NAJSTARIJI ZANAT

KAKO FUNKCIONIRA ELITNA PROSTITUCIJA 'Sve se radi u strogoj tajnosti, do djevojka samo preporukom'

Ovisno o želji klijenta, cjelovečernju zabavu mogu naplatiti i po nekoliko tisuća eura ili usluge zamijeniti egzotičnim putovanjima ili odlascima u skupe trgovine
 Thinkstock

Uhićenje starlete iz Beograda, Tijane Đuričić poznatije pod nadimkom Silikonska kraljica, samo je potvrdilo stare i već dobro poznate priče o poznatim osobama koje dodatno zarađuju baveći se prostitucijom.

Iz beogradske policije priopćili su kako su zbog organiziranja i bavljenja elitnom prostitucijom evidentirane brojne javne osobe, ali inspektori napominju i da je velik broj onih anonimnih koje za samo sat vremena “druženja” naplaćuju i po 300 eura.

- Obično su prva asocijacija na elitnu prostituciju ličnosti iz javnog života, a njihovi klijenti poduzetnici, stranci i politički moćnici. U praksi, policija se sve češće suočava s elitnim prostitutkama koje su anonimne djevojke, objasnila je za Blic Dragana Starčević, inspektorica Odjela za javni red i mir PU Beograd.

Kao zanimljivi slučaj iz policije navode priču o dvojici studenata koji su prikupili novac, iznajmili BMW i 'poznatu' prostitutku. S njom su se družili cijelu noć i obilazili noće klubove. Kasnije su tijekom policijske istrage priznali da su jednoj poznatoj ličnosti platili za seksualne usluge.

Lanci elitne prostitucije funkcioniraju u strogoj tajnosti, a za kontakt sa djevojkama neophodna je preporuka.

- Elitnu prostituciju karakterizira to što funkcionira u zatvorenim krugovima. Djevojke koje se njome bave se ne oglašavaju javno i do njih se ne može doći bez preporuke. Upravo zbog toga, policija ima poteškoća s dokazivanjem prostitucije, čak i kada posjeduje određena saznanja, navela je Starčevićeva.

Usluge naplaćuju po satu od 100 do 200 eura, za razliku od uličnih koje iste usluge pružaju i za 1.000 dinara. Ovisno o želji klijenta, cjelovečernju zabavu mogu naplatiti i po nekoliko tisuća eura ili usluge zamijeniti egzotičnim putovanjima ili odlascima u skupe trgovine.

- Radi se uglavnom o mladim djevojkama atraktivnog izgleda. Posjećuju mjesta za koja unaprijed znaju da im mogu osigurati kontakt sa provjerenom, bogatom klijentelom. Posrednik je neophodan, jer se te djevojke ne upuštaju u odnose bez preporuke, navodi Starčevićeva.

Pored prestižnih klubova, kao rasadnici elitnih prostitutki često se spominju i modne agencije. Inspektorica Starčević kaže da je bilo takvih slučajeva, ali i da policija obavezno provjerava sve registrirane agencije iz svijeta modelinga.

- Svaku pojedinačnu prijavu ili sumnju provjeravamo. Razmotavanje lanaca prostitucije često zahtijeva višemjesečni operativni rad, kako bi se prikupili dokazi i procesuirali organizatori. Najčešće se uhite organizatori prostitucije po stanovima i hotelima, čija se osnovna djelatnost uglavnom skriva iza paravana salona za masažu, dodaje Starčevićeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 00:00