MASOVNA PUCNJAVA U ORLANDU

JEZIVI TRANSKRIPTI RAZGOVORA UBOJICE I POLICIJE 'Želim da znate, ja sam počinio ubojstva!'

Omar Mateen bio je osoba s više lica, kako pokazuju njegovi selfieji
 REUTERS

Američki FBI objavio je u ponedjeljak transkripte telefonskih razgovora ubojice iz Orlanda Omara Mateena u kojima priznaje odgovornost za pokolj u noćnom klubu i tvrdi kako je sve učinio u ime radikalne islamističke skupine.

Iz poštovanja prema obitelji žrtava, FBI nije objavio transkripte razgovora žrtava te kobne večeri, niti će objaviti tonske zapise razgovora s Mateenom. U transkriptima, FBI je namjerno izbjegao navesti njegovo ime, pa ga se navodi samo po inicijalima ‘O.M.’, niti se navodi islamistička organizacija kojoj je tvrdio da pripada.

Dispečer: Hitne službe 911, ovaj poziv se snima.

OM: U ime Boga Milostivoga, dobroćudnoga [na arapskom].

D: Što?

OM: Slava budi Bogu, i molitve i mir proroku Njegovom [na arapskom]. Želim da znate, ja sam u Orlandu i ja sam odgovoran za ubojstva.

D: Kako se zoveš?

OM: Zovem se Zaklinjem se na vjernost [izbrisano].

D: U redu, a koje je tvoje ime?

OM: Zaklinjem se na vjernost [izbrisano] neka ga Bog čuva [na arapskom], u ime [izbrisano].

D: U redu, gdje si sad?

OM: U Orlandu.

D: Gdje u Orlandu?

[Kraj poziva.]

Mateen je nekoliko puta nazvao 911, američki broj za hitne slučajeve, između 2.35 i 4.29. Iako je priznao krivnju, naveo je i veći broj neistina, pa je tako tvrdio da na sebi ima samoubilački prsluk ‘poput onih u Parizu’, te da se u gradu nalaze vozila puna eksploziva, spremnog za detonaciju.

Mateen je u prvom pozivu izjavio svoju lojalnost Islamskoj državi i njezinom samozvanom kalifu Abu Bakru al Bagdadiju, no potom je rekao kako podržava i Hezbolah, koji je pak u ratu s Islamskom državom. Tvrdio je i kako je povezan s bombašima s Bostonskog maratona, koji su djelovali u ime al-Qaide, koja ne surađuje s ISIS-om već se s njim također sukobljava.

U kasnijim pozivima razgovarao je s policijskim stručnjacima za krizno pregovaranje, kojima je poručio da kažu Americi kako mora prestati bombardirati Siriju i Irak.

Istražitelji se trenutno fokusiraju na Mateenovu seksualnu orijentaciju kao mogući motiv ili nešto što je doprinijelo njegovoj odluci da krene u ubilački pohod, u kojem je smaknuo najmanje 49 ljudi, a u konačnici je i sam poginuo u kiši metaka koju je prema njemu ispalila postrojba specijalaca nakon upada u noćni gay klub. Nekoliko njegovih poznanika tvrdi kako je susprezao svoju seksualnost te da je u sebi vodio rat sam sa sobom.

U međuvremenu, CIA nije uspjela pronaći bilo kakvu poveznicu između ISIS-a i Mateena koja bi ukazivala da je djelovao prema direktnim uputama nekoga iz Sirije, a nisu otkriveni niti ikakvi znakovi islamističke radikalizacije, poput odlaska u drugu džamiju, ili naglih promjena ponašanja i kruga prijatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 13:37