WESTINGHOUSE ELECTRIC COMPANY

KRAH NUKLEARNOG DIVA KOJI JE SAGRADIO I KRŠKO Propast velike kompanije: Nagomilali su devet milijardi dolara dubioza, odlaze u stečaj

NE Krško
 Ranko Šuvar / HANZA MEDIA

Westinghouse Electric Company, sljednica američke tvrtke koja je sudjelovala u gradnji Nuklearne elektrane Krško, predat će zahtjev za bankrotom prema odluci svojih vlasnika, japanske Toshibe.

Tvrtka se nalazi u dugovima nakon što je upisala gubitak od 9 milijardi dolara, nakupljen za vrijeme izgradnje zadnjih nuklearnih projekata - četiri reaktora u postrojenju Vogtle u saveznoj državi Georgia i postrojenju Summer u Južnoj Karolini.

Pokretanje stečaja ograničilo bi dalje gubitke za Toshibu, no značilo bi i početak složenih pregovora između američke i japanske vlade, s obzirom na financijski iznos u pitanju, kao i činjenicu da su novi reaktori dobili zajmove na račun državnih jamstava u SAD-u.

Japanski premijer Shinzo Abe mogao bi biti zabrinut zbog mogućnosti da će bankrot dati povoda američkom predsjedniku Donaldu Trumpu za kritiziranje japanskih firmi koje posluju u Americi.

U slučaju bankrota, najveći vjerovnici Westinghousea bit će naručitelji, kojima nisu isporučene gotove elektrane, što za sobom povlači i goleme penale.

Westinghouse je 1975. za NE Krško izgradio tlakovodni reaktor snage 696 MW, koji i danas proizvodi električnu energiju za naponske mreže Slovenije i Hrvatske, za koju proizvodi oko 16% ukupnih potreba za električnom energijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:02