ISPOVIJEST

JEZIVA PRIČA KANAĐANINA KOJEG SU S TRUDNOM SUPRUGOM TALIBANI DRŽALI PET GODINA U ZATOČENIŠTVU 'Silovali su mi ženu, ubili nam dijete čim je rodila...'

 
 Screenshot

Muškarac iz Kanade koji je u zatočeništvu u Afganistanu s obitelji proveo punih pet godina kazao je da su njega i njegovu suprugu oteli militanti povezani s Al-Qa'idom u Kabulu, da su nju silovali čuvari dok su nadređeni gledali i da su ubili njihovu tek rođenu kćer.

Joshua Boyle (34) oslobođen je u srijedu nakon operacije pakistanske vojske pod vodstvom američkih obavještajaca, a nakon što je sletio na aerodrom u Torontu kazao je da je otet dok je pokušavao dostaviti pomoć mještanima u području koje su kontrolirali talibani, a do kojeg nisu mogle doći 'ni nevladine organizacije, ni humanitarni radnici ni tamošnja vlast', piše Guardian.

Uz njega su pušteni njegova supruga, Amerikanka Caitlan Coleman (31) i njihovo troje djece, koja su sva rođena tijekom zatočeništva. Da su izgubili dijete s kojim je Caitlan bila trudna prije otmice nije se ni znalo dok Boyle to nije spomenuo na novinskoj konferenciji nakon što su sletjeli u Kanadu.

Coleman nije bila na novinskoj konferenciji, već se pripremala da otputuje Boyleovoj obitelji u Smiths Falls, 80 km od Ottawe.

U intervjuu za Toronto Star Boyle je kazao kako se nada da će kao obitelj uspjeti ponovno sagraditi svoj život, iako su psihički i fizički shrvani zbog zločina koji su im se dogodili u posljednjih pet godina.

Otac Caitlan Coleman osudio je Boyleovu odluku da prije pet godina posjeti Afganistan.

- To što si odveo svoju trudnu suprugu na opasno mjesto je za mene potpuno nerazumljivo - poručio je Jim Coleman, a onda se zgrozio kad je čuo da je Boyle odbio ukrcati se na američki vojni avion nakon što je oslobođen.

Naime, visoki dužnosnik kazao je kako je Boyle strahovao od mogućeg pritvora i ispitivanja pa se ukrcao na zrakoplov za London, otkud je direktno doletio za Kanadu.

Međutim, Boyle je to opovrgnuo i rekao da je njihov let odgođen zbog zdravstvenog stanja jednog njegovog djeteta.

- U zadnja tri dana vidio sam samo jednog američkog vojnika i pričali smo samo kratko o lijekovima i pakistanskom liječničkom timu koji će pomoći djetetu. Uvjeravam vas, nikada nisam odbio bilo kakav prijevoz koji bi me mogao odvesti kući - ustvrdio je Boyle koji je prije ovog braka bio u braku sa sestrom Omara Kadhra, koji je pak 10 godina bio u zatvoru Guantanamo zbog veza s Al-Qa'idom.

Boyle i Coleman izgubili su svaki kontakt s obitelji 2012. kada su krenuli putovati Rusijom i državama bivšeg Sovjetskog Saveza nakon čega su došli do planinskog područja kraj Kabula.

Svojim roditeljima nakon slijetanja u Kanadu navodno je prepričao kako je došlo do otmice. Kazao je da su bili u prikolici kamiona kada je počela pucnjava u kojoj je ranjen. Zadnje riječi koje je čuo je kako njegovi otmičari govore: 'Ubijte taoce'.

Mreža militanata Haqqani u nekoliko je navrata objavljivala snimke obitelji zahtijevajući oslobađanje svojih zatvorenih pripadnika u zamjenu za njihovo puštanje na slobodu. Posljednja snimka pojavila se krajem prošle godine, a na njoj Caitlan iznosi očajnički vapaj, moleći da je netko izbavi iz 'kafkijanske noćne more'.

Američki dužnosnici kazali su kako postoje neka neodgovorena pitanja o Boylovoj prošlosti, no kako ga neće uhititi, piše CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:10