OGROMAN PRILJEV

Jedna od najbogatijih zemalja svijeta drastično smanjuje broj migranata: ‘Pogledajte kolike su nam stanarine‘

Cilj Australije bit će smanjiti godišnji priljev na 250.000 migranata, u skladu s razinama prije pandemije, do lipnja 2025. godine

Sydney

 Cgimanufaktur/Mauritius Images Via Afp

Australija je u ponedjeljak objavila plan za drastično smanjenje broja migracija za polovicu, kao odgovor na najveći priljev u svojoj povijesti, s oko pola milijuna dolazaka u ovoj godini. Vlada, koju vodi Anthony Albanese, mjere za smanjenje migracije pripisuje stambenoj krizi, koju karakteriziraju dugi redovi za najam nekretnina, rastuće stanarine i porast beskućništva.

Cilj Australije bit će smanjiti godišnji priljev na 250.000 migranata, u skladu s razinama prije pandemije, do lipnja 2025. godine.

Napori za smanjenje migracije usredotočit će se na suzbijanje desetaka tisuća migranata koji dolaze sa studentskim vizama i niskokvalificirane radnike. Osim toga, mjere će se odnositi na milijune nenaseljenih domova, utrostručujući kazne za inozemne vlasnike koji ostavljaju kuće praznima. Vladin je cilj otežati strancima kupnju postojećih nekretnina utrostručenjem naknada, poticanjem ulaganja u nove stambene objekte i stavljanjem praznih nekretnina na raspolaganje stanarima.

Bez obzira na veliki priljev migranata, u zemlji i dalje postoji manjak kvalificiranih radnika, a zemlja se bori da ih privuče. Prošle godine u Australiju se doselilo 390.000 ljudi. Zbog migracijskog porasta trenutnu laburistička vlada je optužena od strane oporbe zbog gubitka kontrole nad granicama. Albanese je nagovijestio ograničavanje migracija tijekom vikenda, rekavši: "Odlučni smo to popraviti".

Porast lažne dokumentacije

Analitičari smatraju da su porast potaknule obitelji sa srednjim prihodima iz Indije, jugoistočne Azije i Latinske Amerike koje traže prilike u zemljama s visokim prihodima poput Australije, Kanade, SAD-a i UK-a.

Izvješća vlade ukazuju da postoji porast lažne dokumentacije od onih koji traže studentske vize. Albanese posebno ukazuje na strane studente, izražavajući zabrinutost zbog njihova upisa na tečajeve koji značajno ne doprinose vještinama ili nacionalnom interesu.

Među novim mjerama su stroži minimalni zahtjevi za znanje engleskog jezika za međunarodne studente i pojačan nadzor onih koji se prijavljuju za drugu vizu - oni moraju dokazati da bi daljnji studij unaprijedio njihove akademske težnje ili karijeru. U Australiji ima oko 650.000 stranih studenata, a mnogi od njih imaju drugu vizu, prema službenim podacima.

Kontinuirani priljev stranaca, koji se procjenjuje na oko 10.000 tjedno, izaziva zabrinutost o sposobnosti Australske banke rezervi da prati gospodarstvo i potiče strahove od domaće inflacije.

Međutim, kritičari mjera smatraju da se migranti u Australiji koriste kao žrtveni jarac zbog nedostatak ulaganja u pristupačne stanove i lošu stambenu politiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:22