BIVŠA PREMIJERKA

Julija Timošenko iz ratnog Kijeva poslala posebnu poruku Hrvatima: Pogledajte njezino emotivno obraćanje

"Dragi moji hrvatski prijatelji! Pozdravljam vas sve koji ste se do sada okupili da podržite Ukrajince i Ukrajinu"

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko

 Screenshot

Julija Timošenko, bivša ukrajinska premijerka, iz ratnog je Kijeva poslala poruku Hrvatskoj. Proslijedila ju je svom dobrom prijatelju, režiseru Jakovu Sedlaru koji je još 2010. godine o njoj snimio dokumentarni film "Julija". Sedlar kaže kako se s njom svakodnevno čuje, da je ona dobro, hrabra kao i obično i nije joj ni na kraj pameti napuštati glavni grad svoje zemlje u kojem se vode žestoke borbe.

Iako je u ukrajinskom parlamentu oporba vladajućoj stranci predsjednika Volodimira Zelenskog, svi ukrajinski političari trenutno su ujedinjeni oko borbe za opstanak svoje donovine pa je tako i Timošenko uvjerena da će Ukrajina uskoro doživjeti mir i slobodu za koju se ona godinama bori i zbog čega je i provela neko vrijeme u zatvoru za vrijeme vladavine bivšeg proruskog predsjednika Viktora Janukoviča.

- Dragi moji hrvatski prijatelji! Pozdravljam vas sve koji ste se do sada okupili da podržite Ukrajince i Ukrajinu. Stvarno nam je potrebna vaša podrška sada. Ukrajina prolazi kroz vrlo teško i tragično razdoblje. Ruska Federacija, njena vojska, puca na našu djecu, muškarce i žene. Ubijaju Ukrajinu pred cijelim civiliziranim svijetom - rekla je u uvodu Timošenko dodavši kako je podrška ukrajinskom narodu potrebna kao nikada prije. Navela je i što bi svijet trebao napraviti u ovoj krizi.

- Prvo, moramo isključiti Rusku Federaciju, koja baca bombe i rakete na miroljubivu Ukrajinu, iz Ujedinjenih naroda, isključiti iz Vijeća sigurnosti UN-a i odmah donijeti odluku o raspoređivanju mirovnog kontingenta UN-a u Ukrajini. To nam je jedina šansa da obranimo svoju zemlju. Tražimo zatvaranje našeg neba od neprijateljskih aviona i raketa. Zato što te bombe padaju na škole, kuće, vrtiće, bolnice i crkve. Zapravo, na neovisni demokratski narod Ukrajine. To je UN-u vrlo lako učiniti - kazala je Timošenko u emotivnom obraćanju.

Još jednom se zahvalila Hrvatskoj.

- Vaša podrška i solidarnost su nam jako važni. Želim vam zahvaliti što ste sada zajedno s nama, dragi naši Hrvati! Također, cijenim posebnu potporu i čvrst stav vašeg premijera i mog dobrog prijatelja Andreja Plenkovića, za njegovu snažnu potporu Ukrajini na međunarodnoj razini.

Poziva cijeli svijet na zajedništvo protiv zla kako bi u njezinoj zemlji što prije opet zavladao mir.

- Ako imamo tu vjeru da smo zajedno, vjerujte da se borimo ne samo za našu domovinu, nego i za cijelu Europu. Borit ćemo se, izdržati i pobijedit ćemo. Svijet će tada postati jači i slobodniji jer će obraniti Ukrajinu i pravo na našu slobodu. Jer on je za Ukrajinu. Zajedno smo jači, dragi moji prijatelji Hrvati. Živjela Ukrajina, živjela Hrvatska! - kazala je u dirljivoj poruci Timošenko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 22:30