RAT NA POMOLU

KIJEV UPOZORAVA 'Putin neće stati. Priprema napad na istok i jug Ukrajine'

Ukrajina nikada neće priznati pripojenje Rusiji, stoji u rezoluciji koju je usvojio parlament
 AFP

NOVO - 15:11 - Donji dom ruskog parlamenta, Državna Duma, ratificirao je u četvrtak međudržavni sporazum o primanju novih subjekata - republike Krim i grada Sevastopolja, u sastav Ruske Federacije, javljaju ruski mediji.

Za sporazum, koji je potpisan u utorak u Moskvi, glasovala su 443 zastupnika, a samo je jedan bio protiv. Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je poslao u Dumu prijedlog zakona o ratifikaciji tog sporazuma.

Sporazum se primjenjuje od datuma potpisivanja i stupa na snagu s datumom ratifikacije. "Sporazum se temelji na slobodnom i dobrovoljnom izjašnjavanju naroda Krima na svekrimskom referendumu koji je proveden u Autonomnoj republici Krimu i gradu Sevastopolju 16. ožujka, a na kojemu je donijeta odluka o ponovnom ujedinjenju s Rusijom", navodi se u popratnim dokumentima.

Putin je potpisao taj sporazum s krimskim premijerom Sergejem Aksjonovom i drugim krimskim čelnicima u utorak nakon referenduma na kojemu je 96,7 posto birača podržalo pridruživanje Rusiji.

Ovaj sporazum, koji je izazvao dosad najveće napetosti između Rusije i Zapada nakon Hladnog rata, jednoglasno je odobrio ruski Ustavni sud u srijedu, a o njemu bi se u petak trebao izjasniti i gornji dom parlamenta, Vijeće Federacije.

Crnomorski poluotok Krim nije priznao legitimnost novih vlasti u Kijevu i tražio je pripojenje Rusiji nakon što je 60 godina proveo u sastavu Ukrajine, navode ruski mediji.

-------------------------------------

15:00 - Ukrajinska vojska počela je postupno vraćati svoje pogranične postrojbe s Krima, poluotoka koji se sada nalazi pod kontolom ruske vojske, objavio je u četvrtak visoki ukrajinski dužnosnik.

"Počeli smo postupni povratak naših vojnika i njihovo raspoređivanje u regijama Hersonu i Mikolajivu", rekao je zamjenik načelnika ukrajinske pogranične službe Pavlo Šišolin.

On je isto tako rekao da je oko tisuću civila napustilo Krim otkad je kontrolu nad tim poluotokom preuzela Rusija.

-------------------------------------

ŽENEVA - Postoji mogućnost da Rusija planira nastaviti sa slanjem vojske na ukrajinski teritorij, rekao je u četvrtak ukrajinski veleposlanik pri UN-u u Ženevi Jurij Klimenko govoreći diplomatima o stanju ljudskih prava u Ukrajini.

"Postoje naznake da je Rusija na putu da izvede vojnu intervenciju punih razmjera na istoku i jugu Ukrajine", upozorio je Klimenko.

BARACK OBAMA 'Nećemo se dati uvući u intervenciju u Ukrajini. Ne trebamo izazivati rat s Rusijom'

KRIZA NA KRIMU Oslobođen zapovjednik ukrajinske mornarice

Njegove riječi poduprli su drugi veleposlanici ali ne i ruski koji je samo pročitao ranije pripremljenu izjavu u kojoj se opravdavaju dosadašnje ruske akcije.

REZOLUCIJA U PARLAMENTU 'Ukrajina će se boriti za oslobođenje Krima'

Ukrajina će se boriti za "oslobođenje" Krima čije "pripojenje Rusiji nikada neće priznati", kaže se u rezoluciji koju je u četvrtak usvojio ukrajinski parlament.

"Ukrajina neće prestati s borbom za oslobođenje Krima, koliko god duga i bolna ona bila", kaže se u rezoluciji izglasanoj na inicijativu privremenog predsjednik a Oleksandra Turčinova.

"Ukrajinski narod nikada neće priznati aneksiju Krima", kaže se u tekstu u kojem se naglašava da je granice promijenila Rusija koja je trebala biti jamac suvereniteta Ukrajine otkad je ta bivša sovjetska republika odustala od nuklearnog arsenala 1994.

Zastupnici su se u rezoluciji obratili i međunarodnoj zajednici zatraživši da "ne prizna samoproglašenu republiku Krim, te pripojenje Krima i Sevastopolja Rusiji".

JOSIPOVIĆ 'Situacija u Ukrajini je opasna i mogla bi ugroziti svjetski mir'

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je u četvrtak da je situacija u Ukrajini iznimno opasna i da bi mogla ugroziti svjetski mir.

"Događaji u Ukrajini su iznimno opasni, vidimo kako su zemlje koje nisu članice NATO saveza izloženije rizicima nego one koje jesu", rekao je Josipović odgovarajući na pitanja novinara pošto je otvorio Treću konferenciju načelnika glavnih stožera Srednje Europe u splitskom hotelu Le Meridien Lav.

Sada je najvažnije da sve političke snage budu usmjerene na mir u Ukrajini, rekao je predsjednik. "Bilo bi najstrašnije da sadašnja situacija u Ukrajini izmakne kontroli – to je nešto što bi moglo ugroziti mir u svijetu", istaknuo je.

"Vjerujem uvijek u diplomaciju, u pregovore i mislim da je svima u interesu, doslovno svima, da se sadašnja kriza (u Ukrajini) zaustavi i da mir ponovno zavlada", kazao je Josipović.

Kazao je i da se "možda stvari malo previše dramatiziraju" kada su u pitanju hrvatski MIG-ovi koji su ostali na remontu u Ukrajini.

"Znali smo da avioni moraju na remont, oni su otišli (u Ukrajinu) nakon javnog natječaja; znamo isto tako da nemamo novaca, a možda ni potrebe za nekom velikom eskadrilom novih aviona. Mislim da su okolnosti do kojih je došlo, to jest događaji u Ukrajini, bili nepredvidivi i da ćemo iz toga na vrijeme izaći i da će naše nebo ostati pod našim nadzorom", rekao je Josipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 00:06