SMRT OLIGARHA

JE LI BEREZOVSKI STVARNO IMAO RAZLOGA ZA SAMOUBOJSTVO? Bio je u sretnoj vezi i čekao isplatu od 200 milijuna funti

Smrt Borisa Berezovskog, ruskog oligarha s londonskom adresom koji je prošli vikend pronađen mrtav u svom domu u engleskom Ascotu, ostaje misterij nakon što je utvrđeno kako bi zaključak da si je sam oduzeo život ipak mogao biti brzopleto donesen

Smrt Borisa Berezovskog , ruskog oligarha s londonskom adresom koji je prošli vikend pronađen mrtav u svom domu u engleskom Ascotu, ostaje misterij nakon što je utvrđeno kako bi zaključak da si je sam oduzeo život ipak mogao biti brzopleto donesen.

Dan prije smrti

Samo dan prije nego što je pronađeno njegovo beživotno tijelo Boris Berezovski je u hotelu Four Seasons u centru Londona dao intervju ruskom magazinu Forbes. Mladi novinar Ija Žeguljov, s kojim je bio razgovarao, tvrdi da je Berezovski govorio o svojim životnim razočaranjima i želji da se vrati u Rusiju, što mu je bilo onemogućeno brojnim sudskim sporovima i višegodišnjim ratom protiv Vladimira Putina.

- Izgubio sam smisao života. Ne želim se uključiti u politiku. Imam 67 godina i ne znam što bih trebao raditi - rekao je Berezovski.

Nakon intervjua ga je osobni vozač i tjelohranitelj Avi Navama odvezao u njegovu kuću u Ascotu. Za manje od 24 sata, provalivši vrata jer se nije odazivao na njegove pozive, Navama je Berezovskog pronašao na podu kupaonice. Bio je potpuno odjeven, s jednim dijelom šala svezanim oko vrata. Drugi dio istog šala visio je s držača za tuš.

Britanska je policija u suradnji s ekspertima za kemijske, biološke i nuklearne materijale utvrdila da u domu Berezovskog nisu pronađeni tragovi sumnjivih supstanci te je zaključeno da si je Berezovski najvjerojatnije sam oduzeo život vješanjem.

Ipak, nekolicina bliskih prijatelja 67-godišnjeg Berezovskog i dalje tvrdi da je njegov karakter nemoguće povezati sa samoubojstvom.

- Ne želim vjerovati da je počinio samoubojstvo. To je u potpunoj suprotnosti s njegovim karakterom. On je bio borac - izjavio je njegov bliski prijatelj Alex Goldfarb.

Smrt Berezovskog komentirao je i Ahmed Zakajev, čečenski “premijer” u azilu koji je prošlog proljeća izbjegao pokušaj ubojstva.

- Najprije je Anna (Politkovskaja, novinarka i kritičarka Putina, op. a.) ubijena u Moskvi, a potom je Aleksandar (Litvinenko, ubijen radioaktivnim polonijem, op. a.) otrovan u Londonu. Moj je život u stalnoj opasnosti. I sada je Boris Berezovski odjednom pronađen mrtav. Nisam pobornik teorija zavjere, ali ovo povlači mnoga uznemiravajuća pitanja - rekao je Zakajev koji je poznavao sve navedene žrtve. - Nitko od onih koji su poznavali Berezovskog ne vjeruje da se ubio - dodao je, tvrdeći da smrt ruskog oligarha odgovara načinu na koji djeluju ruske tajne službe.

Financijska situacija

Sumnjama u tvrdnje da si je Berezovski, za kojega se vjeruje da je bio u depresiji i dugovima nakon što je prošle godine izgubio sudsku parnicu života protiv nekadašnjeg prijatelja i poslovnog partnera Romana Abramoviča, sam oduzeo život, pridružio se i The Sunday Times. Ugledni britanski tjednik, naime, u posjedu je dokumenata koji pokazuju da financijska situacija Borisa Berezovskog nije bila tako bezizlazna kao što se posljednjih dana prikazuje. Naime, Berezovski je u skorijoj budućnosti trebao primiti golemu svotu novca - oko 200 milijuna funti, koliko procjenjuje Sunday Times na temelju primljenih dokumenata.

Slika suicidalnog Berezovskog također bi mogla biti pogrešna. Otac šestero djece do posljednjeg je dana navodno vodio vrlo ispunjen život. Nakon što je prekinuo dugogodišnju vezu, nije gubio vrijeme u samoći, nego se upustio u vezu s 23-godišnjom ruskom studenticom Annikom Ancverinom koja je preko svoga PR savjetnika izjavila kako je sigurna da on nikad ne bi počinio samoubojstvo. U ruskim se medijima oglasila i Katerina Sabirova (23) koja također tvrdi da je bila u vezi s Berezovskim, a njegovi su prijatelji to potvrdili. Ona misli da se Berezovski nije ubio, iako je u posljednje vrijeme bio prilično depresivan zbog parnice koju je izgubio protiv Romana Abramoviča. Međutim, par je planirao put u Izrael, kojemu se Berezovski radovao.

Ostaje, dakle, pitanje - ako Boris Berezovski, koji nije ostavio oproštajno pismo, nije počinio samoubojstvo, kako je ubijen i po čijem nalogu. Strah da će biti ubijen bio je dio života oligarha, zbog čega je bio okružen tjelohraniteljima, bivšim članovima izraelskog Mossada i Legije stranaca. Više je puta izbjegao pokušaje ubojstva. No, ovih se dana pojavljuju tvrdnje da Rusi više nisu imali razlog za uklanjanje Berezovskog koji je serijom sudskih sporova izgubio moć i bogatstvo.

Možda su Englezi

Sergej Markov, savjetnik ruskog predsjednika Putina, tvrdi da su Berezovskog mogli ubiti britanski špijuni kako bi ga spriječili da odaje državne tajne Rusima. - Postalo je jasno da je bio spreman dati ruskim tajnim službama sve informacije koje se tiču skidanja Putina s vlasti. Zato su ga se riješili - ustvrdio je Markov.

Bivša supruga Galina krivnju pronalazi u Kremlju.

- Ono što je sigurno jest da je Boris ubijen godinama pritiska i ubojstvom karaktera, koje su vršile ruske vlasti. Što god je bio razlog smrti, oni su ti koji su ga ubili - izjavila je bivša supruga.

Divila sam se ocu Borisu i njegovoj iskrenosti

- Divim se načinu na koji se moj otac odnosio prema svom životu s potpunom gracioznošću, kontrolom i iskrenošću. Na žalost, iskrenost ne vrijedi u ovom korumpiranom svijetu i često se smatra manipulacijom, a moj otac nije bio manipulativan. Bio je pun životne radosti, što je bilo osvježavajuće i nikada nije uzimao zdravo za gotovo ništa što je posjedovao - rekla je njegova kći Arina Berezovski.

Riječima hvale pridružila se i njezina polusestra Anastazija koju je Berezovski dobio u braku s drugom suprugom Galinom Bešarovom, kojoj je nakon razvoda 2011. pripalo njegovih stotinu milijuna funti. - On je beskrajno obojio moj život i znam da ga je najviše brinulo kako učiniti svoju djecu ponosnom. Sumnjam da je itko mogao upoznati čovjeka sa snažnijom karizmom ili većim šarmom od onoga koji je imao moj otac - istaknula je Anastazija Berezovski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 15:13