UBIJENI POGREŠKOM

Kobna zabuna: Talijanska mornarica zapucala na pirate, a ubili dvojicu indijskih ribara

Mornarica tvrdi ribarski brod ponašao 'agresivno' na što ga je posada tankera nekoliko puta upozorila

Mornarički čuvari koji su osiguravali talijanski tanker ubili su dvojicu indijskih ribara nedaleko od obale Indije uvjereni kako je riječ o piratima, javlja AFP.

Indijska obalna straža preuzela je tijela dvojice muškaraca koje su u ubili talijanski mornarički časnici koji su osiguravali tanker Enrica Lexie. Indija je uputila službeni protest zbog smrti dvojice ribara.

Kapetan Enrica Lexie, kojem je naređeno da pristane u blizini lokalne luke Cochin, u indijskoj državi Kerala, istražiteljima je objasnio kako su otvorili vatru na motorizirani ribarski brod nakon što se previše približio tankeru.

- Osiguranje je zapucalo na ribare, a kapetan je obavijestio obalnu stražu o incidentu. Provodimo detaljnu istragu - izjavio je Roy Francis, glasnogovornik Indijske mornarice.

Talijanska mornarica je izjavila kako se ribarski brod ponašao 'agresivno' na što ga je posada tankera nekoliko puta upozorila.

- Nije reagirao na signale upozorenja. Posada tankera je pratila uobičajenu proceduru. Ribarski brod se udaljio nakon trećeg pucnja upozorenja bez vidljivih oštećenja na sebi - tvrdi talijanska strana.

Freddie Louis, vlasnik ribarskog broda, tvrdi kako je osiguranje tankera zapucalo 'bez provokacije'. Pucnjava je koštala života dvojice muškaraca, starih 50 i 21 godinu. Na ribarskom brodu je bilo 11 članova posade, a bili su u lovu na tunu.

- Vraćali smo se sa ribarenja i svi smo spavali, osim Valentina i Pinkija, prepričava Freddie te otkriva imena žrtava - Pucnjava je trajala dvije minute, a onda smo brod pomakli izvan dometa.

Pomorske kompanije sve češće upošljavaju osiguranje kako bi zaštitili svoje posade zbog opasnih voda pored Somalije, gdje pirati otimaju brodove svih veličina.

Indija je, uz Kinu, SAD i Francusku poslala svoju mornaricu u somalske vode kako bi provela akcije protiv pirata.

Pirati koji djeluju iz Somalije, koja nema centralnu vlast već dva desetljeća, u 2011. godini je izvela 247 napada, više od polovice piratskih napada u cijelom svijetu .

Vode jugozapadne indijske obale ključan su trgovački put za svjetsku ekonomiju. Policija i obalna straža popela se na tanker, a čeka se samo službeno odobrenje da se ispita posada. Vlasti Kerale su obećale četiri tisuće dolara obiteljima ubijenih ribara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2024 12:00