FATALNA DELIKATESA

JAVNA UZBUNA NAKON ŠTO JE TRGOVINA PRODALA PET PAKETA RIBE SA SMRTONOSNIM OTROVOM Gradske službe pronašle tri kupljena paketa, strahuje se od najgoreg

 Profimedia, Alamy

Japanski grad Gamagori objavio je javno upozorenje osobama koje su nedavno kupile ribu fugu u dućanu, nakon što je otkriveno kako je lokalna trgovina prodala pet pakiranih riba kojima nije uklonjena jetra - u kojoj se nalazi otrov smrtonosan po ljude, javlja BBC.

- Pozivamo ljude da izbjegavaju jesti fugu putem gradskog sustava za uzbunjivanje, rekao je gradski dužnosnik Koji Takayanagi za AFP.

Gradski dužnosnici za sada su uspjeli pronaći tri od pet prodanih paketa, no još uvijek se ne zna kod koga su posljednja dva, te se strahuje od najgoreg mogućeg scenarija.

Riba fugu visoko je cijenjena delikatesa u Japanu, no ukoliko nije vrlo pažljivo pripremljena može biti smrtonosna. U njenim jetrama, jajnicima i koži nalazi se opasni otrov tetrodotoksin, a samo licencirani kuhari ju smiju pripremati.

Svake godine zabilježeno je nekoliko slučajeva trovanja fuguom, ali nisu svi fatalni. Protuotrov ne postoji, ali smrtnost je povezana s dozom tetrodotoksina koja se unese u organizam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 15:50