TOLIKO O 'TAJNOSTI' PLANOVA

JUŽNA KOREJA OTKRILA STRATEGIJU U EVENTUALNOM SUKOBU SA SJEVERNIM SUSJEDOM 'Znamo da je najveća prijetnja topovski napad na Seul i imamo rješenje!'

 
Vojna vježba artiljerije Sjeverne Koreje
 KCNA / REUTERS

Vojska Južne Koreje smatra da u slučaju rata može brzo neutralizirati prijetnju koju joj predstavlja nekoliko tisuća komada artiljerijskog oružja koje Sjeverna Koreja ima uz granicu s njihovom državom, pišu tamošnji mediji, a prenosi britanski Telegraph.

Ta će ocjena donekle umiriti oko 25 milijuna ljudi koji žive na širem metropolitanskom području glavnog grada Južne Koreje Seula, a koji se nalazi samo pedesetak kilometara od granice sa Sjevernom Korejom i za koji je Pyongyang u prošlosti prijetio da će ga pretvoriti u "vatreno more".

Naime, zbog brojnosti artiljerijskog oružja usmjerenih prema Seulu, smatra se da bi granatiranje tog grada potencijalno izazvalo i veće žrtve nego eventualni napad projektilima s nuklearnim bojnim glavama. Neke procjene govore da bi samo u prvih 48 sati napada moglo poginuti više od 100.000 stanovnika Seula.

No, u izvješću koje su predstavnici vojske ovaj tjedan iznijeli pred Nacionalnom skupštinom, stoji da vojska ima plan kojim bi u tri razine udara projektilima u ranoj fazi sukoba uništili prijetnju sjevernokorejske artiljerije, piše agencija Yonhap.

Vojni zapovjednici rekli su da bi prvo koristili taktičke KTSSM projektile "zemlja-zemlja", specijalno namijenjene uništavanju stacioniranih i kamufliranih komada artiljerijskog oružja duž demilitarizirane zone sa Sjevernom Korejom i na obali otoka u blizini granice.

A general view shows a drill by North Korean Korean People's Army (KPA) artillery units on the front in this image released by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA) in Pyongyang December 2, 2016. KCNA/ via REUTERS   ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THIS IMAGE. SOUTH KOREA OUT. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS.  - RC171C267290
KCNA / REUTERS
Vojna vježba artiljerije Sjeverne Koreje

Tako bi u prvoj fazi udara projektili ciljali haubice od 170 mm i raketne sustave od 240 mm, a istim projetilima gađali bi se i neprijateljski SCUD projektili i bacači raketa od 300 mm.

Nakon toga bi balističkim projektilima Hyunmoo-II, dometa do 800 km, gađali nuklearna postrojenja na Sjeveru, kao i mjesta za lansiranje balističkih projetila. Konačno, vojska Južne Koreje zatražila je i još jače balističke projetile Hyunmoo-IV, čiji razvoj još nije ni započet, a kojima bi ciljano gađali mjesta u kojima se nalazi vodstvo Sjeverne Koreje. Dok ih ne dobe, koristli bi se sadašnjim Hyunmoo-III projektilima.

Kako bi postigla željenu mogućnost, Južna Koreja trenutno nadograđuje svoj arsenal projektilima koji mogu nositi bojne glave teške i do pola tone, što im je u nedavnom dogovoru omogućio SAD.

Valja istaknuti i kako Amerikanci sve češće provode opsežne vojne vježbe s južnokorejskim postrojbama tijekom kojih simuliraju odgovor na mogući napad Sjeverne Koreje.

South Korean Army K1A1 and U.S. Army M1A2 tanks fire live rounds during a U.S.-South Korea joint live-fire military exercise, at a training field, near the demilitarized zone, separating the two Koreas in Pocheon, South Korea April 21, 2017. Picture taken on April 21, 2017. REUTERS/Kim Hong-Ji TPX IMAGES OF THE DAY - RC116F534680
Kim Hong-Ji / REUTERS
Vježba južnokorejskih K1A1 tenkova i američkih M1A2 Abrams tenkova

S druge strane Pacifika direktor CIA-e Mike Pompeo je pak upozorio da je Sjeverna Koreja tek nekoliko mjeseci udaljena od usavršavanja mogućnosti svojeg nukleranog arsenala, piše Guardian.

- Trenutno su dovoljno blizu mogućnostima koje iz američke perspektive znače da se moramo ponašati kao da su na rubu postizanja svojih želja da mogu izvršiti udar na SAD - rekao je Pompeo na forumu nacionalne sigurnosti u Washingtonu.

No, Pompeo je naglasio i da postoji velika razlika između mogućnosti da se ispali jedan projektil s nuklearnom bojnom glavom i proizvodnje velikog broja fizijskog materijala i razvijanja arsenala oružja koje može nositi nuklearne bojne glave.

- Trenutno se nalazimo u vremenu kad je predsjednik zaključio da trebamo globalni konsenzus oko sprječavanja Kim Jong-una u dosezanju takvih kapaciteta - zaključio je Pompeo.

KCNA / REUTERS
Sjeverna Koreja testira balistički projektil

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 20:00