HOĆE LI BITI VOJNE INTERVENCIJE ZAPADA?

'KEMIJSKO ORUŽJE JE ZLOČIN I TREBA BITI OŠTRO KAŽNJEN' Glavni tajnik UN-a o ratu u Siriji

SAD je poslao četiri ratna broda i važu se sve opcije za napad. Sirijski predsjednik Asad odgovara kako će se njegova zemlja žestoko boriti
 AFP

Korištenje kemijskog oružja u Siriji je zločin protiv čovječnosti i treba biti strogo sankcioniran, izjavio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon, razgovarajući s medijima u Južnoj Koreji. Dodao je kako je istraga mjesta zločina, predgrađa glavnog grada Damaska, stvar sati.

Naime, SAD i zapadni saveznici čekaju nalaze UN-ove komisije o koristenju kemijskog oružja, a Washington je već ranije izjavio kako bi uporaba kemijskog oružja bila 'prelazak granice'.

Podsjetimo, sirijska vlada dopustila je inspektorima UN-a da odmah počnu istragu navoda o korištenju kemijskog oružja blizu Damaska.

Dužnosnici na terenu prikupili su uzorke s mjesta zločina nedugo nakon što se napad dogodio prošlu srijedu , a prema riječima visokih izvora, ispitivanja se vrše na sigurnim mjestima.

SAD je u međuvremenu poslao četiri ratna broda i važu se sve opcije za mogući napad, no Obama je prethodno izjavio kako 'vojničke čizme na vidi na terenu u Siriji'. Moguće su druge vrste intervencije - kopnena solucija ionako je najmanje vjerojatna.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad izjavio je, pak, za ruske medije kako će se Sirija žestoko boriti protiv bilo kakve strane intervencije i nastaviti se 'boriti protiv terorista'.

UZNEMIRUJUĆI VIDEO!

Rusija: intervencija u Siriji imat će teške posljedice

Rusija je u ponedjeljak upozorila SAD na "iznimno teške" posljedice moguće vojne intervencije u Siriji u telefonskom razgovoru između šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova i američkog kolege Johna Kerryja.

"Lavrov je privukao pozornost svojega sugovornika oko iznimno teških posljedica moguće vojne intervencije po Bliski istok i Sjevernu Afriku gdje su zemlje poput Iraka i Libije još uvijek nestabilne", piše u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Rusija je "jako zabrinuta" nedavnim američkim izjavama prema kojima je Washington spreman "intervenirati" u sirijskom sukobu, istaknuo je šef ruske diplomacije.

Američki državni tajnik John Kerry telefonirao je u nedjelju glavnom tajniku UN-a i svojim britanskim, francuskim, kanadskim i ruskim kolegama kako bi im rekao da "ima vrlo male sumnje" glede sirijske upotrebe kemijskog oružja 21. kolovoza. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 20:39