PROCJENE ŠPIJUNA

Kijev je dobio milijarde dolara. Do 5. studenog mora opravdati uloženo - ili će stvari krenuti nizbrdo...

Ukrajina će morati pažljivo raspolagati svojim novim resursima prije nego što pokuša osloboditi teritorij

Prizori rata u Ukrajini

 Dmytro Smolienko/Avalon/Profimedia/Dmytro Smolienko/avalon/profimedia

Procjene obavještajnih podataka morale su biti strašne kako bi se uvjerilo predsjednika Zastupničkog doma američkog Kongresa Mikea Johnsona da riskira svoj posao i konačno progura prijedlog zakona kojim se pruža ključna potpora Ukrajini. Kronične nestašice streljiva i protuzračne obrane dovele su do ograničenog, ali potencijalno značajnog ruskog napredovanja i udara na ukrajinske gradove. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je da bi Ukrajina mogla izgubiti rat.

Nakon što je predsjednik Joe Biden potpisao nacrt zakona, američka vojska počela je slati očajnički potrebno oružje i opremu na prve linije bojišnice. Cilj je ostaviti Rusiji što je moguće manje vremena da maksimalno iskoristi svoju trenutačnu nadmoć prije nego što se počne suočavati s većim otporom, stoji u analizi Financial Timesa koju potpisuje Lawrence Freedman, britanski povjesničar i autor specijaliziran za vanjsku politiku.

Ovo glasanje u Kongresu glavni je poticaj za Kijev, koji se sada nada ciklusu pozitivnih događanja da se promijeni situacija na bojnom polju.

Problemi s ljudstvom, koji su i dalje kronični, trebali bi sada biti ublaženi jer se novi regruti ne bi trebali suočavati s mogućnošću da budu poslani u borbu s nedovoljno streljiva i opreme. Postojeće ukrajinske zalihe također se mogu odmah osloboditi - više ih se ne mora grozničavo štedjeti zbog zabrinutosti da nikad neće biti nadomještene. A bit će to i poticaj europskim zemljama da nastave sa svojim donacijama za ukrajinsku borbu.

Suzbijanje Rusa, a ne preokret

Britanski premijer Rishi Sunak najavio je tijekom posjeta Varšavi novi paket pomoći vrijedan 500 milijuna funti, dok ima pomaka naprijed i za niz projekata za nabavku dodatnog streljiva, sustava protuzračne obrane Patriot i zrakoplova F-16 u Ukrajinu.

No, vjerojatnije je da će sve to usporiti trenutačnu rusku ofenzivu nego donijeti potpuni preokret. Čak i kada su postojale nade da će američka pomoć stići početkom godine, očekivalo se da će 2024. godina biti godina u kojoj će Ukrajina više održavati svoje položaje nego oslobađati okupirani teritorij. Očekivalo se da bi ukrajinske snage bile sposobne neutralizirati sve udarce koje bi im Rusi mogli nanijeti, dok bi rješavali svoje probleme s ljudstvom i osiguravali da njihove vlastite linije mogu izdržati.

Zelenski, njegova vlada i vojni čelnici proveli su veći dio dosadašnjeg tijeka godine raspravljajući o tome kako mobilizirati više ljudi, čak i dok su oni koji su već angažirani na bojnom polju patili od iscrpljenosti i gradili fortifikacije kako bi osujetili očekivana ruska ofenzivna djelovanja.

Trebat će vremena da se ukrajinske snage oporave od teških prvih mjeseci ove godine, a proći će i još vremena prije nego što će Ukrajina u potpunosti početi imati koristi od nove opreme i povećane europske i američke proizvodnje topničkih granata. Svježe postrojbe treba obučiti i uvježbati, a još uvijek postoje neka pitanja u vezi zapovijedanja u prošlogodišnjoj razočaravajućoj protuofenzivi, posebice kako koordinirati operacije velikih razmjera.

Iako ukrajinske oružane snage ne žele u potpunosti prepustiti inicijativu i žele da se Rusi počnu brinuti za vlastite položaje umjesto da se fokusiraju na to kako najučinkovitije napadati ukrajinske, proći će neko vrijeme prije nego što budu imali snage da počnu oslobađati značajne količine teritorija.

Prošlogodišnja protuofenziva najavljivana je dosta unaprijed, a Rusija nije bila iznenađena ni njezinim smjerom ni tajmingom. Kao posljedica toga, ukrajinske snage su stradale. Kijev bi se, pak, mogao suočiti s pritiskom da ostvari ozbiljne vojne dobitke koje bi mogao pokazati prije američkih izbora u studenom (5. studenog) kako bi opravdao primljenu pomoć i eventualno osigurao novu, ali istovremeno ne smije dopustiti da idući veliki pokušaj na bojnom polju završi s oskudnim rezultatima.

Također, potrebne resurse treba i dalje treba prikupljati jer u Kijevu ne mogu biti sigurni u buduće razine potpore, osobito ako Donald Trump pobijedi na predsjedničkim izborima. Osim zbog svojih pravnih problema, jedno od objašnjenja zašto je Trump bio relativno šutljiv kada se Kongres složio oko nove potpore jest to što ne bi mogao optuživati Bidena za rasipanje novca na Ukrajinu ukoliko novac doista ne bude potrošen u tu svrhu.

Putin ne vidi put do pobjede

Za sada, najbolji način za Ukrajinu da nastavi borbu protiv Rusije jest da nastavi s onom vrstom napada koje u posljednje vrijeme redovito izvodi. Ukrajinske snage su koristile bespilotne letjelice dugog dometa u napadima na rafinerije nafte i druge ciljeve od strateške vrijednosti u samoj Rusiji. Ukrajina, doduše, neće moći koristiti rakete dugog dometa ATACMS ili dodatne krstareće rakete Storm Shadow koje je obećao Sunak u Varšavi ovog tjedna, za napad na ciljeve u na ruskom tlu. Međutim, postoje mnogi vojni ciljevi koji su im dostupni na okupiranom ukrajinskom teritoriju, uključujući Krim.

Iako nema lakih načina da se Rusiju baci na koljena, ruske ranjivosti mogu se detektirati. Vladimiru Putinu bit će sve teže pronaći načine da dovede završi rat što ranije, čemu se itekako nadao prije glasanja u Kongresu. Možda se, navodi autor, nadao da će gubitak velikog grada, kao što je Harkiv, Ukrajinu baciti u spiralu prema dolje.

Sada su, pak, ponovno povećani izgledi za beskrajni rat. Putin se, doduše, za to pripremio, no razmjeri nedavnih ruskih gubitaka za ostvarivanje ograničenih dobitaka i neugoda zbog nemogućnosti da se zaustave ukrajinski napadi na ruski teritorij, znače da još uvijek ne može naći nekakav očit put do pobjede.

Čak i ako Trump pobijedi na predsjedničkim izborima u studenom, to Putinu ne jamči zadovoljavajući ishod. Trump će htjeti progurati svoj mirovni plan, ali prema onome što je objavljeno o njemu, ruski predsjednik će detalje tog plana smatrati jednako neprihvatljivima kao i Zelenski. Nakon što se zadnjih šest mjeseci javno hvalio kako je Rusija preuzela inicijativu u ratu, Putin sada mora razmisliti o mogućnosti da se opet u potpunosti posveti svom ratu Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 13:32