TEŠKE RIJEČI

KONAČNI UDAR KOALICIJSKOG PARTNERA NA ANGELU MERKEL 'Njemačka nema pravnu državu, vlada radi nezakonito!'

 REUTERS

Trenutačno nemamo pravnu državu i državu reda. Ovo je nezakonita vladavina, izjavio je za Passauer Neue Presse čelnik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horst Seehofer.

Vijest je prenio ugledni portal politico.eu koji naglašava da fraza “nezakonita vladavina” podsjeća na njemačku riječ Unrechtsstaat koja se inače koristi kako bi se opisali autokratski režimi, pa i nekadašnja Njemačka Demokratska Republika, DDR, iz koje je rodom kancelarka Angela Merkel, čelnica Kršćansko-demokratske unije (CDU), kojoj je CSU sestrinska stranka.

Odgovor SPD-a

Ovako teška izjava Horsta Seehofera naišla je na oštru reakciju socijaldemokrata (SPD) koji su također dio vladine koalicije. Katarina Barley, glavna tajnica SPD-a, Seehoferovu je izjavu ocijenila “zbunjujućom i vrlo iritantnom” te se osvrnula na moguće povijesne konotacije termina Unrechtsstaat rekavši da ili “povlači povijesne poveznice koje su nečuvene ili naprosto nema nikakve povijesne osjetljivosti”.

Koliko je težak napad, na koji Merkel nije uopće željela reagirati, potvrđuje i reakcija šefice Kluba CSU u Bundestagu. Gerda Hasselfeldt rekla je kako izjava “nije baš sretna” te kako je cilj bio naglasiti zahtjev stranke da se smanji broj izbjeglica. Angela Merkel nikako da se izvuče iz političkih problema koje joj je zadala njezina politika otvorenih vrata prema izbjeglicama. CSU, koji svoju bazu ima u Bavarskoj, osjetljiviji je po tom pitanju jer je ta savezna država prva na udaru pri ulasku izbjeglica.

Nisu samo izbjeglice

No, tako oštar napad Seehofera - koji je nedavno objavio da će prijaviti vladu Ustavnom sudu ako ne definira gornji broj izbjeglica koji mogu ući u zemlju - vrlo vjerojatno ima i druge značajke. Naime, na politici protivljenja imigrantima snažno je narasla nova stranka Alternativa za Njemačku (AfD), pa se i u CSU vrlo vjerojatno razmišlja da bi možda mogli biti kažnjeni ako ne pokažu zube kad je riječ o imigrantima. Savezni su izbori za godinu i pol i CSU razmišlja dugoročno, posebno zato što SPD u znatnoj mjeri dijeli politiku s Merkel.

U CSU vjerojatno razmišljaju kako bi možda oni mogli postati ključni igrač na nacionalnoj sceni ako se do izbora izbjegličko pitanje ne smiri - još uvijek se s gorčinom u grlu sjećaju poraza jednog od njihovih najuglednijih političara Edmunda Stoibera na saveznim izborima 2002. godine kad ga je pobijedio SPD-ovac Gerhard Schröder.

Angela Merkel se, pak, nalazi u ozbiljnim problemima jer je prvo čeka Europsko vijeće 18. ovoga mjeseca na kojem će se raspravljati o mogućem europskom rješenju za izbjegličku krizu: ako ondje doživi poraz, to bi moglo početi ozbiljno nagrizati njezinu lidersku poziciju u CDU. A 13. ožujka su izbori u tri savezne države: Baden-Württembergu, Rheinland-Pfalzu i Saska-Anhaltu. Posebno su važni izbori u saveznoj državi Rheinland-Pfalz gdje CDU želi pobijediti SPD, koji ondje vlada već 25 godina.Tamošnja liderica CDU Julia Klöckner nedavno je izašla s idejom definiranja broja izbjeglica koji bi mogli ući u zemlju i prihvatnih centara na granici s Austrijom.

Ima već 61 godinu

Ako na toj liniji ostvari pobjedu, moglo bi se dosad tiho rogoborenje u CDU pretvoriti u snažan glas protiv Angele Merkel: na kraju krajeva, ona je svojedobno bila najavila da će napustiti politiku kad navrši 60 godina - što je bilo prije godinu i pol. A kad i Anna Sauerbrey, urednica i glavna kolumnistica Der Tagesspiegela, napiše tekst pod naslovom “Kraj Merkeličine ere”, sasvim je jasno da se kancelarka i predsjednica stranke nalazi u teškom razdoblju.

No, drugi podsjećaju da u stranci i dalje nema pravog protukandidata te da je u 11 godina na vlasti pokazala svoje sposobnosti. Nije slučajno da je bila osoba godine i za časopis Time i za dnevnik The Financial Times.

Merkel primila Georgea i Amal Clooney

Njemačka kancelarka Angela Merkel primila je u petak Georgea i Amal Clooney s kojima je razgovarala o izbjegličkoj i migracijskoj politici i njihovu radu za Međunarodni Crveni križ, objavio je glasnogovornik Steffen Seibert.

Foto: Reuters

Na sastanku njemačke kancelarke s američkim glumcem i njegovom suprugom odvjetnicom bio je i bivši britanski ministar vanjskih poslova i predsjednik organizacije Crvenog križa David Milliband. Bračni par Clooney angažiran je u radu za nevladinu organizaciju Crveni križ.

Sastanak održan na Clooneyijevu inicijativu omogućio je razmjenu stajališta o izbjegličkoj krizi i međunarodnim sukobima, rekla je Christiane Wirz, pomoćnica glasnogovornika njemačke kancelarke. Dan ranije, američki glumac predstavio je svoj film "Ave Cezar", u režiji braće Coen koji je izvan konkurencije prikazan na filmskom festivalu u Berlinu.

Poznat po svom političkom i humanitarnom angažmanu, napose za sudansku pokrajinu Darfur razdiranu ratom i sukobima, 54-godišnji Clooney je na konferenciji za tisak rekao da bi želio od kancelarke Merkel zatražiti mišljenje o tome "kakve poruke možemo sročiti i što možemo učiniti da bismo im pomogli". Clooney je rekao da će se sastati s izbjeglicama i da je potpuno zaokupljen pitanjima migracije.

Njemačka je sama primila u 2015. više od milijun tražitelja azila, zbog čega je Angela Merkel izložena sve glasnijim kritikama u svojoj zemlji ( Hina).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 22:44