KAD PRIRODA POLUDI

KATASTROFALNE POPLAVE U SREDNJOJ EUROPI Dvije osobe poginule, deseci nestalih, stotine evakuiranih

An aerial view shows the church of Evenstad in the flooded area of Oesterdalen, central Norway, on May 23, 2013. Hundreds of people were evacuated from several regions in Norway after floods hit the country, caused by heavy rainfalls and the melting of snow. AFP PHOTO /NTB SCANPIX/ HAKON MOSVOLD LARSEN NORWAY OUT
 AFP

BEČ - Obilne kiše koje su posljednih dana pogodile središnju Europu izazvale su poplave i odrone zemlje u kojima su najmanje dvije osobe poginule, a više ih je nestalo, izvijestile su novinske agencije u nedjelju.

Obilne kiše u Austriji u nedjelju su izazvale poplave i blatne bujice u kojima je najmanje jedna osoba poginula, dvije se vode kao nestale, a više stotina bilo je primorano napustiti svoje domove.

Jedan radnik koji je radio na raščišćavanju poginuo je u odronu zemje u gradu St. Johanu u blizini Salzbruga, izvijestila je agencija APA, dok su u salzburškoj pokrajini pogođenoj bujicama blata i vode dvije osobe nestale. Na nekim mjestima je u samo nekoliko dana palo kiše koliko padne u razdoblju do dva mjeseca.

Nevremenom, koje je na nekim područjima izazvalo i najgore poplave od 2002. godine, teško su pogođene i savezne države Gornja Austrija, Tirol i Štajerska. Uzbuna zbog opasnosti od poplava na sjevernoj strani Alpa na snazi je do ponedjeljka, kad se predviđa i slabljenje oborina, izvijestila je agencija Reuters.

Obilnim kišama i poplavama pogođeni su i istok i jug Njemačke, gdje je prekinut željeznički promet prema Austriji. Dvije su osobe nestale u Reutlingenu na jugozapadu zemlje, priopćila je policija Baden-Wuerttemberga.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je pogođenom stanovništvu potporu savezne vlade i najavila da će se "u slučaju potrebe" angažirati i vojska, rekao je njezin glasnogovornik Steffen Seibert, izvijestila je agencija AFP.

Pripadnici češke vojske su oko povijesnog središta Praga podignuli metalne zapreke i postavili vreće s pijeskom kako bi ga zaštitili od poplava nakon što su višednevne kiše dovele do porasta razine rijeka i primorale stanovništvo nekih nizinskih područja na evakuaciju.

Kako je voda rijeke Vltave prodrla u dijelove starog dijela grada, praške su vlasti ograničile javni prijevoz i zatvorile postaje podzemne željeznice.

"Zbog sadašnjeg stanja proglasio sam stanje uzbune za područje glavnog grada", rekao je gradonačelnik Tomas Hudeček na konferenciji za tisak.

U poplavama u Češkoj jedna je osoba poginula, a više ih se vodi kao nestale.

Zbog poplava u Austriji 600 minuta kasni vlak u Zagreb

Zbog poplava u Austriji, vlak koji iz švicarskog Zuericha prometuje za Beograd kasni u Zagreb oko 600 minuta, doznaje Hina od glavnog dispečera Hrvatskih željeznica (HŽ).

Riječ je o međunarodnom brzom vlaku koji inače ide kroz Austriji ali je sada zbog poplava u toj zemlji vozio pomoćnim prijevoznim putem kroz Njemačku, pojasnio je glavni dispečer. Taj je vlak u Zagrebu trebao biti u 10,35 sati, a očekuje se oko 21 sat.

Sljedeći vlak koji bi iz Frankfurta trebao doći u Zagreb je vlak "Mimara" i on će doći redovito, u 20,55 sati, rekao je glavni dispečer HŽ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:07