DUGOGODIŠNJI PROBLEM

KLJUČA NASILJE U MIJANMARU Više od 18.000 Rohingya muslimana pobjeglo u susjedni Bangladeš, ubijaju se civili i pale kuće

 Mohammad Ponir Hossain / REUTERS

Procjenjuje se da je oko 18.000 Rohingya muslimana u proteklih sedam dana pobjeglo u Bangladeš pred najsnažnijim sukobima u proteklih pet godina na sjeverozapadu Mijanmara, objavila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u srijedu.

Pobunjeni Rohingya muslimani izveli su u petak seriju napada na policijske stanice i vojsku u sjevernoj pokrajini Rakhine izazivajući sukob koji je rezultirao egzodusom stanovništva. Muslimansko stanovništvo bježi u susjedni Bangladeš a mijanmarske vlasti evakuirale su budističko stanovništvo u susjedne pokrajine.

IOM je objavio da su "stotine i stotine" ljudi blokirane na 'ničijoj' zemlji između Mijanmara i Bangladeša.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u utorak je izrazio duboku zabrinutost izvješćima da su civili ubijeni u sukobima u mijanmarskoj pokrajini Rakhinei i pozvao je susjedni Bangladeš da omogući bijeg muslimanskih Rohingya koji pokušavaju ući u tu državu u potrazi za utočištem.

Mijanmarske snage sigurnosti pojačale su u ponedjeljak operacije protiv pobunjenih Rohingya, nakon tri dana sukoba s pobunjenicima u najgoroj eskalaciji sukoba s muslimanskom manjinom u proteklih pet godina.

Sukobi koji su izazvani koordiniranim napadima Rohingya u petak na 30 policijskih stanica i jednu vojnu bazu rezultirali su sa 104 ubijene osobe i izazvali bijeg tisuća civila iz pokrajine Rakhine na sjeveru Mijanmara.

Bangladeš je onemogućavao masovni prelazak granice izbjeglica. U toj državi je već 400 tisuća izbjeglih Rohingya i ona je poručila da ih neće više prihvaćati.

Nasilje predstavlja dramatičnu eskalaciju sukoba koji tinja od listopada kad je slična serija napada Rohingya muslimana na snage sigurnosti izazvala brutalni odgovor vlasti. Zbog stradanja civila mijanmarsku je vojsku i vladu kritizirala međunarodna zajednica.

Odnos prema 1,1 milijuna muslimana Rohingya u većinski budističkom Mijanmaru pokazao se kao jedan od najvećih izazova za čelnicu Aung San Suu Kyi, koja je tada osudila pobunjeničke napade i pohvalila snage sigurnost za reakciju.

Pripadnicima Rohingya uskraćeno je državljanstvo Mijanmara i smatra ih se ilegalnim imigrantima uglavnom iz susjednog Bangladeša unatoč tomu što u tom dijelu Mijanmara žive stoljećima.

Na području pogođenom sukobima zapaljene mnoge kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2024 19:32