PREDAJA VLASTI U GAMBIJI

KRIZA U TURISTIČKOM RAJU DOSEGNULA VRHUNAC Pet vojski prijeti bivšem predsjedniku: 'Do podneva izađi iz ureda. Ako itko pruži otpor, bit će borbe!'

 CC

Lideri pet afričkih zemalja dali su posljednju šansu predsjedniku Yahya Jammehu da odstupi s vlasti nakon što su trupe senegalske vojske ušle u Gambiju.

Jammeh je dobio ultimatum da napusti ured danas do podne, inače biti potjeran vojnom silom.

Združena vojska članica Ekonomske zajednice država zapadne Afrike (Ecowas), predvođena vojskom Senegala, podržava Adama Barrowa, koji je jučer položio prisegu za novog gambijskog predsjednika u veleposlanstvu Gambije u Senegalu. Barrowa priznaje i međunarodna zajednica, nakon što je prošlog mjeseca pobjedio na predsjedničkim izborima.

Marcel Alain de Souza iz Ecowasa naglasio je da će još jednom razgovarati s predsjedniko Gvineje Alpha Condeom, no ukoliko sastanak ne prođe kako očekuju, zasigurno će vojno intervenirati.

'Ukoliko do podne Jammehu ne napusti vlast pod zaštitom predjednika Condea, zbilja ćemo morati vojno napasti Gambiju', kazao je de Souza BBC-ju te naglasio kako snage Ecowasa nisu naišle na otpor pri ulazu u Gambiju u četvrtak.

Novoizabrani predsjednik Adam Barrow, koji se i dalje nalazi u Senegalu, izjavio je kako nema namjeru doći u glavni gambijski grad Banjul sve dok ne završi vojna operacija, a da je stanje krajnje opasno potvrđuju i riječi glasnogovornika senegalske vojske pukovnika Abdou Ndiayea.

'Ovo se već može nazvati ratom, a ako naiđemo na bilo kakav otpor ljudi koji su vjerni bivšem predsjedniku, bit će borbe', rekao je Ndiaye.

Ipak, Ndiaye je naglasio kako je Ecowasu prioritet povratak demokracije u Gambiju i omogućivanje legalno izabranom predjedniku preuzimanje vlasti.

Barrow je u svom inauguracijskom govoru pozvao sve pripadnike gambijske vojske da ostanu u vojarnama. 'Svatko tko će kod sebe imati oružje bit će smatran pobunjenikom', naglasio je Barrow.

Podsjetimo, Jammeh, koji je čvrstom rukom vladao Gambijom 22 godine, odbio je prihvatiti rezultate izbora provedenih 1. prosinca na kojima je pobijedio Barrow, mogul nekretnina relativno nepoznat prije izbora. Iako je prije tjedan dana čestitao Barrowu na izbornoj pobjedi, Jammeh je rekao da želi ostati na dužnosti sve dok sud ne presudi o tužbama za izborne nepravilnosti.

Ostanak na vlasti omogućio bi mu i zaštitu od mogućih pravnih procesa zbog navodnih brojnih kriminalnih radnji za vrijeme njegove dugogodišnje vladavine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:24