CARLES PUIGDEMONT

KATALONSKI PREDSJEDNIK OBRATIO SE NACIJI 'Provest ćemo odluku naroda, ali želimo dijalog sa španjolskom vladom'

Carles Puigdemont
 REUTERS

Predsjednik Katalonije Carles Puigdemont izjavio je u srijedu navečer u obraćanju katalonskoj naciji da će njegova vlada provesti odluku katalanskog naroda nakon nedjeljnog referenduma o neovisnosti.

Pritom je uputio kritiku španjolskom kralju Felipeu VI jer slijedi vladinu katastrofalnu politiku prema Kataloniji.

Podsjetimo, španjolski kralj izjavio je u utorak u svom obraćanju naciji da je referendum o nezavisnosti Katalonije nezakonit te prozvao organizatore referenduma za nelegalno postupanje.

Puigdemont je vladu Mariana Rajoyja nazvao neodgovornom jer nije prihvatila posredovanje u političkoj krizi koja je eskalirala preko vikenda nakon referenduma.

- Ovo je trenutak koji zahtijeva posredovanje. Primili smo razne ponude u zadnjih nekoliko sati i primit ćemo ih još. Ponovit ću onoliko puta koliko je potrebno: dijalog i dogovor su dio političke kulture našeg naroda. Država, međutim, nije dala pozitivan odgovor na te ponude, rekao je predsjednik Katalonije.

Još u utorak je Puigdemont u intervjuu za BBC potvrdio da će Katalonija proglasiti nezavisnost u roku od nekoliko dana.

Više od 890 ljudi zatražilo je liječničku pomoć nakon održavanja referenduma o otcjepljenju Katalonije ove nedjelje. Nacionalna i madridska policija u punoj opremi za suzbijanje nereda pokušavala je spriječiti održavanje referenduma, a pritom su u mnogo navrata reagirali s pretjeranom uporabom sile.

Deseci tisuća osoba izašle su u utorak na ulice u Katalonije u sklopu općeg štrajka kojim prosvjeduju protiv policijskog nasilja tijekom referenduma o nezavisnosti, blokirajući ulice i zaustavljajući prijevoz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 03:10