TOTALNA BLAMAŽA

Kremaljski vojni blogeri potpuno podivljali: ‘Sve ih treba strijeljati! Ovo je zločin! Kako je moguće da se to dogodi?!‘

Istaknuti ruski vojni blogeri raspisali su se o navodnom incidentu koji se dogodio u blizini Kremine

Vojna propaganda u Moskvi, arhivska fotografija

 Alexander Nemenov/Afp/Profimedia/Alexander Nemenov/afp/profimedia

Više poznatih prokremaljskih vojnih blogera u srijedu je izvijestilo da je neodređeni broj ruskih vojnika ubijen ukrajinskim HIMARS-om (topnički raketni sustav visoke mobilnosti) dok su čekali da njihov zapovjednik održi motivacijski govor.

Newsweek nije mogao neovisno provjeriti izvješća, ali istaknuti ruski blogeri poput Rybara i Starshe Eddyja na svojim Telegram kanalima pisali su o navodnom incidentu koji se dogodio u blizini Kremine, grada u istočnoj ukrajinskoj regiji Luhansk.

Izvješća takozvanih ‘milblogera‘ dolaze u trenutku kada Kremlj sve više priznaje utjecaj takvih glasova. U utorak se ruski predsjednik Vladimir Putin osobno sastao s nekoliko vojnih blogera kako bi razgovarali o ratu u Ukrajini. Prema procjeni think tanka Instituta za proučavanje rata, Putinov cilj bio je ‘umiriti rašireno nezadovoljstvo u ruskom informacijskom prostoru‘ zbog nedavnih napada u regiji Belgorod, napada bespilotnih letjelica unutar ruskog teritorija i ‘sigurnosti granica općenito‘.

Unatoč sastanku s Putinom, prijavljeni napad rezultirao je gnjevom milblogera.

‘Ako u drugoj godini rata postoje zapovjednici koji gomilaju ljudstvo na jednu veliku hrpu, a zatim čekaju da udari neprijateljsko topništvo, onda takve zapovjednike treba strijeljati‘, napisao je Starshe Eddy na Telegramu.

‘Blizu Kremine dogodio se tragičan incident u jednoj od divizija koje su trebale krenuti u ofenzivu. Ljudi su dva sata stajali u gomili na jednom mjestu i čekali da zapovjednik divizije izgovori svoju poticajnu riječ, napisao je Rybar pa nastavio: ‘Ali umjesto njega, HIMARS i neprijateljsko topništvo rekli su svoje‘.

Nitko od blogera nije imenovao zapovjednika divizije, kojeg je Rybar optužio za ‘zločinačku glupost‘, niti je itko u svojim izvještajima dao procjenu žrtava.

‘Stati u kolonu dva sata na jednom mjestu! Pa što radite, vi zapovijedate ljudima‘, objavio je ruski Telegram kanal Two Majors.

Navodni incident s HIMARS-om nije bio jedina glavna tema rasprave u srijedu među vojnim blogerima. Telegramom su počeli kružiti izvještaji da je Adam Delimkanov, ruski zastupnik i bliski saveznik čečenskog čelnika Ramzana Kadirova, ranjen u Ukrajini.

Sam Kadirov, kako su izvjestili brojni zapadni mediji, navodno se obratio Telegramu kako bi molio za pomoć u lociranju svog prijatelja.

‘Tražim od ukrajinske obavještajne službe da pruži informacije o tome koje je točno mjesto i koji položaji pogođeni kako bih još uvijek mogao pronaći svog dragog brata‘, navodno je rekao Kadirov, dodajući da će dati ‘velikodušnu nagradu‘ za informacije.

Međutim, Kadirov je kasnije na Telegramu napisao da je Delimkanov ‘živ i zdrav i da nije čak ni ozlijeđen‘.

Čečenski vođa također je osudio one koji su širili ono za što je rekao da je, bez ikakvog dokaza, ‘najobičniji trik ukrajinske obavještajne službe‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:01