PIŠE DUBRAVKA ŠUICA

Jačanje uloge građana u izgradnji energetske budućnosti Europe

Europa se mora paralelno uhvatiti u koštac s dvostrukim izazovom klimatskih promjena i energetske sigurnosti

Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije zadužena za demografiju i demokraciju

 Tonci Plazibat/Cropix

23. veljače pokrenuli smo novi europski panel građana i građanki na temu energetske učinkovitosti. Ovo je još jedan korak ka stvaranju novog i inovativnog demokratskog sustava unutar Europske unije kojeg smo počeli graditi Konferencijom o budućnosti Europe.

U 2023. pokrenuli smo tri tematska panela građana: o rasipanju hrane; virtualnim svjetovima; i mobilnosti u svrhu učenja. Svaki od tri panela zacrtao je budući smjer naših javnih politika u ova tri područja. Panelima nismo željeli samo potaknuti raspravu i približiti europske institucije građanima, već u naše europsko zakonodavstvo doista utkati glas građana.

Konferencija o budućnosti Europe ogledni je primjer participativne i deliberativne demokracije. Svojim aktivnim sudjelovanjem u sadržajnim raspravama, u Konferenciju je bilo uključeno više tisuća Europljanki i Europljana, a ove su im rasprave omogućile da s institucijama podijele svoje nade i snove o budućnosti naše Europske unije. Rasprave su znatno doprinijele našem boljem razumijevanju želja građanki i građana, ali i samom daljnjem kreiranju javnih politika, za što povezaniju, ujedinjeniju i otporniju Europu. U ovom novom demokratskom sustavu nastavljamo zajednički raditi, učiti i rasti – pa smo tako upravo pokrenuli i panel građana o energetskoj učinkovitosti.

Što su to točno paneli građana i kako oni funkcioniraju? Europski paneli građanki i građana inovativan su, siguran i transparentan prostor deliberativne demokracije ispunjen razgovorima i debatama. U ovim razmjenama sudjeluju građanke i građani Europe svih generacija, iz različitih sredina, kako bi o određenoj temi iznijeli svoje ideje. Paneli nisu savjetodavna tijela, nego forumi za osnaživanje same uloge građana u demokratskom procesu. Sudionike panela jednostavno se i brzo upozna s temom o kojoj zatim raspravljaju, a na kraju rasprave o temi iznesu svoje mišljenje i konkretne prijedloge. Na taj način opipljivo mogu utjecati na smjer politika Unije.

Ovim procesom ujedno otvaramo prostor za sudjelovanje građanki i građana u donošenju javnih politika i u razdoblju između izbora, osnažujući tako dodatno našu predstavničku demokraciju. Sudjelovanje na izborima je važno i svakako potičem s sve građanke i građane da izađu na europske izbore 9. lipnja ove godine! No uključivanjem građana u formiranje europskih politika kroz spomenute panele građana jačamo našu demokraciju i u razdoblju između izbora – što je u demokratskom smislu još inkluzivnije od glasanja na izborima tek svakih nekoliko godina.

Sudionici panela građana biraju se jasno reguliranim postupkom nasumičnog odabira, čime se osigurava široka demografska zastupljenost prema dobi, socioekonomskom položaju i obrazovanju te mjestu u kojem građani žive (uključene su sve države članice, kao i urbana i ruralna područja). Ova je raznolikost ključna jer želimo osigurati što šire uključivanje različitih stajališta i iskustava, obogatiti rasprave i time postići što bolje rezultate. Ističem i kako uvodimo i osiguravamo i (pre)zastupljenost mladih. Kao i na Konferenciji o budućnosti Europe, barem trećinu svakog panela čine mladi u dobi od 16 do 25 godina.

Tema europskog panela građanki i građana o energetskoj učinkovitosti osobito je aktualna.

Europa se mora paralelno uhvatiti u koštac s dvostrukim izazovom klimatskih promjena i energetske sigurnosti, dok potreba za inovativnim i održivim energetskim rješenjima nikad nije bila veća. Panel će građanima pružiti priliku da iznesu svoje ideje i vizije za energetski učinkovitiju Europu. Ali i priliku da kažu što ih brine. Njihov doprinos poslužit će kao važan putokaz Uniji u nastojanjima da smanji potrošnju energije i prijeđe na čiste izvore energije te osigura održivu budućnost za sve.

Ovaj novi demokratski ekosustav kojega gradimo pokazuje kako nismo spremni samo slušati, nego i djelovati u skladu s prijedlozima naših građanki i građana. To je ujedno odraz naše vjere u moć kolektivne, međugeneracijske inteligencije i u ulogu participativne demokracije kod oblikovanja uključivijih i pravednijih politika koje uvažavaju različite težnje europskog stanovništva.

Često se može čuti kako bi građani trebali imati povjerenja u političare. Kao bivša gradonačelnica isto tako smatram kako i mi političari moramo imati povjerenja u građane. Zato pozivam sve da aktivno prate sve što radimo i podijele s nama svoje mišljenje – jer dijalog je dvosmjeran proces.

Dok pokrećemo panel građana i građanki o energetskoj učinkovitosti, želim iznova naglasiti kako to nije običan forum za raspravu usko ciljanih grupa. Moramo pokazati da demokracija donosi rezultate za sve građane: jer smo usmjereni ne samo na ishode, već i na povratne informacije svima koji su u panelima sudjelovali. Građanke i građani koji nam poklanjaju svoje vrijeme i daju dragocjen doprinos oblikovanju naših politika zaslužuju povratnu informaciju o tome što smo s njihovim prijedlozima učinili.

Građanski paneli odvažan su korak prema otvorenijoj, demokratskijoj i participativnijoj Europskoj uniji. Europskoj uniji koja građanke i građane sluša. Koja svakom pojedincu daje priliku aktivnog uključivanja u oblikovanje naše zajedničke budućnosti, u kojoj će Europa sutrašnjice biti Europa kreirana od građana – i za građane. Posebno je važno uključiti one koji samoinicijativno u takvom procesu vjerojatno nikad bi sudjelovali, zbog čega je upravo nasumični odabir iznimno važan.

Voljela bih da u tjedne pred nama kroz rad panela o energetskoj budućnosti utkamo duh suradnje i aktivnog sudjelovanja koji je obilježio naše dosadašnje participativno putovanje. Zajedno možemo zacrtati put prema održivijoj, energetski učinkovitijoj i otpornijoj Europi.

A u budućnosti naš svakako čekaju i novi tematski paneli građana!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:18