OGROMNA CIFRA

Japan: Šteta nastala u potresu 1. siječnja mogla bi dosegnuti 16,2 milijardi eura

Suvremene zgrade u Japanu mogu izdržati vrlo snažne potrese, ali ne i mnoge stare građevine, posebno u ruralnim područjima

Grad Suzu, prefektura Ishikawa

 Yoshitaka Nishi/The Yomiuri Shimbun Via Afp

Šteta nastala u potresu koji je pogodio Japan 1. siječnja i u kojemu je poginulo više od 230 osoba, mogla bi, prema procjenama japanske vlade, biti između 6,9 i 16,2 milijardi eura.

Za izradu te procjene u obzir su uzete štete nastale na zgradama i infrastrukturi u prefekturi Ishikawa, koja je najteže pogođena, kao i u dvije susjedne prefekture, Toyami i Niigati, a razlika je tako velika jer još nisu procijenjene sve štete, rekao je dužnosnik dodavši da je to izvješće predstavljeno u četvrtak na vijeću ministara.

Službena procjena viša je od prvih djelomičnih procjena štete koje je početkom siječnja izradio privatni sektor.

No, ukupan iznos štete trebao bi biti manji od one nastale nakon potresa i tsunamija 2011. na sjeveroistoku Japana, a koja je iznosila 147 milijardi eura.

Vlada je u četvrtak donijela i mjere za poboljšanje životnih uvjeta osoba evakuiranih nakon potresa 1. siječnja, obnovu pogođenih područja i revitalizaciju turizma.

Japansko otočje jedno je od seizmički najaktivnijih u svijetu. Suvremene zgrade u Japanu mogu izdržati vrlo snažne potrese, ali to nije slučaj za mnoge stare građevine, posebno u ruralnim područjima kao što je poluotok Noto na kojemu se nalazi prefektura Ishikawa, epicentar potresa od 1. siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:48