ODLUKA O NASLJEDNIKU

Kakav otac takav sin: Na vlast dolazi slika i prilika Dragog vođe

Mnogi partijski funkcionari ne podupiru Kim Jong-una jer je mlad i neiskusan

PYONGYANG - Kim Jong-un najdraži je sin “Dragog vođe”, i najtajnovitiji. Gotovo sve informacije poznate o njemu na Zapadu dolaze od Kimova “dvorskog” kuhara - Japanca koji je Kimovima pripremao suši i poznat je pod pseudonimom Kenji Fujimoto. Do njegovih memoara 2004. izvan Sjeverne Koreje uopće se nije znalo da Jong-un postoji, a Fujimoto je i vlasnik sve donedavno jedine fotografije budućeg vođe poznate na Zapadu - no na njoj danas 25-godišnji Jong-un ima tek 11 godina. Sam Jong-un dao ju je Fujimotu prije nego što je napustio Sjevernu Koreju, no u međuvremenu je u travnju i japanski list Mainichi objavio fotografiju za koju tvrdi da prikazuje odraslog Jong-una.

Kuhar inače tvrdi da je Kimov treći i najmlađi sin “pljunuti otac kad je riječ o licu, obliku tijela i osobnosti”. Izvješća iz Južne Koreje opisuju ga kao odlučnog, naprasitog i užasno kompetitivnog. S ocem navodno dijeli i zdravstvene probleme: dijabetes i bolesno srce zbog nedovoljnog vježbanja. I Jong-un voli zapadnjačku zabavu, a posebice voli pratiti NBA.

Studirao je u Švicarskoj, poput svoje braće, vjerojatno u Gümligenu, pod pseudonimom, a onda se vratio u vojnu akademiju u Pyongyangu. Prema različitim izvješćima, govori njemački, francuski i engleski.

Kim Jong-un: naprasit i odlučan

SEUL - Komunistička partija Sjeverne Koreje održat će narednih dana, navodno već sutra, rijetku konferenciju na kojoj će sudjelovati ključni politički igrači u zemlji, a svrha je, vjeruje se, podržati mogućnost da vođu zemlje Kim Jong-ila naslijedi njegov najmlađi sin Kim Jong-un. Tu informaciju, koju je prenijela agencija AFP, objavila je udruga Južnokorejski dobri prijatelji, pozivajući se na izvore iz sjevernog susjeda. Zasjedanje te vrste održano je posljednji put 1966., a mnogi vjeruju da će donijeti blagoslov planovima koje, prema izvještajima, već dugo kuje Dragi vođa. No, ne očekuje se i formalna nominacija.

65. obljetnica

Kimov sin mogao bi pokušati uvesti reforme u Sjevernu Koreju po uzoru na Kinu, tvrde neki analitičari, no ne vjeruju da bi u tome mogao imati uspjeha. Njegov izbor prije bi značio da će sve ostati po starom. - Obične građane i ne zanima hoće li sin naslijediti oca. Ne misle da će se bilo što promijeniti - smatra direktor južnokorejske organizacije Lee Seung-Yong. Vjeruje da bi Kim stariji mogao dopustiti sinu da održi govor 10. listopada, na 65. obljetnicu partije, i time formalizira prijenos vlasti. U prilog tezi da je na djelu ubrzavanje prijenosa vlasti ide i činjenica da je Kim stariji nedavno posjetio Kinu, jednu od rijetkih zemlja s kojima Sjeverna Koreja ima dobre kontakte, i po svemu sudeći pokušao dobiti podršku za nasljednika. Kim stariji ima 68 godina i već je dugo jasno da je jako bolestan, dok se jedno vrijeme, zbog njegova izbivanja iz javnosti, čak vjerovalo da je umro.

Bez iskustva

Dok je bio u Kini, Kim je izjavio da se “nužno pripremiti za novu rađajuću generaciju” i posjetio mjesta povezana s njegovim ocem Kim il-Sungom. Osnivača dinastije nacija je oslovljavala s “Veliki vođo”, vladao je autokratski, stvarajući kult ličnosti te je u ustav zemlje upisan kao vječni predsjednik. Vjeruje se da je Kim Jong-il birajući mjesta na kojima će se pojaviti pokušavao poslati poruku da je održanje dinastije na čelu zemlje legitimno.

Naime, neki partijski funkcionari navodno ne podupiru Kimova sina jer je mlad i nema iskustva. Kim Yong-Hyun, profesor sa sveučilišta Dongguk, vjeruje da bi sin mogao dobiti neku od vodećih pozicija, no predviđa da bi u vladajuće tijelo mogao ući tek 2012. Neki vjeruju da bi, ako Kim umre prije nego što učvrsti status svom sinu, moglo doći do borbe za vlast, što bi moglo značiti sukobe u zemlji. Organizacija Južnokorejski dobri prijatelji tvrdi da bi se na konferenciji trebale donijeti odluke o novoj politici u zemlji i izabrati novi partijski delegati, među kojima bi se trebao naći i Kim Jong-un. Možda delegati polože zakletvu odanosti Kimovu sinu, kažu u organizaciji, a Dragi vođa mogao bi pokušati unijeti promjene u partijsku hijerarhiju kako bi primirio nezadovoljstvo javnosti izazvano sve težom ekonomskom situacijom i nestašicom hrane.

Kim stariji odabran 1980.

Kim Jong-il je 1980. proglašen nasljednikom i preuzeo ključnu partijsku funkciju, dok je na vlast je došao 1994., tri godine poslije smrti oca.

( A. Handabaka)

Jong-Chul je previše ženskast, a Jong-Nam raskalašen

Dugo se vjerovalo da će Kim Jong-ila naslijediti jedan od njegova dva starija sina.

No, izgledi najstarijeg, Kim Jong-Nama, kojemu je 37 ili 38 godina, smanjili su se nakon što je 2001. deportiran iz Japana jer je s pomoću lažne putovnice pokušao ući u tokijski Disneyland.

Kim Jong-Chul (28) ispao je iz igre jer ga otac smatra nedovoljno muževnim - Dragi vođa navodno ga je nakon jedne podulje pijanke proglasio “preženskastim” za vladara. (N. Š.)





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 14:56