PAPIRI IZ PANAME

KAKO JE ZAPRAVO PLANUO SKANDAL KOJI JE UZDRMAO SVIJET Vlasnici moćne odvjetničke kuće u Panami su se žestoko posvađali!

Jedan od dvojice partnera navodno je silno htio u visoku politiku što je razjarilo drugoga
 REUTERS

U bar u Panami uđu Vladimir Putin, otac Davida Camerona i Lionel Messi - tako bi mogao početi vic nakon što su u ponedjeljak objavljeni Papiri iz Paname, više od 11 milijuna dokumenata koji zorno potvrđuju kako je svjetska elita desetljećima uredno spremala svoje novčiće po raznim offshore računima kako bi ih ili oprali ili sakrili od poreznika. Kad je riječ o političarima, od istih onih poreznika koji prikupljaju novac od manje sretnih pojedinaca, kojim se zatim tim političarima isplaćuju mjesečne zarade.

Neželjena slava

A sve se zbivalo pod okriljem tvrtke koja je sada stekla globalnu slavu, iako je sasvim jasno da je nije željela - Mossack Fonsece. Reakcija je stigla odmah: “Ta se izvješća odnose na pretpostavke i stereotipe i igraju na to da javnost nije upoznata s radom tvrtki poput naše”. Dakle, nismo mi ništa krivi, oni su nas tražili i što je nama preostalo nego da im pružimo uslugu, tako bi se to nekako dalo iščitati. Tvrtka, osim toga, navodi da osniva offshore kompanije za klijente iz “različitih pravnih razloga, uključujući prekogranično spajanje i akvizicije, stečajeve i osobnu sigurnost te za restrukturiranje i udruživanje investicijskog kapitala od ulagača koji žive pod različitim jurisdikcijama, a žele neutralan pravni i porezni režim koji ne ide ni u korist, ni na štetu bilo kojeg ulagača”.

A kao vrlo vjerojatni razlog pojave ovih po brojne klijente izuzetno neugodnih informacija pojavljuje se onaj, u većini nesreća ključni, ljudski faktor. Naime, “puklo je” između suvlasnika Jürgena Mossacka i Ramóna Fonsece, kako prenosi Bloomberg. Ta je agencija prošli tjedan, dakle prije objavljivanja Papira iz Paname, razgovarala s obojicom. Mossack uopće nije krio nezadovoljstvo svojim partnerom Fonsecom: posebno ga je frustrirala njegova ambicija da se uključi u politički život Paname, što je tvrtku pretjerano izložilo medijima i regulatorima.

Predsjednikov savjetnik

Fonseca je bio poseban savjetnik panamskoga predsjednika Juana Carlosa Varele i s tog je položaja odstupio samo nekoliko dana prije izbijanja afere. Kad se tome doda da su planirali “smanjivanje međunarodne mreže franšiza”, čini se da su obojica već bili svjesni onoga što ih čeka, samo vjerojatno nisu znali kada će ih tsunami udariti. U ponedjeljak su izjavili kako je izlazak dokumenata na vidjelo rezultat “hakiranja”, iako je Süddeutsche Zeitung lijepo opisao kako im je pristupio “nepoznat netko” s dokumentima.

Njih su dvojica bila idealan spoj: Mossack, rođeni Nijemac čiji je otac bio član SS-a, zadužen za osnovni posao. Fonseca, Panamac, je “sanjar”. O sebi ima izuzetno visoko mišljenje pa se naziva “da Vincijem” jer ga interesiraju politika, pravo, poslovanje, književnost, filantropija. Samo još nedostaje neko slikarsko djelo - romane piše, a u mladosti je htio biti i svećenik. Tvrdi da je, dok je radio u UN-u u Ženevi, bio fasciniran “misterioznim svijetom” offshore poslovanja te je odlučio osnovati ured i tako je počeo. Mossack je, pak, svoj ured pokrenuo također samostalno. Spajanjem ta dva “giganta” nastao je Mossack Fonseca.

Kao Volkswagen

Kad je, pak, riječ o legalnosti njihova poslovanja, Mossack je za to našao vrlo interesantnu prispodobu (jasno, iz Njemačke): “Kad osnivate tisuće offshore kompanija, neke od njih će svakako završiti u rukama pokvarenih tipova - to je u prirodi posla i nije do osnivača. Kao u nedavnom slučaju s Volkswagenom”. I zapravo, ne želeći, pogodio - kao što su u VW-u znali da varaju javnost kad je riječ o ispušnim plinovima, slično je bilo i u ovoj kompaniji koja je iz Paname upravljala “cijelim svijetom”. U “zlatno doba” prije 2011. godine - jer i u tom je “biznisu” sve pokvarila financijska kriza 2008. nakon koje su države počele panično tražiti gdje sve njihovi utajivači skrivaju svoj novac - banke su tražile osnivanje stotina kompanija. No, onda je OECD postavio nova pravila poslovanja i posao se usporio. A kad su Papiri iz Paname izašli na svjetlo dana, Mossack je bio apsolutno svjestan toga što ga čeka: “Mačak je izašao iz vreće. Sad se moramo nositi s posljedicama”.

Povjerenica Vestager: Ovaj je slučaj samo vrh ledene sante

Europska unija i dalje “pozorno prati” razvoj događaja nakon objave Papira iz Paname dok se sve više i unutar EU traži otvaranje istrage o tom skandalu.

Povjerenica zadužena za tržišno natjecanje, Margrethe Vestager, danskim je novinarima rekla da ovo može biti samo vrh ledenog brijega jer vjerojatno postoje i druge tvrtke po svijetu koje klijentima pružaju mogućnost izbjegavanja plaćanja poreza. Izjavila je kako je iznenađena razmjerima ovog skandala te kako se vidi koliko su neki ljudi spremni daleko ići da bi plaćali manje poreza. - Kada bi svi plaćali porez kao što to čini većina ljudi, onda bismo možda plaćali manje, a od toga imali veće koristi - istaknula je Margrethe Vestager koja je poznata po tome da svojim istragama ide oštro protiv velikih globalnih kompanija.

Iz Europskog su parlamenta, pak, stigli pozivi za parlamentarnu istragu ove afere. O tome su se složile razne političke skupine. Europska pučka stranka i Europski liberali tražili su da se predstavnici tvrtke Mossack Fonseca i panamske vlade pozovu na saslušanje pred Odborom Europskog parlamenta koji istražuje nepoštene porezne dogovore. Socijalisti su otišli još i dalje. Predsjednik Europskih socijalista Sergej Stanišev naglasio je kako je ovaj skandal dokaz da bogati zapravo skrivaju novac koji nije njihov te bi im ga trebalo oduzeti i raspodijeliti za sveobuhvatnu korist društva.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:44