SHRVANI FRANJO

'Koliko je tuge bilo na Papinu licu kada sam mu rekao što su napravile te dvije časne sestre...'

 REUTERS

Papu Franju rastužila je vijest da su dvije bivše časne sestre sklopile civilno partnerstvo u Italiji, rekao je zamjenik vatikanskog državnog tajnika nadbiskup Angelo Becciu u petak.

"Koliko je tuge bilo na Papinu licu kada sam mu pročitao vijest o dvije vjenčane redovnice, napisao je Becciu na Twitteru.

Federica i Isabel, obje 44-godišnjakinje, sklopile su prije desetak dana blizu Torina civilno partnerstvo pošto su odlučile istupiti iz franjevačkog reda jer su se zaljubile dok su radile u misiji u zapadnoafričkoj državi Gvineji. Napisale su da su mogle postupiti kao i drugi pripadnici klera koji žive zajedno u samostanu i kriju svoju vezu, ali su ocijenile da bi to bila "laž".

"Ima mnogo takvih slučajeva u kojima svećenici ili redovnice kriju svoju vezu s muškarcem ili ženom", napisale su. Dodale su da im nitko nije pomogao u njihovu vjerskom redu i "Osjetile smo se same i više od toga, napuštene", napisale su.

Italija je legalizirala istospolno partnerstvo u 2016., nakon godina rasprava i snažnog protivljenja vatikanske hijerarhije. Ta zemlja u kojoj se većina stanovnika izjašnjava katolicima, bila je posljednja država zapadne Europe koja je donijela tu reformu. Talijanska biskupska konferencija oštro je osudila vladin zakon o civilnom partnerstvu ističući da on umanjuje status tradicionalne obitelji.

Talijanski tisak najavio je da će zajednicu Federice i Isabel blagosloviti Franco Barbero, svećenik otpušten iz crkvene službe 2003. jer je podržao istospolni brak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 11:24