KONTROVERZAN POTEZ

KELLYANNE CONWAY ŽESTOKO NAPALI ZBOG REKLAMIRANJA PROIZVODA IVANKE TRUMP Dvije neprofitne udruge podnijele su tužbe vladinom etičkom uredu

Kellyanne Conway
 Darren Ornitz / REUTERS

Viša savjetnica u Bijeloj kući Kellyanne Conway oštro je kritizirana u četvrtak jer se koristila svojim položajem za reklamiranje proizvoda kćeri predsjednika Donalda Trumpa, zbog čega su dvije udruge podnijele tužbu vladinom etičkom uredu.

Savezni etički propisi brane zaposlenicima vlade da se koriste svojim položajem kako bi reklamirali proizvode svojih prijatelja.

"Kupite nešto od Ivankinih proizvoda... ja ću si danas nešto kupiti", rekla je Conway u intervjuu za Fox News iz Bijele kuće.

"Ovdje ću dati besplatnu reklamu: kupite nešto danas, svi", rekla je Conway samo dan nakon što je predsjednik kritizirao Nordstrom, lanac koji je povukao Ivankinu liniju odjeće.

Dvije neprofitne udruge (Citizens for Responsibility and Ethics in Washingtonu i Public Citizen) podnijele su tužbe vladinom etičkom uredu (Office of Governement Ethics, OGE) te pravnom uredu u Bijeloj kući.

"To je kršenje propisa. Radi se o ozbiljnoj stvari", rekao je Norman Eisen, koji je bio etički savjetnik predsjednika Baracka Obame.

Zasad nikakve komentare nisu dali ni Bijela kuća niti OGE.

U srijedu je predsjednik Trump kritizirao lanac Nordstrom Inc koji je odlučio povući iz prodaje liniju proizvoda Ivanke Trump, pa je i sam postao meta napada jer se koristi platformom twitter iz Bijele kuće kako bi intervenirao u poslove svoje obitelji.

Ivanka Trump je najavila da će se povući iz svoje tvrtke kada njezin otac preuzme dužnost .

Kampanja nazvana #GrabYourWallet (Zgrabi svoju lisnicu) poziva kupce na bojkot proizvoda povezanih s Trumpom i njegovom obitelji. Pristaše predsjednika Trumpa pokrenuli su alternativnu kampanju na društvenoj mreži pod nazivom #BuyIvanka (Kupujte Ivankino).

Na pitanje je li Conway prešla etičku granicu, glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer rekao je "posavjetovana je o tom pitanju i to je sve".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 14:11