Ingrid Betancourt

Kada se prvi put kandidirala za predsjednicu bila je oteta i zatočena 6 godina. Sada opet ide na izbore

Sergio Guzmán, politički analitičar iz Bogote, smatra da će joj u nakrcanoj političkoj areni biti teško ostvariti veliki utjecaj

Ingrid Betancourt

 Daniel Munoz

Ingrid Betancourt, bivša taokinja pobunjeničkog marksističkog pokreta Farc, ušla je u utrku za predsjednicu Kolumbije. Prije dvadeset godina, kada se prvi put kandidirala, tadašnja senatorica oteta je s ceste i odvedena u zarobljeništvo radikalnih ljevičara u džunglu.

U Farcovu kampu, duboko u šumama svoje zemlje, Betancourt je u teškim uvjetima provela šest i pol godina, a onda je u kolovozu 2008. godine, u operaciji redovne vojske i zahvaljujući djelovanju krtica u Farcovim redovima, spašena s još desetak zatočenika. - Ovdje sam danas kako bih završila ono što sam započela - poručila je Betancourt (60), oglašavajući kandidaturu dva mjeseca prije stranačkih nominacija. Borit će se protiv korupcije i siromaštva, obećala je.

Betancourtin otac također je bio političar, iz siromašne obitelji s devetoro djece iz zloglasnog Medelina. Majka joj je bivša misica, također političarka, koja je kao senatorica predstavljala siromašne četvrti Bogote, a poznata je po tome da je spašavala i pomagala kolumbijsku siročad, zbog čega je dobila nadimak "Mama Yolanda". Ingrid Betancourt školovala se u Europi, na prestižnim francuskim i britanskim školama, a na povratku u Kolumbiju odlučila je ući u politiku. - Ovdje sam kako bih zahtijevala prava za 51 milijun Kolumbijaca koji ne dobivaju pravdu jer je sustav napravljen tako da nagrađuje kriminalce - poručila je pokrećući kampanju.

Jedna je od brojnih kandidata - čak 20 - među kojima prema anketama trenutačno najbolje stoji Gustavo Petro, ljevičar i bivši gradonačelnik Bogote, nekadašnji pripadnik revolucionarne gerilske skupine M-19. Betancourt je na čelu stranke Zeleni kisik, koja je dio koalicije centrističkih stranaka. Pitanje je hoće li biti izabrana da koaliciju predstavlja na izborima. Iako je njezin slučaj u to vrijeme punio svjetske novine, Betancourt se nakon puštanja slabo eksponirala i više je poznata u inozemstvu nego doma. Dobar dio vremena provela je u Francuskoj.

Sada se kandidira kao kandidatkinja "pomirenja" u zemlji koja se još oporavlja od desetljeća provedenog u stanju građanskog rata. Farc je, podsjetimo, 2016. godine položio oružje nakon 50 godina borbe s vladom. Neki odmetnuti dijelovi organizacije i dalje pružaju otpor, ali istaknuti članovi danas uredno sjede u zastupničkim klupama. U Kolumbiji se devet milijuna ljudi vodi kao žrtve sukoba, u kojem je tijekom godina život izgubilo čak 200.000 ljudi, Betancourt se obraća njima.

Iako je kao kći uspješnih političara imala povlašteno djetinjstvo, otvarajući kampanju Betancourt je istaknula da vrlo dobro razumije okolnosti u kojima žive obični kolumbijski građani. - Moja priča je tipična kolumbijska priča. Dok smo moji kolege i ja bili lancima privezani za vrat u džungli, kolumbijske obitelji bile su pod okovima korupcije, nasilja i nepravde. Dok su nas naši tamničari lišavali hrane, mafijaši i političari krali su naša prirodna bogatstva, ne obazirući se na djecu koja nemaju što jesti - istaknula je Betancourt.

Sergio Guzmán, politički analitičar iz Bogote, smatra da će joj u nakrcanoj političkoj areni biti teško ostvariti veliki utjecaj jer je jako puno kandidata koji su poznatiji otprije i koji su u prethodnom razdoblju bili aktivniji na političkoj sceni. - Ona predstavlja pomirenje i druge teme koje su bile važne u ranijim izbornim ciklusima. Ali na ovim izborima to nisu najaktualnije teme - smatra Guzmán. - Biračima više smeta nedostatak prilika i sustav koji blokira prilike, a neki su se kandidati već afirmirali povezujući se s biračkim bilom putem tih tema - kaže on.

Stranački izbori održavaju se u ožujku pa će tako, dva mjeseca prije općih izbora, biti poznato hoće li Betancourt dobiti priliku da se bori za najveći politički ured u zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 23:39