NAPETO

KLJUČA NA KOREJSKOM POLUTOKU Kim Jong-un misli ozbiljno i kreće u rat?

 Reuters

Situacija na Korejskom poluotoku je blizu ključanja, piše britanski Telegraph u tekstu u kojem se otvoreno špekulira s mogućnošću da Kim Jong-un objavi rat Južnoj Koreji i SAD-u. Doduše, iz rata s južnim susjedima Pjongjang formalno nikada nije ni izašao...

Iako prijetnje sjevernokorejskog diktatora, kao i njegova oca i djeda prije njega nisu ništa novo, više je razloga zbog kojih je sadašnja atmosfera blizu usijanja. Naime, Sjevernu Koreju su ražestile velike vojne vježbe koje su njihovi južni susjedi izveli zajedno sa snagama američke vojske ranije ovog mjeseca.

U njima je sudjelovalo 305.000 vojnika (290.000 južnokorejskih i 15.000 američkih), a vojnu vrhušku u Pjongjangu su najviše razbjesnile akcije novoformirane jedinice komandosa "Spartan 3000". Oni su tijekom vježbi simulirali upad duboko u teritorij Sjeverne Koreje gdje bi njihov zadatak bio uništenje ključnih vojnih baza potencijalnog neprijatelja.

Na odgovor sjevera nije se dugo čekalo. Kim Jong-un je razmjestio artiljeriju uz obalu svoje države, a tamo su i vojni zrakoplovi, spremni da napadnu jug na zapovijed diktatora. Osim toga, vojne snage Sjeverne Koreje ispalile su nekoliko projektila u Istočno kinesko more kao očiti znak provokacije susjeda.

S druge strane, predsjednica Južne Koreje Park Geun-hye naglasila je da se radi o ključnom razdoblju za poluotok:

- Čak i nakon što je međunarodna zajednica nametnula nove snakcije, Sjeverna Koreja i dalje ne prestaje s neopreznim provokacijama po naredbama Kim Jong-una - istaknula je.

Među tim provokacijama sigurno su i brojne uvrede kojima državni mediji totalitarnog režima sjevera časti južnokorejsku predsjednicu - dosad su je nazvali "ubilačkim vragom", "senilnom babom" i "bezrepom starom k***m", tvrdeći da je "moralno osakaćeno ljudsko biće koje nikada nije pokazalo ni tračak dobre volje za bilo koga".

Prijetnje i uvrede Sjeverne Koreje nisu usmjerene samo prema južnim susjedima - osim što su rekli da će bombardirati rezidenciju predsjednice Južne Koreje, kazali su da će "spaliti Manhattan do zemlje" te su u petak još lansirali dva projektila srednjeg dometa koji bi mogli dosegnuti obalu Japana.

Američki stručnjaci za nuklearno naoružanje pak upozoravaju da je nuklearni potencijal Sjevrne Koreje opasniji nego što se misli - po njima režim Kim Jong-una ima kompaktnu napravu koja djeluje na principu fisije te je dovoljno mala da stane na projektil. Iz Južne Koreje pak naglašavaju da bi Sjever svakog trena mogao početi s petim nuklearnim pokusom.

Kada se svemu tome doda i parada koju je je režim napravio javnom osudom američkog studenta Fredericka Otta Warmbiera na 15 godina rada u rudniku zbog navodnog uklanjanja propagandnog postera s hotela u kojem je bio smješten, jasno je da Sjeverna Koreja samo potencira eskalaciju.

Odnos vojnih snaga Sjeverne i Južne Koreje

Sjeverna Koreja: 1.000.000 vojnika, 3500 tenkova, 21.100 komada artiljerijskog naoružanja, 72 podmornice, 3 fregate i 563 borbena zrakoplova

Južna Koreja: 522.000 vojnika, 2414 tenkova, 11.000 komada artiljerijskog naoružanja, 23 podmornice, 14 fregata, 6 razarača i 571 borbeni zrakoplov

(Treba naglasiti kako Južna Koreja raspolaže znatno modernijim oružjem od Sjeverne)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 06:41