RAT PROTIV DEBLJINE

Johnson odlučio smanjiti težinu nakon što je prebolio koronu. Sad svi Britanci moraju na dijetu

Oko 60 posto Britanaca je pretilo, a debljina se smatra jednim od najvećih rizika za komplikacije prilikom zaraze koronavirusom
Premijer Boris Johnson
 Jeremy Selwyn/AFP

Britanska vlada Borisa Johnsona je u ponedjeljak dovela nove mjere kako bi adresirala problem pretilosti i debljine u zemlji.

Nove mjere će se posebno odnositi na oglašavanje proizovoda brze hrane. Tako će se zabraniti televizijsko i internetsko oglašavanja brze hrane prije devet sati navečer. U oglašavanju je cilj stati na kraj praksama koje potiču na veću konzumaciju 'junk hrane' - "platite jedan, drugi obrok je besplatan".

Ideju je premijer iznio još u travnju nakon što je uspješno prebolio koronavirus zbog kojeg je bio primoran odležati nekoliko dana u bolnici. Tada je shvatio da je debljina jedan od glavnih razloga rizika od težih oboljenja i većeg broja smrtnih slučajeva od Covida-19 . Sam premijer je nakon što je prebolio Covid-19 odlučio smanjiti tjelesnu težinu i do sada je izgubio šest kilograma te je vlastitu borbu s prekomjernom težinom unio u kampanju protiv pretilosti. U ponedjeljak je Boris lansirao kampanju vrijednu 10 milijuna funti ii pozvao Britance da poboljšaju svoju tjelesnu formu i uhvate se u koštac s pretilošću.

- Gubitak kilograma je težak, ali uz neke male promjene, svi se možemo osjećati sposobnijima i zdravijima - rekao je u priopćenju premijer Johnson.

Na snagu će od ponedjeljka stupiti mjere koje će na jelovnicima velikih restorana označavati broj kalorija u jelima, a moguće je da će i alkoholna pića biti na udaru mjerača kalorija.

Johnson uživa reputaciju "bon vivanta" koji ne odolijeva hrani i vinima niti u kasnim noćnim satima, ali je istovremeno u vrijeme kada je obnašao dužnost gradonačelnika Londona zagovarao korištenje bicikla za dolazak na posao, a također je uveo i "Borisove bicikle" za javnu upotrebu.

Pretilost je nazvao "tempiranom bombom" s kojom se vlada mora obračunati.

Premijer je na Twitteru priznao da je oduvijek htio izgubiti koji kilogram, ali da mu to baš i nije uspjevalo, sve dok se nije zarazio novim koronavirusom.

- Kada sam završio na intenzivnoj njezi jer sam bio jako bolestan, imao sam previše kila (...) i da vam pravo kažem, bio sam debeo - priznao je Johnson. Osim zdrave hrane, njegov novi režim uključuje i lagano jutarnje trčanje.

Johnson se često izrugivao s "dadiljanjem" države i nada se da nove zdravstvene mjere nisu "previše docirajuće" već da radije predstavljaju poticaj Britancima da se dovedu u formu.

Uklanjanje reklama moglo bi stvoriti pritisak na prehrambenu, maloprodajnu, oglašivačku i medijsku industriju koja već trpi gubitke zbog ekonomskog zastoja nametnutog s ciljem kontorle pandemije, pri čemu su tisuće radnih mjesta ugrožene.

Više od 60 posto Britanaca ima prekomjernu težinu ili su pretili, a jedno od troje djece napušta osnovnu školu s pretjeranom težinom prema podacima Nacionalne zdravstvene službe (NHS).Od Britanaca u Europi jedino deblji stanovnici Malte. Prevelika težina također stavlja ljude na veći rizik od koronavirusa i dodatno opterećuje NHS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:42