DEČKO IZ MOSTARA

JAVIO SE ČOVJEK KOJI TVRDI DA JE SIN UBIJENOG BRATA KIM JONG-UN-a: Nekad se školovao u Mostaru, sad tvrdi da je s majkom i sestrom, nije rekao gdje

Muškarac koji tvrdi da je Kim Han-sol, sin ubijenog Kim Jong-nama
 Screenshot: YouTube

Zapadni mediji prenijeli su danas video snimku u kojoj se mlađi muškarac predstavlja kao Kim Han-sol, sin nedavno ubijenog Kim Jong-nama, polubrata sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-una.

U kratkoj i dijelom cenzuriranoj snimci, koja traje nekih 40 sekundi, ovaj muškarac govori:

- Moje ime je Kim Han-sol i član sam obitelji Kim iz Sjeverne Koreje - kaže navodni sin Kim Jong-nama i potom objašnjava da je trenutno sa svojom majkom i sestrom, ali bez otkrivanja lokacije na kojoj se nalaze.

- Moj otac ubijen je prije nekoliko dana. Trenutno sam s majkom i sestrom - kaže muškarac na engleskom jeziku, potom pokazuje svoju putovnicu (cenzurirano na videu) i kaže da je zahvalan prije nego je dio snimke cenzuriran. Snimka završava njegovom rečenicom u kojoj kaže da se nada da će sve završiti dobro.

Ako je video legitiman, riječ je o prvom javnom istupu Kim Han-sola, koji je svojedobno pohađao i završio međunarodnu školu u Mostaru, nakon što su njegovog oca bojnim otrovom VX ubile dvije žene za koje se sumnja da su agentice Sjeverne Koreje, iako one tvrde da su samo primile sitan novac da izvedu, kako su mislile, neslanu šalu.

Službenici iz južnokorejskog Ministarstva za obavještajne službe potvrdili su da je u videu Kim Han-sol.

Podsjećamo, njegov otac Kim Jong-nam je između 1994. i 2001. godine figurirao kao nasljednik svojeg oca Kim Jong Ila, ali je pao u nemilost nakon što je s ilegalnim dokumentima uhićen u Japanu 2001. Mediji su tada pisali da je policiji rekao da je samo želio posjetiti Disneyland.

Uvriježena pretpostavka glasi da je Kim Jong-nam žrtva čistke svog brata koji se želi riješiti svih osoba koje predstavljaju neku prijetnju njegovom režimu. S obzirom na očevu sudbinu, mnogi smatraju da bi sljedeća žrtva mogao biti upravo Kim Han-sol (22)

Između 2012. i 2013. godine puno se pisalo o boravku Kim Han-sola u međunarodnoj školi United World College u Mostaru. On je tada, kao 17-godišnji tinejdžer, dao veliki intervju za finsku televiziju. S njim je razgovarala bivša finska dužnosnica Elisabeth Rehn pod čijim pokroviteljstvom je djelovala škola u Mostaru.

Mladi nećak sjevernokorejskog diktatora tada je kratko ispričao o svojem djetinjstvu, o tome kako je rođen u Pjongjangu te je kasnije preselio k ocu u Macao, ali je ipak tijekom ljeta posjećivao svoju domovinu. Spomenuo je da u Sjevernoj Koreji nema prijatelja jer se tamo nije zbližio baš ni sa kim, jer je zbog svojeg djeda, Kim Jong-ila, bio izoliran od ostatka društva. U tom intervju nije direktno kritizirao svojeg strica, ali je napomenuo da "ne zna kada je točno Kim-Jong-un postao diktator. "To je bilo između njega i mog djeda", rekao je tada Kim Han-sol koji je naglasio da nije upoznao ni svojeg djeda, ni strica.

No, u nekim intervjuima koje je dao kasnije, Kim Han-sol je otvoreno kritizirao svojeg strica, uglavnom na istim linijama kao i njegov pokojni otac Kim Jong-nam za kojeg je rekao da se "slažu u stavovima". U Mostaru se zadržao do 2013. godine kada je diplomirao na UWC-u i potom odselio u Francusku gdje se upisao na fakultet Sciences Po u Le Havreu.

U Francuskoj je živio pod policijskom zaštitom zbog ubojstva Jang Sung-taeka, tetka i mentora Kim Jong-nama. Njega je pod optužbom za kontra-revolucionarne djelatnosti Kim Jong-un dao smaknuti krajem 2013. godine, a francuske vlasti nisu željele riskirati da ista sudbina zadesi i Kim Han-sola. Prošle je godine diplomirao na sveučilištu te se vratio u Kinu, iako zapravo nije jasno gdje se točno nalazi.

Nakon što mu je otac ubijen u pravoj James Bondovskoj maniri, nema sumnje da se Kim Han-sol nalazi u dosad najvećoj opasnosti. Stric diktator naumio se riješiti kritičara i još više potencijalne konkurencije (što mladi, elokventni, europski obrazovani i naizgled miroljubivi Kim Han-sol sigurno jest) kako nekome ne bi palo na pamet da postoji i alternativa njegovom režimu. Njegov nećak je k tome i prvi nasljednik svojeg oca, čovjeka koji je svojedobno trebao preuzeti državu, i kao takav će uvijek predstavljati prijetnju Kim-Jong Unu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:44