SVEČANOST U PRIŠTINI

Kosovo slavi petu godišnjicu neovisnosti; Srbija: 'Na Kosovu je uspostavljen aparthejd za Srbe'

 AFP

BEOGRAD - Kosovo u nedjelju nizom prigodnih svečanosti obilježava petu obljetnicu proglašenja neovisnosti koju je dosad priznalo 99 država - članica Ujedinjenih naroda i 22 zemlje Europske unije, dok dužnosnici Srbije pozivaju međunarodnu zajednicu da uspostavi “izjednačen odnos” prema svim kosovskim građanima, tvrdeći da na Kosovu nije uspostavljena država nego “aparthejd za Srbe”, izvješćuju u nedjelju beogradski elektronički mediji.

Središnja proslava petogodišnjice neovisnosti Kosova počela je u podne svečanom paradom Kosovskih snaga sigurnosti (KSS) pred nekoliko tisuća ljudi u Prištini. Postrojbe KSS i Kosovske policije prodefilirale su ispred tribine na kojoj su, uz najviše kosovske dužnosnike, bile i brojni međunarodni uzvanici.

Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga u prigodnom je govoru ocijenila je da su “KSS jedna od ključnih snaga” koje jamče sigurnost na Kosovu, a premijer Hashim Thaci istaknuo da je nezavisnost Kosova bila “san mnogih ranijih generacija” i da je “ovaj san danas postao realnost koju je priznalo više od polovice zemalja članica UN”.

Istodobno, u Beogradu se u povodu današnjih svečanosti u Prištini službeno očitovao jedino vladin ured za Kosovo i Metohiju pozivom međunarodnoj zajednici da “prihvati realnost”.

EKSKLUZIVNO: JUTARNJI U SRPSKIM SELIMA NA KOSOVU U Peći je od dvadeset tisuća Srba ostalo deset. Ne tisuća, nego pojedinaca

Kako navodi agencija Tanjug “iz Ureda za Kosovo i Metohiju pozivaju međunarodnu zajednicu da prihvati realnost, a to je da bez suglasnosti Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji, ne može biti pravednog i trajnog rješenja”, navodi agencija Tanjug.

“Srbija nije nikad i neće priznati tzv. neovisno Kosovo. Ništa što je nastalo na nepravdi ne može vladati po pravu i pravdi”, istaknuto je u priopćenju, u kojem se ukazuje i da je od proglašenja neovisnosti na Kosovu zabilježeno 1.015 napada na Srbe.

Kako javlja Tanjug, u priopćenju vladinog ureda za Kosovo zaključuju da na “tzv. neovisnom Kosovu nije uspostavljena država, već aparthejd, u kome su za 1.004 srpske žrtve osuđena dva počinitelja”.

Beogradski mediji izvješćuju i da je čestitku kosovskom premijeru uputio predsjednik vlade Crne Gore Milo Đukanović navodeći kako ”odnosi Crne Gore i Kosova predstavljaju pozitivan primjer dobrosusjedske i prijateljske suradnje”.

Kosovo je proglasilo neovisnost 17. veljače 2008. Deklaracijom koju je usvojila Skupština Kosova, a prvog dana priznala ga je Kostarika, dan kasnije SAD, Turska, Afganistan, Albanija, Velika Britanija i Francuska. S Egiptom koji je priznanje objavio u nedjelju, do danas je neovisnost Kosova priznalo 99 članica UN-a i 22 zemlje članice EU, a od zemalja regiji neovisnost ne priznaje samo Bosna i Hercegovina, zbog prava veta koje u tročlanom Predsjedništvu BiH ima predstavnik Republike Srpske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 17:12