OPASNI BALKANCI

Kako je pala zloglasna banda koja je i opljačkala Tamaru? Jugoslav pronađen u vili kraj Rima

Jugoslav Jovanović uhićen je pod optužbom da je organizirao skupinu kradljivaca koji su iz sefa počistili desetke milijuna eura
Tamara Ecclestone i zaručnik Jay Rutland
 Rowan Griffiths/Mirrorpix/Profimedia

Tamara Ecclestone može odahnuti. Pomalo se zatvara obruč oko lopova koji su provalili u njezin luksuzni dom u Londonu i odnijeli predmete vrijedne 60 prema njoj, a prema policiji 20 milijuna eura. U svakom slučaju bio je to dobar ulov, a na čelu su bili Srbin, Hrvat i dva Talijana, pišu talijanski i srbijanski mediji. Kolovođa je, prema pisanju talijanskih medija, bio 23-godišnji Jugoslav Jovanović, koji je iskoristio nekoliko Rumunja na radu u Londonu. On je uhićen u vili na obali blizu Rima. Još je u bijegu Danijel Vuković, podrijetlom iz Hrvatske, prenosi srpski Kurir navode iz talijanske Corriere della Sera. Kurir dalje piše da je "mozak spektakularne akcije" Jovanović "podrijetlom Srbin", na glasu u Italiji kao "mag provala" i "kralj prijevara". Njegovu bandu zovu "zlatne ruke", a on je jednu pljačku izveo pretvarajući se da je rabin.

Naušnice i torba

Vjeruje se, dakle, da je Jovanović vodio pljačkašku bandu koja je provalila u izuzetno dobro čuvani londonski kvart u kojem živi 35-godišnja kći Bernieja i Slavice Ecclestone, nasljednica Formule 1. Banda je uspjela opljačkati, ali ne i izvući se od posljedica krađe pa je Jovanović uhićen nekoliko dana nakon što se na sudu pojavio njegov suradnik, Talijan Alessandro Maltese (44), koji je uhićen i izručen Britaniji prošli mjesec.

U ovom slučaju je još četvero ljudi optuženo. Rumunjska kućna pomoćnica Maria Mester (47), koja je uhićena kada je sletjela u London i na Facebook stavila novi selfie, pronađena je s naušnicama i torbom Tamare Ecclestone. Njezin sin Emil-Bogdan Savastru (29) i ona optuženi su da su sudjelovali u pljačkama koje su izvedene 29. studenoga i 18. prosinca prošle godine.

image
Maria Mester i njezin sin Emil-Bogdan Savastr
Facebook

Optuženi su još i zaštitar Sorin Marcovici (52) i hotelski radnik Alexandru Stan (49). Stan je navodno nabavio automobil za bandu i sredio skrovište u slučaju potrebe u Orpingtonu. Marcovici je navodno vozio članove bande u izviđačke posjete domovima koje su planirali opljačkati. Spomenute naušnice nađene kod spremačice su rijetke 18-karatne dijamantne naušnice vrijedne 300.000 funti, a torba je Louis Vuitton. U nju su trojica pljačkaša trpala ukradeno za vrijeme krađe. Dok je četvrti čuvao stražu, oni su ušli u vilu kroz prozor i našli sef. Alarm je bio isključen, ali je banda, čini se, zaboravila na kamere. Tako su uhićeni, piše Kurir. Prepoznali su ih s kamera, a zahvaljujući kamerama rekonstruirano je njihovo kretanje prije i poslije pljačke. Prvi koji je nađen i ulisičen bio je sin čistačice, Sevastru, koji je planirao pobjeći u Japan.

Pljačka se dogodila dok su Tamara, njezin suprug Jay Rutland i njihova kći Sophia bili na božićnim praznicima. Bogata nasljednica je izjavila da je zbog događaja u kojem su ispražnjeni tajni sefovi u kući s čak 55 soba pokraj londonskog Hyde Parka "potresena". Ovaj prebogati par je na društvenim mrežama kao što je Instagram već objavljivao fotografije svoga luksuznog doma, a snimali su ih i u reality emisijama. Dio u kojem žive je toliko skup dio Londona da su im susjedi milijarderi poput Romana Abramoviča, vlasnika nogometnog kluba Chelsea, i sultana od Bruneja.

image
-/Swns/Profimedia

Maltese nije komentirao optužnicu podignutu protiv njega, samo je uz prisutnost talijanskog prevoditelja potvrdio sudu svoje ime i datum rođenja. Mester i Savastru tvrde da nisu krivi za planiranje pljačke i po ostalim točkama optužnice koje uključuju skrivanje ukradenih predmeta i posjedovanje krivotvorenih novčanica. Marcovici i Stan također negiraju optužbe za planiranje pljačke. Suđenje im počinje početkom idućeg mjeseca.

Rastalili zlato

Iako nasljednica može biti zadovoljna jer policija vjeruje da su sada glavni akteri napada na njezin dom iza rešetaka, malo je izgledno da će uspjeti povratiti ukradenu imovinu. Riječ je uglavnom o nakitu i zlatu, a vjeruje se da su ga kradljivci rastalili kako bi zameli trag. Jovanović je nakon uspješno izvedene pljačke odletio natrag u Italiju i tamo nestao. Koristio je lažno ime, no nije uspio ostati dovoljno dugo ispod radara. Danijel Vuković je s rumunjskom čistačicom odletio za Beograd, nakon čega mu se gubi trag. Ona se, na svoju nesreću, vratila u London, gdje je privedena. Kurir prenosi da su Jovanović i Vuković poznati policiji zbog trostrukog ubojstva na Balkanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 09:54