SJEVERNA KOREJA

KIM JONG-UN POGUBIO TETKA KOJI GA JE DOVEO NA VLAST 'Ljudsko smeće izdalo je partiju!'

Samo nekoliko dana nakon što je neočekivano smijenjen sa svih funkcija i uhićen, donedavno drugi najmoćniji čovjek Sjeverne Koreje i tetak Kim Jong-una pogubljen je zbog veleizdaje.
 AFP PHOTO / KCNA VIA KNS

PJONGJANG - Donedavno drugi najmoćniji čovjek Sjeverne Koreje, tetak vođe Kim Jong-una, pogubljen je u četvrtak nakon kratkog suđenja za veleizdaju.

Vijest o smaknuću Changa Song-thaeka objavila je državna novinska agencija KCNA , koja u poduljem članku tetka optužuje za pokušaj državnog prevrata s grupicom sebi odanih ljudi.

'Sud je razmotrio Changove zločine. Sve je dokazano tijekom saslušanja, a on je sve priznao', objavila je agencija prozivajući ga zbog 'izigravanja povjerenja' koje su u njega imali Kim Jong-un i njegov pokojni otac, 'dragi vođa' Kim Jong-il.

'To odvratno ljudsko smeće Chang, koje je odvratnije od pseta, izdalo je i iznevjerilo najtopliju očinsku ljubav koju je prema njemu pokazala partija i njezin vođa', objavila je još KCNA.

Chang je, inače, naprasno smijenjen početkom tjedna, što je iznenadilo mnoge promatrače u međunarodnim krugovima. On je u velikoj mjeri zaslužan za dolazak tada 28-godišnjeg Kim Jong-una na vlast nakon Kim Jong-ilove smrti. U vrhu režima proveo je dugi niz godina te je mladom vođi pomogao u uspostavi autoriteta prema vojno-političkoj vrhušci.

Čelnik jedne organizacije prebjega iz Sjeverne Koreje, koji tvrdi da redovito komunicira s ljudima bliskima Kimovoj vladajućoj dinastiji, tvrdi da je smjenu i uhićenje, koje je u konačnici završilo smaknućem, organizirala Changova vlastita supruga, sestra 'dragog vođe'.

SAD konzultira saveznike nakon pogubljenja u S. Koreji

SEOUL/WASHINGTON - Južna Koreja izrazila je u petak svoju "duboku zabrinutost" nakon što je objavljeno da je Sjeverna Koreja pogubila svog dotadašnjeg drugog najmoćnijeg čelnika, dok su Sjedinjene Države konzultirale svoje azijske saveznike s tim u vezi.

"Vlada je duboko zabrinuta najnovijim razvojem događaja u Sjevernoj Koreji i budno prati situaciju", objavilo je u priopćenju ministarstvo za ujedinjenje koje je zaduženo za odnose između dviju bratskih no neprijateljskih zemalja.

Južna Koreja biti će "spremna na sve mogućnosti u budućnosti" istodobno blisko povezana sa svojim saveznicima, dodaje se u priopćenju.

Sjevernokorejska agencija KCNA objavila je u petak ujutro po lokalnom vremenu da je pogubljen Jang Song Thaek (67), tetak čelnika Kim Jong Una, do tada njegova "desna ruka", pod optužbom za izdaju i kriminal, nakon što ga je posebni vojni sud osudio na smrt.

Bijela kuća objavila je da konzultira svoje azijske saveznike u vezi s izvješćem o pogubljenju. "Potvrđujem, ovo je još jedan primjer ekstremne brutalnosti sjevernokorejskog režima", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Patrick Ventrell.

"Pratimo pozorno razvoj događaja u Sjevernoj Koreji i konzultiramo se sa saveznicima i partnerima u regiji", kazao je Ventrell. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 03:48