LJUTE IH TURISTI

Japanci ogradom zakrili pogled na planinu Fuji: ‘Bacaju smeće, ulaze na privatne posjede... Dosta je!‘

Nezakonito parkirajući i ignorirajući zabranu pušenja, nagurali bi se na pločnik kako bi snimili snijegom prekrivenu planinU

Postavljanje ograde u blizini planine Fuji

 Kazuhiro Nogi/AFP

Japanski grad Fujikawaguchiko postavio je u utorak veliku mrežastu barijeru na popularnom mjestu za promatranje planine Fuji, u pokušaju da odvrati sve veći broj turista od fotografiranja.

Najpoznatiji prizor u Japanu može se vidjeti kilometrima unaokolo, ali mještanima Fujikawaguchika dosta je bujica većinom stranih posjetitelja koji bacaju smeće, ulaze na privatne posjede i krše prometna pravila u potrazi za fotografijom za dijeljenje na društvenim mrežama.

image

Turistkinja pozira ispred planine Fuji

Kazuhiro Nogi/AFP

Nezakonito parkirajući i ignorirajući zabranu pušenja, nagurali bi se na pločnik kako bi snimili snijegom prekrivenu planinu koja se fotogenično uzdiže u nebo iza trgovine, rekli su stanovnici.

Radnici su u utorak počeli postavljati crnu mrežu dimenzija 2,5 puta 20, a kasno ujutro već su bili gotovi, rekao je novinar AFP-a s mjesta događaja.

"Nadam se da će mreža spriječiti te radnje turista koje su opasne", izjavila je za AFP stanovnica Michie Motomochi (41), koja vodi tradicionalnu japansku slastičarnu.

"Mislim da je razočaravajuće što ga postavljaju. To je ipak kultni prizor. Sinoć smo bili ovdje, uspjeli smo snimiti zadnji snimak prije nego što su podigli zid, a bilo je toliko ljudi", rekla je Christina Roys (36), turistkinja s Novog Zelanda.

"Ali ta je odluka potpuno razumljiva. Prilično je opasno zbog prometa koji ovuda prolazi. Ima i drugih mjesta gdje možete snimiti planinu", objašnjava turistkinja.

image

Turistkinja fotografira planinu Fuji

Kazuhiro Nogi/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 11:03