POSAO IDE DALJE

Kineska tvornica u kojoj se radnici žale na loš tretman i dalje proizvodi cipele brenda Ivanke Trump

 REUTERS

Kad su tri aktivista uhićena jer su pokušali razotkriti zlostavljanje radnika u kineskoj tvornici u kojoj se proizvode cipele marke Ivanke Trump, tvrtka kćeri američkog predsjednika se pokušala ograditi od odgovornosti tako što je najprije tjedan dana šutjela o slučaju, a zatim objavila da više ne posluju s tom tvornicom.

The Guardian tvrdi da su otkrili da ipak nije tako, i da je tvrtka u vlasništvu Ivanke Trump i dalje poslovala sa spornom tvornicom, koja je novu pošiljku cipela isporučila dva mjeseca nakon što su objavili da su prekinuli suradnju s njima.

O cijelom slučaju se nikad nije oglasio sam Donald Trump, čiji članovi obitelji posluju diljem svijeta, no njegova je administracija pozivala na puštanje trojice aktivista iz zatvora. Kina je odgovorila da se druge zemlje ne smiju miješati u njihovo zakonodavstvo, a optužili su trojac, Hua Haifenga, Li Zhaoa i Su Henga, da su ulovljeni s ilegalnim slušalicama i fotoaparatima unutar tvornice.

Guardian tvrdi da je tvornica u Ganzhou naručila najmanje tisuću pari cipela proizvodenih između 23. i 25. svibnja. Narudžba je trebala biti isporučena 30. svibnja. Materijali za takve cipele obično se moraju planirati i naručiti i po par mjeseci prije.

Ista tvornica ne proizvodi samo obuću za tvrtku Ivanke Trump, već i mnoge druge poznate brendove među kojima su Coach, Karl Lagerfeld i Kendall + Kylie.

Ivanka Trump je ranije objavila da više ne vodi poslovanje nad brendom jer se posvetila poslu pomoćnice u Uredu predsjednika, svog oca, no i dalje je zadržala udio u vlasništvu.

United States President Donald Trump and daughter Ivanka Trump greet participants before a listening session on domestic and international human trafficking in the Roosevelt Room of the White House on February 23, 2017 in Washington, DC., Image: 322096146, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, ADMedia
Profimedia, ADMedia

Trojac koji je uhićen u Kini planirao je objaviti opsežan izvještaj u kojem bi bilo razotkriveno zlostavljanje zaposlenika u pogonu, gdje se poslodavci prema radnicima, kako tvrde, doslovno ponašaju kao da su robovi. Rade pod vrlo lošim uvjetima, manje su plaćeni od prosjeka u industriji, krše ženska prava i verbalno zlostavljaju radnike na poslu.

Pripadnici su China Labor Watcha, a ovo uhićenje je prvo u 17 godina djelovanja ove organizacije koja je već izvještavala o uvjetima u kineskim tvornicama koje rade za Apple i Samsung.

Kineska policija trojicu aktivista sumnjiči 'da su informacije htjeli prodati drugim zemljama za vlastitu korist'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:52