RUSKE VEZE

Kako su Česi dobili licencu tešku milijarde: U jeku invazije financijska pomoć stigla im je iz Kremlja?!

Banke VTB i Sberbank 2020. godine dale su Allwyinu kredite u iznosu od 640 milijuna eura

Karel Komárek, vlasnik tvrtke Allwyn, novog operatera Nacionalne lutrije Ujedinjenog kraljevstva

 Machan,patek/Cnc/Profimedia/Machan,patek/cnc/profimedia

Britanski parlament istražuje je li češka tvrtka Allwyn, novi operater Nacionalne lutrije Ujedinjenog kraljevstva (UK), za skupu utakmicu za licencu tešku milijarde funta imala financijsku pomoć Kremlja, i to u vrijeme Putinove invazije na Ukrajinu. Naime, tvrtka koja je 1. veljače ove godine dobila 10-godišnju licencu za upravljanje najpopularnijom britanskom lutrijom, imala je milijunske kredite kod banaka u vlasništvu Kremlja u ožujku 2022. godine, u trenutku kad je osvojila izdašan ugovor od Britanskog vijeća za igre na sreću (Gambling Commission), otkriva Guardian.

Naime, Banke VTB i Sberbank 2020. godine dale su Allwynu kredite u iznosu od 640 milijuna eura (545 milijuna funti), dvije godine prije nego što je ova tvrtka za igre na sreću proglašena najboljim ponuditeljem za ugovor za vođenje Nacionalne lutrije, vrijedan 6,5 milijardi funti. Odluka je uslijedila nakon žestoke licitacijske utrke između Allwyna, medijskog tajkuna Richarda Desmonda te Camelota, vlasnika svih licenci od početka rada Lutrije 1994. godine. Allwyn je multinacionalni operater lutrije s vodećim tržišnim pozicijama u Austriji, Češkoj, Grčkoj, Cipru, Italiji, UK i SAD-u (Illinois).

image

Karel Komárek, vlasnik tvrtke Allwyn, novog operatera Nacionalne lutrije Ujedinjenog kraljevstva

Machan,patek/Cnc/Profimedia/Machan,patek/cnc/profimedia

Problem je u tome što su krediti Sberbanke i VTB-a, odobreni preko europskih podružnica u Češkoj i Njemačkoj, ostali na snazi ​​gotovo mjesec dana nakon što su obje banke stavljene pod sankcije od strane Britanske vlade. Allwyn je dugove vratio tek krajem ožujka 2022. godine, i to nakon što je Britansko vijeće za igre na sreću (Gambling Commission) odabralo ovu tvrtku za vođenje lutrije.

Nisu kršili sankcije

Zasad doduše nema dokaza da je Allwyn, u vlasništvu češkog milijardera Karela Komáreka, prekršio sankcije, ili da je postojao ikakav ruski utjecaj na njihovu ponudu za Lutriju. Također nema dokaza koji bi upućivali na to da su ruski zajmovi korišteni za izravno financiranje navedene ponude.

U Allwynu su pojasnili da su Vijeće za igre na sreću obavijestili o zajmovima i svojoj namjeri da ih vrate 28. veljače, četiri dana nakon što je VTB stavljen pod sankcije od strane UK, iz čega proizlazi da su slijedili smjernice o sankcijama.

No, zastupnici u Parlamentu ističu da od Britanskog vijeća za igre na sreću nisu dobili sve potrebne informacije o navedenim kreditima prilikom pomnog ispitivanja Komárekovih poslovnih veza s Rusijom u lipnju 2022. godine, dakle mjesecima nakon što su odlučili Allwynu dati posao s lutrijom.

Tada su, unatoč Komárekovoj javnoj osudi Putinove invazije na Ukrajinu, zastupnici propitivali njegov biznis sa skladištem plina u Češkoj, koje je do veljače bilo u zajedničkom vlasništvu Komárekove holding kompanije i Gazproma u vlasništvu Kremlja. Vijeće za igre na sreću tada je zastupnicima poručilo da ih da je ne zabrinjava veza s Gazpromom, a odnos između Allwyna i ruskih banaka otkriven je zahvaljujući analizi javno dostupnih korporativnih zapisa u Češkoj, gdje je Komárek izgradio svoje bogatstvo u postsovjetskoj eri.

Zatajili im kredite?

Laburistički zastupnik Clive Efford, član parlamentarnog odbora za kulturu, medije i sport upozorava međutim da im Vijeće nije dalo prave odgovore o Allwynovim vezama s Putinovom Rusijom. Zbog toga će ih povjerenstvo opet ispitati u travnju, očekuje se. Konzervativni zastupnik Iain Duncan Smith, potpredsjednik parlamentarnog odbora za štetu od kockanja, također se pita zašto zajmovi nisu ranije izašli na vidjelo.

"Možda nije bilo ništa zabrinjavajuće oko ovog pozajmljivanja, ali ako je tako, zašto zastupnici i javnost nisu obaviješteni o tome? Ugovor s javnim sektorom ove vrijednosti i važnosti trebao bi biti maksimalno transparentan. Vijeće za igre na sreću mora dati hitno objašnjenje," smatra zastupnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 18:06