predložene lokacije su bile mauzolej ili vojna parada.

U ožujsku i travnju 2017. Kim se susreo s agentima u kineskom gradu Dandongu. Dobio je novi telefon i još novca. Što se dalje događalo, ostaje nejasno. Oružje je navodno trebao dobiti početkom svibnja, ali tu se sve završava.

- Kako znamo da je CIA bila u igri? Jedino oni mogu proizvesti takvo oružje - stoji u priopćenju državnog ministarstva u kojem također stoji da je Južna Koreja financirala dobar dio operacije.

S druge strane, Kim da je ubio Kima, bio bi bogatiji za otprilike 740 tisuća dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:41