MADE IN PRC

KAKO SU KINEZI NASAMARILI BERLUSCONIJA Kupili AC Milan lažnim jamstvom banke

 Alessandro Bianchi / REUTERS

Jadan, jadan stari Silvio Berlusconi! Srce popušta, i još jedan organ, zbir ljubavnica srozao se na jednu, u stranci ga ne slušaju, ni tužiocima više nije kost za glodanje pa sami predlažu da ga u prizivu zastara oslobodi nepravomoćne presude na (još) tri godine zatvora.

Rušio vladu

A presuđeno mu je zbog kupovine senatora kojom je srušio Prodijevu vladu 2008. Uz to, druga bivša žena ga je oplindrala, djeca su iznudila ostavinu još za njegova života, morao je prodati jedinu igračku do koje mu je bilo stalo više nego do novca i seksa, nogometni klub Milan - a sada utjecajni Bloomberg nesmiljeno javlja da je kineski kupac tog kluba prevario lombardskog tajkuna - podvalivši mu lažno bankarsko jamstvo.

Naime, Berlusconijeva grupa Fininvest SpA objavila je prošli mjesec da je Milan odlučila prodati kineskim investitorima za 740 milijuna eura (nešto više od 5,5 milijardi kuna). Investitori su, da bi pokazali svoju financijsku sposobnost, priložili i dokument Banke iz Jiangsua po kojemu jedna od članica konzorcija u tom trenu ima na raspolaganju 852,468.304,56 renminbija (ili yuana), tj. nešto više od 100 milijuna eura. Banka je naknadno obznanila da nikada nije izdala taj ni takav dokument. Dakle, njezina garancija bi bila krivotvorena, ako Banka ne laže.

Konzorcij je uplatio nepovratnih 100 milijuna eura, a obavezao se da će do kraja godine uplatiti još 350 milijuna, preuzeti dugove i izgraditi klupski stadion. Ozbiljnost tih ugovornih obećanja potvrđivali su jamstveni dokumenti - a sada je njihova istinitost dovedena u pitanje. Po svijetu se pitaju: jesu li Kinezi Berlusconija naprosto prešli?

Dugo iskustvo

Očito, ni najvještiji među vještima u financijskom opsjenarstvu, k tome rođeni i stasali u domovini lombardskog kredita, nisu dorasli višemilenijskome kineskome trgovačkom iskustvu, niti su naslutili što znači otvoriti tržište postmaoistima. Kad ne znaju hrvatski, pa nisu bili kadri shvatiti što, u smislu slavenske semantike, znači oznaka na kineskim proizvodima: Made in PRC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 02:48