POVEZAN S AL-QUAIDOM

Kraj talačke krize u Francuskoj: Napadač je uhićen i ranjen! Taoci oslobođeni

NOVO 16:48 Prema najnovijim informacijama napadač je uhićen i ranjen, taoci su oslobođeni.

16:40 Druga taokinja oslobođena je jer muškarac želi govoriti za novine, detalji zasad nisu poznati.

16:00 Oslobođen je i drugi taoc, nakon što je prvi pušten oko 14:30 sati.

15:30 Nakon oslobađanja zaposlenice banke, čuo se još jedan pucanj. Prema neslužbenim informacijama naoružani muškarac koji drži taoce je 26-ogodišnjak koji boluje od shizofrenije.

14:30 Jedan od taoca koji su jutros od 10:10 sati držani u podružnici banke CIC u Toulouseu oslobođen je oko 14:30 sati, a troje je još uvijek zatočeno.

Nakon što je naoružani muškarac identificiran, policija je dovela njemu blisku osobu da ga pokuša nagovoriti da se preda. Muškarac je otprije poznat policije, ali medijima nije poznato zbog kojeg vrste zločina ili prekršaja.

Nešto iza podneva u banku je stigla elitna policijska jedinica. Još uvijek nije poznato je li policija s muškarcem uspostavila telefonski kontakt.

Policija je odmah ujutro opkolila banku i evakuirala širi dio grada te srednju i osnovnu školu s oko dvije tisuće polaznika koja se nalazi u neposrednoj blizini banke. Radi se o vrlo prometnom dijelu grada i trgovačkom središtu. Promet u tom dijelu grada kompletno je blokiran i preusmjeren obilaznim cestama.

Generalni sindikalni policijski sekretar regije Midi-Pyrénés Cédric Delage izjavio je kako se vjerojatno radi o pljački naoružana muškarca koja je očito pošla po zlu, nakon što su mu djelatnici banke odbili predati novac. Muškarac je zaprijetio oružjem, a pretpostavlja se da je u znak upozorenja tada jednom i zapucao.

Navodno nema ranjenih u pucnjavi, a očevici su potvrdili kako su, prije nego je evakuirana četvrt, čuli barem jedan pucanj iz vatrenog oružja. Muškarac tvrdi i da je povezan s al-Qaidom te je zatražio pregovore sa specijalcima koji su samo nekoliko mjeseci ranije ubili Mohameda Meraha. Policijski izvori tvrde kako povezanost s s al-Qaidom treba uzeti s rezervom, no potvrđeno je kako je muškarac doista zahtjevao pregovore s pregovaračima u slučaju Merah. Svaki trenutak očekuje se kako bi trebali početi pregovori, nakon što su u Toulouse stigli i intervantni policajci iz Bordeauxa i Marseillesa. Državni tužitelj Michel Valet potvrdio je kako će pregovaranje početi uskoro.

Inače, radi se o drugoj otmici u posljednja dva tjedna u Toulousu. Jedan je nezaposleni muškarac 7. lipnja više od četiri sata držao zaštitara Meto France, a napadač je nakon policijske intervencije ranjen.

TOULOUSE - U Toulouseu u Francuskoj trenutno traje talačka kriza u podružnici banke CIC, javlja Le Figaro. Naoružani napadač, koji tvrdi da je povezan s al-Qaidom , kao taoce drži četvero ljudi, direktora banke i troje zaposlenika.

Policija je izjavila da je muškarac u banku ušao jutros oko 10:10 sati te ispalio metak u zrak, dok neki izvori navode da je stigao u 11 sati. Zahtijeva razgovarati s elitnom policijskom jedinicom Raid koja je u ožujku ubila Mohameda Meraha , sedmerostrukog ubojicu koji je i sam tvrdio da je povezan s al-Qaidom. Raid se trenutno nalazi u stanju pripravnosti, no u Toulouse je poslana interventna policija jedinice GIPN iz Bordeauxa i Marseillesa.

Banka se nalazi svega 100 metara od Merahovog stana, a policija još utvrđuje je li napadač u banci uistinu povezan s tom terorističkom organizacijom.

Ouest France i TV5 Monde javljaju da je policija očistila i osigurala područje u krugu od 200 metara oko banke. Obližnje su škole evakuirane.

Na mjesto događaja stigla su i vatrogasci i hitna pomoć, iako se nisu čuli naknadni hici iz pištolja, ispričao je zaposlenik obližnjeg kioska. U međuvremenu, neki su izvori prenijeli kako je ispaljeno više od jednog hica.

Francusko ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je da je talačka kriza u tijeku, no ne može reći radi li se o napadu koji je uistinu povezan s al-Qaidom, o neuravnoteženoj osobi ili o običnoj pljački koja je pošla po zlu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:30