‘BILJEŽNICA‘

Jeziva izložba koju samo rijetki u Srbiji žele vidjeti: Cijelu galeriju oblijepio banalnošću zla

Za 39-godišnjeg umjetnika ovo je bio čin kojim se sagledava kako se Srbija nosi s teškim materijalom koji ju opterećuje 25 godina
 Andrej Isakovic/AFP

Gotovo četiri godine srpski umjetnik Vladimir Miladinović počinjao je dan uz kavu i dnevnik jednog od najzloglasnijih balkanskih ratnih zločinaca, Ratka Mladića.

Riječ po riječ, na papir je rukom prepisivao čitavih 400 stranica dnevnika. Njegove liste s Mladićevim zapisima postale su umjetnička instalacija, a upravo su predstavljene na izložbi u Beogradu kojoj je cilj propitati kako se društvo suočava s jednim od najmračnijih perioda svoje povijesti, javlja AFP.

Za 39-godišnjeg umjetnika ovo je bio performans, čin kojim se sagledava kako se Srbija nosi s ovim vrlo teškim materijalom koji zemlju opterećuje i 25 godina nakon rata.

image
Umjetnik Vladimir Miladinović ispred svog rada
Andrej Isaković/AFP

Ratko Mladić osuđen je na doživotnu kaznu u Haagu 2017. zbog brojnih ratnih zločina, uključujući genocid u Srebrenici. Žalbeni postupak trebao bi početi 25. kolovoza, što je, čini se, povod da se javnosti na ovakav način predstave zapisi zločinca. I dok pravni postupak polako napreduje, rane koje je Mladić svojim nedjelima nanio području bivše Jugoslavije još su svježe, a njegovo naslijeđe predmet je sukoba i podjela. Aleksandar Vučić nakon njegove osude pozvao je Srbiju da se okrene budućnosti, no mnogi stanovnici Mladića i dalje doživljavaju herojem, iskazujući nepovjerenje u međunarodne pravne institucije.

Miladinovićev rad prezentiran je u punini jednostavnosti. Na velikim bijelim "plahtama" papira čitkim su slovima ispisani Mladićevi dnevnički zapisi, zapisi čovjeka kojeg je UN-ov čelnik za ljudska prava prozvao "personifikacijom Zla". AFP primjećuje kako to nisu luđački zapisi kakve bi čovjek očekivao, već uredan slijed političkih i vojnih brifinga, koje su gotovo banalne te često ne govore ništa, a govore sve.

image
Andrej Isakovic/AFP

Neki su, primjerice, toliko banalni da vojnički jednostavno percipiraju notorne stvari, poput ograničene količine ulja i brašna u lokalnoj pekari. U drugima se pak precizno vodi statistika o broju Srba u različitim bosanskim gradovima, naznaka budućeg etničkog čišćenja Hrvata i Bošnjaka s tih prostora.

- Država nam je na pladnju, samo je moramo uzeti - jedan je od komentara u dnevniku nastao u razgovoru Mladića i Momčila Krajišnika, još jednog osuđenog ratnog zločinca i političkog lidera bosanskih Srba.

Mladićev stav teško je iščitati iz dnevnika, osim kada koristi termine poput "bosanskim Srbima treba zajedništvo, vojna snaga, financije za rat, saveznici...".

image
Andrej Isakovic/AFP

Izložba nazvana "Bilježnica" samo je posljednje pojavljivanje kontroverznog dnevnika u javnosti, koji je otkriven od strane haških istražitelja iza lažnog zida kuće Mladićeve supruge. Originalno je pisan na ćirilici, a tim grafologa preveo ju je na latinicu i digitalizirao. Miladinović je nastavio krug, služeći se engleskom verzijom kao temeljem svog rada.

Zanimljivo, iako ne i neočekivano, izložba je privukla znatno veću pažnju međunarodne javnosti nego domaće publike. Možda i zato jer srpska javnost nije spremna na ono što Miladinović želi.

- Moj rad pokušava učiniti nešto što je potpuno suprotno od onog što želi društvo u Srbiji, koje želi zanijekati, zaboraviti i izbrisati te važne trenutke iz svoje prošlosti - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 07:19