TKO BI GORI SAD JE DOLI

KAKO JE PORTUGAL KOLONIZIRALA NJEGOVA BIVŠA KOLONIJA Nekadašnji su kolonizatori danas jako ponizni pred državom kojom su još donedavno upravljali

Estoril Sol apartmani, 'Angolska zgrada'. U krugu: Isabel dos Santos
 Profimedia / Reuters

Jedna od nekad najvećih kolonijalnih sila - Portugal - danas se nalazi pod snažnim utjecajem svoje nekadašnje kolonije Angole, čija elita ulaže sumnjive milijune u banke, medije i nekretnine, piše New York Times u detaljnoj analizi.

Na portugalskoj obali kod Cascaisa, 14-katna zgrada puna luksuznih apartmana ima toliko vlasnika iz Angole da ju lokalci zovu 'Zgrada Angolaca'. Radi se redom o pripadnicima vladajuće klase u Angoli, afričkoj državi od 25 milijuna stanovnika koja je znakovita po jednom od najvećih jazova između bogatih i siromašnih.

Na jednom uglu u najvećoj shopping aveniji u Lisabonu, iznad dućana Louis Vuitton, nalazi se ured najbogatije žene u Africi, kćeri predsjednika Angole Isabel dos Santos. Njezin otac, Jose Eduardo dos Santos, nalazi se na čelu Angole već punih 38 godina, tijekom kojih je osigurao golemo bogatstvo za svoju obitelj i prijatelje.

Isabel je postala jedna od najmoćnijih figura u Portugalu kroz svoja ulaganja u njihove banke, medije i energetske kompanije, ali su slično ulagali i brojni njezini sunarodnjaci.

Vladajuća klasa Angole toliko je profitirala za vrijeme vladavine dos Santosa - i toliko tog novca uložila u Portugal - da se portugalski ministar vanjskih poslova brzo ispričao nakon što je Angola zaprijetila prekidom ulaganja kada su procurile vijesti da se protiv angolskih dužnosnika u Portugalu vode istrage za korupciju.

- U Angoli, Portugal nazivaju 'perilica' novca, rekla je portugalska zastupnica u Europarlamentu Ana Gomes. 'Zovu ga tako zato što jest.'

U posljednjem slučaju koji ukazuje na razmjere korupcije, potpredsjednik Angole Manuel Vincente optužen je prošle veljače za davanje mita od skoro 700.000 eura portugalskom sucu, kako bi zaustavio istragu o drugom slučaju korupcije.

Vladajuća elita Angole i najveće državne tvrtke dobile su kroz Portugal pristup ostatku Europe i svijeta, te su se u samo nekoliko godina katapultirali u svjetski jet set.

Isabel dos Santos proteklih je godina sjedila u prvom redu najvećih modnih revija, privlačila pozornost na filmskom festivalu u Cannesu, a Kim Kardashian je zaljubljeno gledala u dijamant od 404 karata na zabavi koju je organizirala švicarska draguljarska tvrtka Grisogono, u vlasništvu obitelji dos Santos.

Angola je provela gotovo četiri desetljeća u ratu - prvo u ratu za neovisnost a potom u građanskom ratu - a mir je postignut tek 2002. godine. No, dolazak mira poklopio se s velikim rastom na tržištu nafte, koji je doveo do toga da je Angola postala jedna od najvećih 20 proizvođača nafte na svijetu.

Između 2002. i 2015. godine, većina zarade završila je u rukama vladajuće elite, koja je na često netransparentne investicije izvan svoje države potrošila 189 milijardi dolara. S druge strane, pola radno sposobnog stanovništva Angole ima dnevnicu manju od 20 kuna.

Masovno bogaćenje vladajuće klase Angole dogodilo se u periodu kada je Portugal doživio najveći udar globalne krize, zbog kojeg su rejting države završio u 'smeću' do danas. Milijarde koje su se slijevale iz Angole u Portugal spasile su mnoge portugalske tvrtke, tvrdi bivši ministar vanjskih poslova Antonio Monteiro, također i čelnik najveće portugalske privatne banke.

- Radilo se o investitoru koji je bio vrlo dobrodošao, a u nekim trenutcima radilo se i o jedinom investitoru u Portugal, kazao je Monteiro.

Problem je, piše New York Times, u tome otkud je taj novac potekao. Saveznici predsjednika Angole dominiraju tom državom, i u svojim rukama drže svaki djelić ekonomije, te tako zgrću ogromno bogatstvo u politički povezanim dogovorima ispod stola.

Isabel dos Santos brižno je izgradila imidž poduzetnice koja je sve sama uspjela u životu. Jednom je rekla za Financial Times kako je imala nos za biznis od malih nogu, te kako je prodavala jaja kada je imala samo šest godina. No, ta priča u Angoli izaziva podsmjeh.

Bivši premijer Angole Marcolino Moco na pitanje 'je li moguće da je sama stekla svoje bogatstvo?' odgovara: 'Moguće da nas nasmije. Svo njeno bogatstvo proizlazi iz činjenice što je riječ njenog oca zakon.'

Isabel je stekla velike udjele u državnim industrijama - telekomu, trgovinom dijamantima, bankarstvu i brojnim drugima. Otac ju je nedavno imenovao i direktoricom državne naftne kompanije, iako nema nikakvog iskustva u energetici.

U Portugalu danas posjeduje velike udjele u nekoliko banaka, energetskom gigantu Galpu, telekom tvrtci NOS i brojnim drugima.

Transparency International prije dvije ju je godine smjestio na listu 15 slučajeva koji simboliziraju korupciju na najvišoj razini. Odgovorila im je kako su sva njena ulaganja 'transparentna'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 04:20