TOPLINSKI VAL

Kerber prži Italiju na 48°C, u Ateni evakuiraju turiste, stiglo upozorenje u na novi udar: ‘Stiže Haron...‘

I jugozapad SAD-a peče se u svojim rekordima. Više od 113 milijuna Amerikanaca našlo se pod upozorenjem zbog vrućine

Toplinski val, prizori iz Atene, Rima i Libanona

 Afp/

Pakleni toplinski val zahvatio dijelove Španjolske, Francuske, Grčke, Hrvatske, Turske i Italije, s temperaturama koje će narasti iznad 40 Celzijevih stupnjeva. Iz Grčke su stigle snimke turista koje medicinske ekipe na nosilima evakuiraju s Akropole, najveće atrakcije u Ateni koja bilježi preko 40 stupnjeva, a grad je odlučio zatvoriti glavne turističke punktove između 12 i 17 sati zbog vrućine.

image

Toplinski val u Ateni

Aris Messinis/Afp

Italija je posebno na udaru s crvenim upozorenjem jer bi temperature mogle porasti i do 48,8 °C u gradovima poput Rima, Bologne i Firence. Očekuje se da će toplinski val Kerber, nazvan po troglavom psu iz grčke mitologije koji čuva podzemlje, pogoršati uvjete u narednim danima. Nakon toplinskog vala koji je stigao iz Sahare talijanski prognostičari upozoravaju na još jedan toplinski val, nazvan Haron, po mitskom lađaru koji je prevozio preminule u Had. Sljedeći val podignut će temperature natrag do 43 °C u Rimu i možda doseći 47 °C na otoku Sardiniji.

image

Toplinski val u Ateni

Aris Messinis/Afp

Tragično, rastuće temperature već su odnijele živote u Italiji - jedan se radnik onesvijestio i umro dok je farbao linije prijelaza na zebri u Lodiju. Drugdje su prijavljeni kožni problemi poput guljenja od znoja zbog strašno visokih temperatura. Španjolska je iskusila visoke temperature do 45 °C, a noćne temperature ostaju iznad 25 °C. Andaluzijska regionalna vlada uspostavila je telefonsku službu za pomoć onima koji su pogođeni ekstremnim vrućinama, primivši 54.000 poziva od lipnja.

image

Toplinski val u Ateni

Aris Messinis/Afp

Dok visoke temperature vladaju Europom, jugozapad SAD-a peče se u svojim rekordima. Više od 113 milijuna Amerikanaca našlo se pod upozorenjem zbog vrućine, naveo je Heat.gov. Podaci pokazuju da postoji jedna od tri šanse ovog srpnja da Amerikanci budu pod uzbunom zbog vrućine. Predviđa se da će Las Vegas i neki dijelovi Kalifornije zabilježiti rekord od 47 °C. El Paso bilježi 27 uzastopnih dana vrućine i obara gradski rekord od 23 dana vrućine postavljen 1994. godine.

image

Akropola

Angelos Tzortzinis/Afp

Phoenix u Arizoni našao se u epicentru rekordnog toplinskog vala izdržavajući nevjerojatnih 13 uzastopnih dana s temperaturom višom od 43 °C. Grad poznat po pustinjskoj klimi navikao je na vrućine tijekom ljeta, međutim ovogodišnji toplinski rekord, s uzastopnim danima ekstremnih vrućina i zagušljivih noći, približava se onom iz 1974., kada je zabilježeno 18 uzastopnih vrućih dana prema Nacionalnoj meteorološkoj službi. Ozbiljnost toplinskog vala potaknula je grad i brojne humanitarne organizacije na mobilizaciju. Uspostavljeni su rashladni centri, provedeni su programi za distribuciju vode i leda ugroženim stanovnicima. Lokalni zoološki vrt je čak distribuirao tone leda među različitim staništima kako bi rashladio životinje.

image

Toplinski val u Ateni

Spyros Bakalis/Afp

Najgore tek dolazi tijekom vikenda jer se u nekim područjima očekuje da će temperature doseći najviše 50 °C. Hitna služba intervenira svakodnevno, a Washington Post je objavio studiju prema kojoj bi u ovom gradu, da nestane struje i ušute rashladni uređaji, umrlo nekoliko tisuća stanovnika. Procijenjeno je i da bi gotovo polovina građana u nekom trenutku morala zatražiti liječničku pomoć.

Nemilosrdni toplinski valovi, ne samo u Europi i SAD-u, već i Indiji i Kini, zajedno s rekordno visokim temperaturama mora u Atlantiku i smanjenjem antarktičkog leda, služe kao jasni pokazatelji zagrijavanja planeta. Znanstvenici upozoravaju da je svijet opasno blizu probijanja praga od 1,5 °C koji je dogovoren kao crvena linija za suzbijanje rasta globalne temperature.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 14:37